Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Wianki, dekoracje na Wielkanoc i obsadzanie skrzyneczek 13:33, 29 mar 2013

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:31, 29 mar 2013

Do góry
Kolory niestety tylko takie, bez żywych kwiatów w ogrodzie na święta po raz pierwszy, jak tu mieszkam

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:27, 29 mar 2013

Do góry
Szykuję koszyczek

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:25, 29 mar 2013

Do góry

Tutaj siedzę na Ogrodowisku

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:24, 29 mar 2013

Do góry
Dziękuję wszystkim zaglądającym. U mnie nieciekawie, też pada śnieg, a teraz to nawet nieźle sypie. A ja gotuję warzywa na sałatkę i powolutku oswajam się z nową, bo świąteczną zimą

Żeby nie kolorowy wianek to załamać by się można było

A tu wianek szary przy drzwiach w holu

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 13:10, 29 mar 2013

Do góry
Marzenko, nie wierzę po prostu
Ogrodowe zacisze 12:24, 29 mar 2013

Do góry
To kolejne inspiracje z ogrodowiska, które szczególnie przypadły mi do serca

popcarol napisał(a)

http://www.gardeninggonewild.com

A to rady Danusi odnośnie wrzosowiska - bardzo cenne (znalezione u Aldony)
Gardenarium napisał(a)
Aldonko, jak robię wrzosowisko, to najpierw podnoszę teren nasypując sporo kwaśnego torfu, próchnicy kwaśnej (jest taka specjalna, coś jakby kwaśny kompost, bardzo żyzny), daję też co jakiś czas worek kory sosnowej przekompostowanej i to wszystko lekko przekopuję z ziemią normalną, ale zdecydowanie wierzchnia warstwa (około 10 cm) jest kwaśna. Wrzosy korzenią się płytko, więc jak głębiej jest nie kwaśna tylko normalna, to w porządku. Jak sadzę trawy, to kopię dołek dużo głębszy niż dla wrzosów i tam jest ziemia ogrodowa, podsypuję jeszcze w dołek próchnicy odkwaszonej. Dla iglaków daję np. Conitorf. I tak w zasadzie każda roślina ma to, co lubi. Jakoś nie zauważyłam, aby ziemia się zakwaszała, trawy znakomicie rosną, jak widać na zdjęciach.
Krokusy po prostu sadzę między wrzosami i już, jakoś się rozrastają, więc im to nie przeszkadza.
Przed trawami posadziłam kosodrzewinę "Pumilio".

Tutaj wiosną, między wrzosami kwitną całe roje krokusów. Te poniżej z mojego ogrodu, najbardziej lubię te paskowane.

Spróbuj tak przygotować glebę (sporo pracy) jak ja, na pewno się uda. Czy już zaczęłaś coś robić z wrzosowiskiem, czy dopiero plany?

Róże lubią słońce, hortensje bardziej półcień, albo cień. W słońcu hortensje będą więdły albo miały przypalone liście, więc nie radzę ich łączyć, chyba, że w półcieniu posadzisz, dobierając jakąś odpowiednią odmianę róży. Co do gleby, to ja i tak zawsze w wykopany dół daje dobrą ziemię. To podstawowa zasada, aby każda roślina dobry miała start. Hortensje tylko dla uzyskania niebieskiego koloru kwiatów wymagają kwaśnego podłoża.
Jeśli masz jakieś inne problemy z ogrodem, chętnie Ci pomogę.

I jeszcze jedna dobra rada Danusi
Gardenarium napisał(a)
Ja teraz zakładam wrzosowiska z przewagą wrzośców a nie wrzosów. Wrzośce lepiej zdecydowanie pielęgnować, nie trzeba praktycznie ich przycinać, nie chorują. Są też kolorowe. Starzenie się wrzosów jest denerwujące. Przycinanie coroczne opóźnia ten proces, bo są gęste i lepiej kwitną. Ja wrzosy przycinam wczesną wiosną, a wrzośców paktycznie wcale. Odnoszę wrażenie, że wrzosy trzeba co 3-5 lat wymieniać, aby ładnie całe założenie wyglądało.
A poniżej ogród Bloomów w Bressingham teraz we wrześniu

Spotkanie u Tracza 10:15, 29 mar 2013

Do góry
Ja już słyszałam ostatnio w kuchni zdanie po japońsku
Składanie życzeń świątecznych 08:42, 29 mar 2013

Do góry
Mogę popróbować usuwać, albo jak ktoś mi przyśle link, że u niego są jeszcze, to powoli pousuwam
Spotkanie u Tracza 08:24, 29 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Michał już się nasiedział dziś, jego pracy nie widać, ale ja wiem.

hehehhehe przyczajony tygrys, ukryty smok z tego naszego Michała Swoją drogą muszę koniecznie Michał prosić Cie, przy okazji jakiegoś spotkania, żebyś cuś do mła powiedział po japońsku Jak dla mnie to skomplikowany ale strasznie śmieszny język
Składanie życzeń świątecznych 08:10, 29 mar 2013

Do góry
Nie wiem ile to jest postów, ale przenoszenie ich mija się z celem, bo są takie same. Np jedna osoba wysyła taką samą pocztówkę w np. 100 wątkach i do konkretnych osób.

Ewentualnie mogę kasować życzenia z wątków, ale nie wiem czy dam radę, bo nie wiem czy postów jest tysiąc czy więcej.

Wszystko można by było opanować, ale dochodzą nowe osoby. Myślę, że jak się wypowiecie co do kasowania, to zacznę kasować. Albo w następne święta, będę kasować od początku i na tydzień wcześniej założę wątek z życzeniami. Wtedy szybciej nauczymy się tego zwyczaju.
Składanie życzeń świątecznych 08:05, 29 mar 2013

Do góry
Nie Marzenko, tutaj nie. podałam link na początku W pierwszym poście

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3039-zyczenia-na-wielkanoc-2013
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:02, 29 mar 2013

Do góry
Na pewno sie uda, ten aksamitny kolor mnie zauroczył i wybrałam zamiast białych. Pozdrawiam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:35, 29 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Specjalnie dla Kasi z Bawarskich ścieżek (obiecałam ) wklejam dzisiejsze zakupy hortensjowo-tulipanowe i swój uśmiech, który podobno pomaga też.

Miałam dziś sprzątać, a po tym widoku świeżych kwiatów mam ochotę jechać po takie piekności jak u Ciebie. Może uda się jakoś to pogodzić
Widok z okna się w świata widzenie przemienił 23:58, 28 mar 2013

Do góry
Witaj Wisterio, bardzo miło się czyta Ciebie, jak powieść jakąś Będziesz miała powodzenie u nas

Ale gdzie tam ze za dużo i za gęsto?E tam, nie , ja mam gęściej
Ogrodowe skarby 23:54, 28 mar 2013

Do góry
Nadeszła wiekopomna chwila - jest nowy wątek i to jest to co Tobie potrzebne, Zobacz sama, ogród cudny z zagospodarowanym rowem https://www.ogrodowisko.pl/watek/3042-wizytowka-moj-swiat?page=1#
Spotkanie u Tracza 23:40, 28 mar 2013

Do góry
Michał już się nasiedział dziś, jego pracy nie widać, ale ja wiem.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:44, 28 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rzeczywiście tani. Ja swoje kupiłam dużo drożej i w euro w dodatku

Domyślam się....jak do nich podchodziłem to myślę, że pewnie koło stówy będą kosztowały....a tu taki miły suprajs
Spotkanie u Tracza 20:36, 28 mar 2013

Do góry
Nauka japońskiego ale wesoło Gosia zrób napis po japońsku

No to jak będzie ogrodowisko?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:31, 28 mar 2013

Do góry
Rzeczywiście tani. Ja swoje kupiłam dużo drożej i w euro w dodatku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies