Duży ogród bylinowy (4,5 ha), z czego 2 hektarowy obszar został zaprojektowany przez znanego projektanta i architekta krajobrazu L.J. Goedegebuure.
Nas w tym ogrodzie zachwyciły niesamowite rabaty bylinowe, komponowane plamami kolorystycznymi, z licznymi akcentami soliterów (wysokich bylin, traw i róż), połączenia kolorystyczne, lekkość rabat, gdzie rośliny swobodnie się przenikały gatunkami, jak płynąca rzeka kolorów i faktur.
To są zdjęcia wejścia domu sąsiadującego z tym ogrodem zjawiskowe
Ścinaj to co brzydkie i kiedy pasuje
Ja go mam min. pod tymi wysokimi trawami.. ścięłam już jesienią by mi się nie wysiewał Na rabacie się nie sieje.. a w kamykach na macie rośnie jak głupi..
zwykła jest troszkę niższa. I chyba może być bardziej szeroka- sam gatunek bywa zmienny dosyć. Czy jest nieporządna?- jak się dobrze czuje, to porządna, jak ma sucho to gorzej
Dziś już wylazłam do ogrodu, całe popołudnie grandziłam.. ziemia rozmarzła, wiec trochę pieliłam, trochę wycinałam brzydkich badyli... głównie to wyrzucałam werbenę spod ogniska i z rabaty z azaliami. Od razu zrobiło się porządniej..
Ja wiosny nie szukam, luty to najzimniejszy miesiąc, szukanie wiosny w lutym to szukanie kłopotów... zima może jeszcze zaskoczyć... zdecydowanie wolałabym te -5 i śniegu z 15 cm minimum.
Oj przyciąć, nie podlewać i tak w ziemi w doniczce zostawić na kilka dni.Potem wyjąć tylko z doniczki .I do woreczka z ta ziemią .Żadnego talerza nie trzeba !!
Nie każdy musi mieć taka sama miłośc, byłoby nudno mieć takie same odmiany i tyle.
Ja je lubię,wzięły mnie na całego i dokupuję co raz jakąś
12. NOW CHEESIER jeszcze młoda jednym kwiatkiem tylko kwitła
Ren, po prawej daj mniej tej molinii i rozchodnika- mnieszą plamę w głębi, na brzegu może już pojedź Amazon Mist.
Tujki coś za równo, ja bym dała bardziej 'rzucone'
Buksy- wg mnie tylko na brzegu, obok siebie, bo w molini zanurzone młode za małe, a duże za szerokie.
Jaką molinię?- zwykła molinia careulea, albo odmianę Variegata jeśli paski lubisz. Znalazłam jeszcze odmianę Heidezwerg, ale chyba jest mało dostępna