Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:28, 22 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Maj
To był miesiąc, w którym wiele się działo
Kupiliśmy drzewa

buk Dawyck Gold

buk Rohan Obelisk

klon Brillantissimum

Ależ się działo!

Drzewa piękne.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:28, 22 lut 2016

Do góry
Mam bardzo duży problem i proszę o pomoc

Planujemy załozyć ''warzywniak''. Jesienią był obornik, traktor przeorał.

Warzywniak jest widoczny od strony wypoczynkowej - chciałabym go przysłonić, tak żeby ewentualnie nie denerwowały mnie nieobrobione grządki- liczę siły na zamiary - przy 2 dzieci róznie może być .

pośrodku myślałam o pergoli na której rosłby winogron ( rosnie tez na stodole ale to szwagrowy dobytek )

Zastanawiam się co posadzić po bokach pergoli- chciałabym zrobić jakiś płotek ( wierzbowy ?) albo z cegły rozbiórkowej mi się marzy .

Rabata w stylu angielskim jest moim marzeniem - róże, lawenda, przywrotniki, bodziszki, piwonie, szałwia, kocimiętka, jezowki , rozchodniki,łubin, krwawnik, pysznogłowka , budleja, coś wyższego ? trzmieliny na pniu mnie urzekają - kolorystyka rózowo, biało, fioletowo, niebiesko, zielono, cytrynowa.

Zastanawiam się co posadzic z tyłu rabaty ( od strony warzywniaka ) żeby dla rabaty stanowiło ładne tło ?

Narazie to prawie ugór - pomożcie stworzyć piekna rabatę , proszę

Tu gdzie rozsypany piach wiosną ma powstać piaskownica. Chciałabym wsadzić jakieś drzewo z placzaca koroną . brzoza Youngi? wiąz camperdownii ?

Bedę wdzięczna za wszelkie porady

Asi ogródek pod świerkami 10:09, 22 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Asiu
Dla mnie jest tak za bardzo faliście
Ja bym widziała tam więcej kół
Niekoniecznie dokładnie tak ale coś w tym stylu

Reniu podoba mi się pomysł z tym kołem na rabacie przy sadzie. Może posadziłabym tam drzewo jakieś i np obwódkę z bukszpanu. Nie wiem jednak jak obejść ciąg placu zabaw gdyż on dokładnie się ciągnie od połowy długości ogrodu aż do furtki nad staw.
Moja codzienność - ogród Oli 09:57, 22 lut 2016

Do góry
5 na dole mi się krzywo narysowała, ale ma być dokładnie prostopadle do tej linii bukszpanu.

1 - dałabym to samo drzewo, co po lewej (1)i to co w haku, w projekcie jest Umbraculifera, może być grab a nawet bym dała coś fioletowego czy purpurowego

2 kreski jeżówek stipy i cebulowych czy sesleria dowolnie

3 świerki dwa rzędy po 3 czy 4 szt, nie wiem ile wejdzie

4. drugie takie samo drzewo a pod nim cztery miskanty, te same co po lewej, jeśli masz to co w projekcie, to daj w skarpecie drzewa M. Light, na prawo dalej też M L

5 bukszpan powtórzony podwójnie, jak bliżej domu, czyli taki hak pod drzewem albo żwir albo Ophiopogon lub kulki z berberysu który masz

Masz jeszcze wysokie drzewo za świerkami, powinno równoważyć budynek dawać tło. Świerki nie mogą wyrosnąć większe niż to drzewo. Powinny być równe wysokością (równane czytaj)

Nie wiem jak ze skalą, pewnie zmieści się trochę więcej roślin np. miskantów czy tych kresek.

W każdym razie ja widzę podwójny żywopłot po prawej od wjazdu.

Typografia ogrodu 09:51, 22 lut 2016

Do góry
eukaliptus. polecam bo nie dość, że piekny to jeszcze dekoracje mozna przygotowac kilka dni wczesniej i nie straci na urodzie. jeszcze z aparatu znalazłam

Moja codzienność - ogród Oli 09:50, 22 lut 2016

Do góry
Wg mnie ta rabata jest za duża żeby ją tak po całości robić. Oli propozycja jest wg mnie prawie dobra, ale ja bym zrobiła i intuicja mi podpowiada wydzielenie części rabaty albo z trawnikiem albo z powtórzeniem czegoś co już ci zaprojektowałam po tamtej stronie, czyli powiem, o co mi chodzi.

Tutaj masz bukszpan i miskanty ML?

Powiązałabym obie części ogrodu w ten sposób bukszpanem

wydzieli to chociaż część rabaty czymś innym niż tylko kreskami roślin, żeby nie było nudno. Ponadto w tym zygzaku możesz umieścić drzewo,ja bym dała to samo co po lewej stronie, żeby jakby przechodziło też na drugą stronę.

Piszesz, że masz dwa graby, ostatecznie (piszę ostatecznie) może być.

Typografia ogrodu 09:26, 22 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

A ja sie w gipsowce zakochalam.choc teraz nieprzyzwoicie droga.ale urocza.jeszcze kilka fotek zatem

skąd Ty masz tyle pomysłów ?

cudne to
te liście to eukaliptus? czy inne ziele?
Ogród Orion-od projektu 09:24, 22 lut 2016

Do góry
Wklejam wersje bardziej geometryczną.

Umiejscowienie sadu, krzewów owoc, warzywniaka pozostanie już raczej bez zmian.
Drewutnia, kompostownik i składzik narzędzi w górnym prawym rogu, a nieco niżej po prawej bardzo pożądana altanka (ale taka w formie ograniczonej rabatą, z zadaszeniem z koron drzew w formie parasoli).

Krzewy owocowe i warzywniak planuje schowane za żywopłotem (nie wiem czy taki na 2m czy niższy np 1,2m) w którym będzie zrobione jakieś stylowe wejście/furtka.
Żywopłot przesłaniający drewutnie musi być na pewno wyższy.
Droga do spełnienia 09:23, 22 lut 2016

Do góry
iwka napisał(a)
znalazłam takie z wiosennymi przyrostami, według mnie nawet spore

śliczna ta zieleń u Ciebie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:23, 22 lut 2016

Do góry
malkul napisał(a)

ach...joo....
W oflisowym ogrodzie 09:15, 22 lut 2016

Do góry
Można rzec, że sezon zaczęty szczypior 2016
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 08:47, 22 lut 2016

Do góry
Wybrałam sie wczoraj na giełdę po ciemierniki i niestety nie było. Na pocieszenie kupiłam sobie takie cudeńko

Typografia ogrodu 08:44, 22 lut 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
hej Asia jak warto do Ciebie zaglądać
dekoracja skromna ale jaka ładna
gipsówka!!! że nie wpadłam na nią (komunię mam i szukam co się na dekorację nada)!! dzięki

A ja sie w gipsowce zakochalam.choc teraz nieprzyzwoicie droga.ale urocza.jeszcze kilka fotek zatem
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:40, 22 lut 2016

Do góry
W zeszłym roku siałem trawę i niestety efekt na dzisiaj w niektórych miejscach ogrody jest słaby. Widać dużo takich placów wysuszonej trawy. Co to jest i co z tym robić?

]
Ogród niby nowoczesny ale... 08:34, 22 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
skalna
zaczyna w kwietniu

w maju szaleje. czasem jest taka że aż zbyt się wyciąga, wtedy ja ścinam na krótko i znów po 1-2 tyg jest sliczna

tu ścięta w maju

Potem już do jest ładna do przedwiośnia kiedy znów ja ścinam

Marta...cudne te Twoje ujęcia!! Mnie skalna zdecydowanie bardziej się podoba...
Dzięki za dokładne zobrazowanie różnic!
Wilcza Góra 07:51, 22 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ale ja juz czekam na Twoja wiosnę.

ja też już czekam ale na razie nie widać ...

Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:48, 22 lut 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Kolorowych snów.. tego poletka już nie ma.. będzie tylko w snach.. niestety ładne jak kwitnie a potem była cały sezon dziura ... wyciepałam.. i nie wiem co zrobiłam z cebulkami... chyba gdzieś upchnęłam te co nie pociapałam łopatą.. ale gdzie?????? Będzie wiosną niespodzianka

a poletko jak marzenie
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 00:44, 22 lut 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Ooo wiedzę dużo obrazków.. jutro do kawusi się podelektuję
zapraszam

Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:58, 21 lut 2016

Do góry
Wszystkim zaglądającym i wpisującym się dziekuję za wizytę w nowym sezonie

A teraz idę spać, bo mam w oczach oczopląs ...... nie wiem po co to kataloguję, ale kataloguję

Kolorowych snów.. tego poletka już nie ma.. będzie tylko w snach.. niestety ładne jak kwitnie a potem była cały sezon dziura ... wyciepałam.. i nie wiem co zrobiłam z cebulkami... chyba gdzieś upchnęłam te co nie pociapałam łopatą.. ale gdzie?????? Będzie wiosną niespodzianka

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 23:54, 21 lut 2016

Do góry
Witam dostałam troche różnych iglaków, byłabym wdzięczna za pomoc w identyfikacji co to za drzewka:
1.

Czy ta brązowa plama na tej 1szt to moze byc przemrozenie czy jaka choroba?

2.

3.

4.

5.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies