Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:51, 22 lut 2016

Do góry
Carex lurida Aurea - urosłą ogromna!!!! wyciepałam w zeszłym roku na wygonki... i mam nadzieję, że tego zabiegu nie przeżyła

Carex morrowii ICE DANCE - chyba najlepszy carex, niestety rozchodzi się na boki.. za to szybko do zadarniania powierzchni. jak się zestarzeje (robi się wielka i wypiętrzona) to dzielimy i mamy 100 nowych roślin z jednej kępy Przyjmuje się bez problemu.

Carex oshimensis Everest - sentymentalna trawa z powodu nazwy, też rosła w za suchym (pod brzozą), przesadzi łam i liczę, że się poprawi uroda.

Carex rzędowy Variegata trawka od Irenki, zanika na zimę, ale błyskawicznie rusza.. dziś już ma spore liście Fajna do zadarniania powierzchni. Na foto młoda, zaraz po ruszeniu.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:46, 22 lut 2016

Do góry
carex Evergold to ma chyba każdy

Carex Everillo śliczna, ale pierwsza zima w ogrodzie.. na razie żyje, ale zima była tylko kilka dni na -20, ale bez śniegu.

Carex flagellifera Auruga o tej trawie zero informacji gdziekolwiek.. kupiłam z myślą, że będzie jednoroczna.. a jeszcze trwa na posterunku

Carex flagellifera Toffee twist ten sam typ jak Bronze form

Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:42, 22 lut 2016

Do góry
Wszyscy kompletowali trawy.. skompletowałam i ja.. ... z brązowymi mam problem i z kostrzewami bo miałam różne i są nie do odróżnienia, zwłaszcza że się sieją i mam co jakiś czas odmłodzenia.

Carex calotides Calita siedzi od kilku lat (chyba 3 zimy), ale urosła ogromna i jesienią uciachałam o połowę... jeszcze żyje i się wysiewa.

Carex comans Bronze form siedziała kilka lat i jesienią wyrzuciłam bo siezestarzałą, ale mam jej siewki tu i tam.. ale już nie dojdę które to

Carex comans Frosed Curls trzeba odmładzać czyli wymieniać co kilka lat.. bo robi się brzydka. Rozsiewa się.

Carex dolichostachya Gold Fountains
Mam od 3 lat, po zimie potrafi być brzydka, ale po wyskubaniu błyskawicznie odrasta, miałam na suchym stanowisku i brzydła. Po tej zimie (przesadzona wiosną na mokrzejsze stanowisko) wygląda idealnie.

Ogrodowy song 22:42, 22 lut 2016

Do góry
A nie myślałaś o prostych rabatach?

Ogródek Iwony 22:34, 22 lut 2016

Do góry
Tej wysokiej ?.
W cieniu - zacieniona 22:33, 22 lut 2016

Do góry
Anabell napisał(a)
Donoszę dziś byłam na poczcie
ojejku, pisze Mira powschodziło jej cleome, a mojej nie widać. Już nie pamiętam kiedy wysiałam, zaczęłam się obawiać czy powschodzi.
Sieję drugą
Moja powschodziła bardzo szybko...moze cos z nasionkami nie tak?Dziękuję i czekam.
Ogród z pergolą 22:24, 22 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, tam gdzie znaki zapytania, potrzebny jest wymiar
Czy tam, gdzie jest dekiel od szabma, jest też płyta szamba? Jak głęboko?
Bo jeśli mają tam przyjść rośliny, to na szambie mogą mieć za mało miejsca
Sprawdź to proszę

W projekcie Polinki - jakie wymiary miałyby kostki?
Długość, szerokość ...

ok jutro zmierzę
kominek szamba ma pół metra wiec tyle jest tam ziemi
Ogród z pergolą 22:16, 22 lut 2016

Do góry
Aniu, tam gdzie znaki zapytania, potrzebny jest wymiar
Czy tam, gdzie jest dekiel od szabma, jest też płyta szamba? Jak głęboko?
Bo jeśli mają tam przyjść rośliny, to na szambie mogą mieć za mało miejsca
Sprawdź to proszę

W projekcie Polinki - jakie wymiary miałyby kostki?
Długość, szerokość ...
Ogródek Iwony 22:07, 22 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
i jeszcze pytanko ja w tym roku pierwszy raz wysiewałam rozplenice hameln, ty już wcześniej siałaś? bo jankosia mi pisała że nie koniecznie wzejdzie taka jak rodzima sadzonka bo to japońska

Możliwe, ze nie powtórzy cech matecznych. Też w zeszłym roku dyskutowałyśmy o tym z dziewczynami. Mimo to warto siać. Masz sadzonki za darmo, więcej, niż kupnych. Jak zakwitną, zobaczysz, jaki mają pokrój, wybierzesz najładniejsze
Moja z zeszłorocznych siewów zakwitła tego samego roku:
Ogród z pergolą 22:05, 22 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Tak na szybko pozwolę sobie napisac kilka słów.
Czytam Was dziewczyny ale nie mam siły pisać...
Aniu z Łodzi do Wrocławia a nawet do mnie do Milicza nie masz aż tak daleko, jeśli tylko dysponujesz czasem i większym samochodem-nawet kombi, to mam świetny namiar na szkółkę bukszpanową. Pod Wrocławiem wielkie kule są po 12-15 zł albo jeszcze inny namiar w mojej okolicy buksy po 9-15 zł( ja z tych robiłam wypełnienie moich kostek bukszpanowych)-Renia też je ma to możesz zasięgnąć info o wielkości kulek i wtedy nie trzeba wydawać 300-400 zł. na jedną kostkę.

Plan Iwonki bardzo mi się podoba.
Iwonko czapki z głów.
Pozdrawiam dziewczyny

Paulinko wiem ze moje dziewczyny tutaj z łódzkiego tez miały gdzieś tanie bukszpany chyba po 8zł, muszę dopytać Małgosi
ale dziękuje za info
tutaj plan "Twojego" frontu jutro zmierzę gdzie dokładnie umiejscowione jest wieko od szamba. oczywiście ja nie umiem jakoś tych proporcji zachować :/

powtarzam prośbę do Iwonki, jak zrobiła tą skale na rabacie?
Ogrodowy song 21:57, 22 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A co to jest u góry takie dwa prostokąty i ta czarna linia?
I na dole nie wiem co jest? ta "umywalka" to co to jest?

Te 2 prostokąty to rabatki,które powstają przed warzywnikiem.Czarna linia taka niby strzałka to odnośnik do napisu informującego,że tam z lewej jest miejsce na ławkę.

To co kojarzy Ci się z umywalką to rabata główna przy wejściu do ogrodu obecnie prostokątna...była zaokrąglona.
To jej część

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 21:54, 22 lut 2016

Do góry
Gosia nasionka doszły , torebeczki odlotowe i teraz mam pytanko .Driakiew kiedy siać ?,jak i kiedy siać aminka, na rozsadniku czy prosto do gruntu ?, instrukcje obsługi mikołajka znam to nie pytam.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:47, 22 lut 2016

Do góry
i z innej beczki dla Marty
Ogród z pergolą 21:47, 22 lut 2016

Do góry
A, podziałka ...
Powinnam narysować na kartce, zaplanowałam na kartce wcześniej ręcznie, w paincie podzieliłąm mniej więcej na sektory po 2 metry. Czyli twój wymiar 8,7 m - to 4 sektory i troszkę.
O kurczaki ...
Wiesz co, Ania, zaczęłam tak:

Oparłam się na twoim rysunku rzutu i to był błąd.
Zobacz, linie równoległe, u góry:
11,5 metra - czyli prawie 6 sektorów powinno być.
na dole - 9,3 metra powinno być, czyli mniej, niż 5 sektorów, a tak nie jest
Czyli twój plan nie był dobry. Musze wrócić do karki w kratkę. Ale proszę, upewnij się wymiarów, zanim to rozrysuję zwymiarowane ...
Teraz przeliczyłam jeszcze, ze skoro u góry ma być 11,5, na dole 9,3, a z boku 8,7 i jeśli to jest trapez prostokątny, to wzdłuż płotu musi być prawie 9. Więc się nie zgadza. I czy wzdłuż płotu zmieści ci się 6 - 7 serbów co 1,5 metra? Bo z wyliczeń powinno.
Ogrodowy song 21:47, 22 lut 2016

Do góry
frezja napisał(a)
Pogoda dopisuje to i c.d planowania wstawiam rozrysowany kiedyś-tam i dzisiaj uzupełniony zarys mojego ogrodu.

Jeszcze wyjaśnienie:"kółko" z drzewkiem wykostkowane na obwodzie,rośnie tam perukowiec i w planie obsadzenie tego runianką.Nie mam z nią doświadczeń i tak celuję.
Kółko z grillem wyłożone kostką i na nim trójnóg; dojdą tam półokrągłe ławeczki.

To dzisiejsze kombinacje..
Z góry wygląda to tak:
Choineczką nie ma się kto zająć...juz ostatnie jej dni,szkoda,że bez korzeni.

Z prawej ułożyłam kostkę i "wjechałam" nią lekko w taras.Teraz tylko nasadzenia...dosadzę rododendron jeszcze jeden lub dwa,plus róże aby w kącie było kwiatowo.

Proszę o jakieś sugestie.Czy linie rabat mogą zostać ?

A co to jest u góry takie dwa prostokąty i ta czarna linia?
I na dole nie wiem co jest? ta "umywalka" to co to jest?
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:46, 22 lut 2016

Do góry
i moje stipa zebrana i wysiana własnymi ręcami ... wschodzi
Typografia ogrodu 21:46, 22 lut 2016

Do góry
wtedy byloby tak (przy drzewie E postawiłam dwie ławki)
Ogród Loczka 21:45, 22 lut 2016

Do góry
Nasze widoczki trasa Żywiec-Bielsko
Działka prawie w Borach Tucholskich 21:27, 22 lut 2016

Do góry
Joanna proszę bardzo

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:27, 22 lut 2016

Do góry
jola_antoszczyk napisał(a)
Nareszcie znalazłam Pani ogród ,który jest bardzo bliski mojemu sercu. Kocham te same kwiaty, robię podobne dekoracje a bukiety prawie identyczne.Jednym słowem kocham naturę tak jak Pani,bo taki jest ten ogród naturalny.Od jakiegoś czasu spaceruję po Waszych ogrodach i zachwycam się,a to za sprawą Bajkowego Ogrodu Weroniki.Mojego ogródka tutaj nie ma ale wpis musiałam uczynić.Serdecznie Panią pozdrawiam,Pani Miro!Będę dalej zachwycać się Pani ogrodem. Jola z Bełchatowa.

Jak się zdarzy taki wpis - to nie wiadomo co napisać,
oczywiście radość, zdziwienie i ...że jednak warto czasem coś skrobnąć na Ogrodowisku

Jolu na O są wszyscy na Ty, dziękuję bardzo za ten miły wpis, zapraszam, zakładaj swój wątek będziemy wymieniać bukieciki
dla Ciebie na przywitanie kilka wspomnień z 22 czerwca 2015

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies