Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 13:16, 25 lut 2016

karolina84 napisał(a)
Moje pytanie zaginęło pośród innych. Może teraz ktoś znajdzie chwilkę na wyrażenie opinii W między czasie troszkę pozmieniałam
Długość rabaty to 12 m. Tuje są posadzone za rzadko bo tylko co 1 m.
W najszerszym miejscu na środku rabaty jest 3,7 m, rabata z prawej i lewej strony zwęża się do 2,8 m.
Powciskałam tutaj rośliny które już mam, ale wiadomo nic na siłę

1 miskant Zebrinus lub Morning Light
2 Żywopłot szczelny nie porozsuwany
3 hortensje bukietowe
4 drzewo na wysokim pniu
5 cyprysik Filifera Aurea Nana
6 ew. berberysy Red Rocket
7 wrzośce karminowe
8 wrzośce różowe
9 ew te same albo nieco inny kolor
10 wrzośce białe albo białe przed Imperata a przed cyprysikami karminowe, będzie lepszy kontrast

Czerwone bez numeru pod drzewem to Imperata 'Red Baron'

Instagram Ogrodowiska
karolina84 13:55, 25 lut 2016

Dziękuję. Ach jak ja bym chciała posiadać Twoje umiejętności Danusiu, ja cały czas się uczę, wprawdzie na błędach, ale tak też bywa
Efffa 23:53, 25 lut 2016

anelim napisał(a)
Witam od tygodnia siedzę i dumam nad rabatą przed domem, jak widać mam problem z tym moim przedogródkiem...
A widziłaś u Lindsay przedogródek?, ona ma też taka długą rabatę z wisniami, pięknie u niej to wyszło, tylko ona tam nie ma tujek. Chyba tam właśnie też chce miskanty dosadzić.
danielw 11:06, 26 lut 2016

Zadam swoje pytanie na temat projektowania rabat bo tu jakby najwięcej się dzieje.
Mam do zaplanowania "rabatę" z krzewami owocowymi o powierzchni około 30m2.
Narysowałem sobie trzy wersje.
Z lewej ogranicza żywopłot iglasty, z prawej dolnej strony żywopłot liściasty.
Które ustawienie będzie najbardziej korzystne ze względu na nasłonecznienie, dostęp do zbierania owoców, wymagane PH gleby itp..
A może zupełnie obrać inny kierunek.

Objaśnienia do szkiców:
ma- malina
ag-agrest
po-porzeczka
je-jeżyna
ja-jagoda kamczacka
bo-borówka amer.
wi-winogron
kierunek północny pokazany strzałką
rozstaw krzewów około 1m , a rozstaw między rzędami ok.1,5m

anelim 16:22, 26 lut 2016

Efffa napisał(a)
A widziłaś u Lindsay przedogródek?, ona ma też taka długą rabatę z wisniami, pięknie u niej to wyszło, tylko ona tam nie ma tujek. Chyba tam właśnie też chce miskanty dosadzić.

Biorę się za szukanie, dzięki
ewusia81 16:31, 26 lut 2016

Bardzo proszę o weryfikację mojego zamysłu na przedogródkową rabatę

cały opis jest u mnie w wątku. Czy będzie dobrze?? Jakieś sugestie, uwagi??
miskka 20:33, 26 lut 2016

tak chciałam tylko wrzucić że Danusia pewnie zasugerowałaby cos wyższego najlepiej na pniu na brzegu rabaty - tam gdzie rynna
ewusia81 20:59, 26 lut 2016

miskka napisał(a)
tak chciałam tylko wrzucić że Danusia pewnie zasugerowałaby cos wyższego najlepiej na pniu na brzegu rabaty - tam gdzie rynna

też o tym myślałam ale czy nie zabierze to ostatnich promieni słońca, których na tej wschodniej ścianie i tak nie ma za wiele??
miskka 21:22, 26 lut 2016

Ja się nie czuję w doradzaniu ani projektowaniu rabat - tak mi się nasunęło, bo dużo porad tu czytam
malgosia_2411 21:40, 27 lut 2016

Witajcie , zima ma się ku końcowi (mam taką nadzieję) a ja nie mam konkretnego pomysłu na tę narożną rabatę i osłonięcie się od sąsiadki. I dalej całą ta stronę.
Do połowy strony zależy mi na czymś wyższym, dalej mam małe cisy a pod nimi dam jasne hosty bo tam jest wąsko i cień od wiśni. Ale tej narożnej to jakoś nie umiem sobie wyobrazić?. Może patrząc z boku i z Waszym doświadczeniem coś przyjdzie Wam do głowy lepszego niż mi.
Chciałabym, żeby była ciekawa, bo na nią jest widok z ławki.
Pani Danusiu, czy nie organizuje Pani jakieś kursu z projektowania? Byłoby cudnie, a co by Pani dała na tą rabatę?
Mogę też wytyczyć nowe linie rabat, ponieważ od jesieni mam przekopany trawnik i będzie od nowa siana trawa.
Pozdrawiam Was ciepło