Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 10:37, 26 lut 2016

Konieczki napisał(a)
Czyli Ania podzieliła moją opinię - mie się troszymy trytomami to ładniej nam rosną

Melduję, że wczoraj liście mojej trytomy też nadawały się tylko do wyrwania Została golutka. Jutro przysypię ją piaskiem lub ziemią. Zastanawiam się czy doniczką ją nie nakryć, coby tak na nią nie padało mocno.
margaretka3 10:38, 26 lut 2016

mirkaka napisał(a)
Gosia, dzięki że w moim imieniu zapytałaś Ewy Bacowej. Więc jest szansa na sadzonki

Nie ma za co Trzeba patyczki wykorzystać
Milka 10:39, 26 lut 2016

margaretka3 napisał(a)

Melduję, że wczoraj liście mojej trytomy też nadawały się tylko do wyrwania Została golutka. Jutro przysypię ją piaskiem lub ziemią. Zastanawiam się czy doniczką ją nie nakryć, coby tak na nią nie padało mocno.

Możesz nakryć, bo doniczki mają dziurki w dnie, to i wentylacja jest
Konieczki 10:40, 26 lut 2016

Witam

Gosia przyszłam zameldować że wczoraj jeżówka mi zaczęła kiełkować (wczoraj wieczorem były dwa ziarenka) dziś zapewne będzie więcej. To znak że mam wsadzić do doniczki?
Dziś biorę sie za pikowanie stipy - boję się okrutnie, ale dam radę
margaretka3 10:56, 26 lut 2016

mira napisał(a)
Tez potrzebuje dopingu bo mi się lubinu nie chce wysiewać te lany mikolajka z siewu?

Mireczko, i mikołajek, i calutka rabata (18 m na 3 m) z siewu; obsadzona własnymi sadzonkami jednego dnia Ten efekt rok później
Mówisz, że też potrzebujesz dopinu?
A proszę, łubiny wysiane w marcu, kwitnące w sierpniu:
margaretka3 10:58, 26 lut 2016

tulucy napisał(a)
Ja łubin siałam do gruntu, ciekawe jak przezimował, o ile w ogóle

Lucy, o łubin na szczęście nie musisz martwić, bo zimuje bez problemu.
Wysiewaj, wysiewaj
margaretka3 11:00, 26 lut 2016

AgataP napisał(a)

Też będę siać w tym roku, a co tam.. może coś mi wyjdzie, nabiorę wprawy jak Gosia, która choćby piach siała to i tak wzejdzie

Zgodnie z kalendarzem księżycowym najlepszy czas siania to 25-26 i 28-29

No chciałabym być takim magikiem, zresztą kto by nie chciał... ha
Milka 11:01, 26 lut 2016

No to mnie zaskoczyło, bo moje siane łubiny, dopiero na drugi rok mi kwitły, ale w maju, w sierpniu lekko powtórzyły kwitnięcie.
margaretka3 11:07, 26 lut 2016

anka_ napisał(a)
Gosiu niesamowita jesteś. Dobrze dziewczyny piszą- królowa wysiewów. Przeczytałam wątek, zapiski zrobione. Mnóstwo informacji ogrodniczych, a i z przepisu na dżem cytrynowy z cukinii skorzystam. Do tego wspaniała historia z Panem z nasionkami - fajnie, że są tacy ludzie.
Podziwiam talenty plastyczno-technicznie syna.

Gosiu a próbowałaś kiedyś podlewać tytoniem? Ja stosuję tą metodę od wielu, wielu lat i zawsze skutkuje.

Zakwitła ci w tym roku co wysiałaś, czy zostawiałaś na drugi rok? Bo ja miałam w tamtym roku tą marchew, ale kwiatów nie miała.

Można prosić?....

Bardzo dziękuję, Aniu, za miłe słowa No trochę się już naczytałaś Mam nadzieję, że głupot nie piszę, bo coraz bardziej się tym stresuję...
O tytoniu słyszałam, ale nie chcę go, nie znoszę tego zapachu. Obecnie urządzam polowanie odkurzaczem, żeby latajace wyłatać Wszystkie chwyty stosuję na to dziadostwo.
Marchew... akurat jedna jedyna zakwitła, dlatego udało się zebrać nasionka. A teraz noszę się z zamiarem wsiania i zostawienia na drugi rok do zakwitnięcia, bo kwiat jest naprawdę ładny.

Prześlę przepis, jak będę w domu, obym nie zapomniała
margaretka3 11:09, 26 lut 2016

Milka napisał(a)
Sama dopiero w planie mam siew, bo ja do gruntu, muszę sobie jakieś tabliczki kupic, małe i duże z opisem, bo znowu z liliami sie pogubię. Tylko by mój łobuz psiak nie wyciągnął, bo wiadomo co

Czytałam, Irenko, to ciągłym wykopywaniu kwiatów, no trzeba mieć cierpliwość wielką... Naprawdę Cię podziwiam, bo to robota syzyfowa... jak mycie naczyń pięcioosobowej rodziny co najmniej... brr no nie lubię...