Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

MirellaB 18:02, 19 lut 2016

Kamilo tak Toszka napisała u Romy - może Ci się przyda

"Cis pośredni prof. Kobendza to taka lepsiejsza, męska wersja Hicksii - szybciej rośnie (podobno najszybciej z cisów), jest bardziej zwarty i kształtny".

A Hakuro gałązki z dziurkami? Tzn.robactwo w niej jest? Jak sobie z tym radzić?

Toszka 11:26, 20 lut 2016

Marga napisał(a)
Kamila, duże okazy mogą się dłużej przyjmować. Nie wiem jak cisy, ale sąsiadka sadziła różne sosny, małe i takie całkiem spore. Teraz wszystkie drzewa są prawie równe. Długo trwało zanim duże okazy zebrały się za rośnięcie.

sosna ma zupełnie inny system korzeniowy - rozległy i jesli w korzenie były przerośnięte w doniczce i przed posadzeniem nie rozłożone to roślina potrzebuje czasu. Cisy maja inny system korzeniowy - zwarty, obfity i czy mały cis, czy większy tak samo musi się ukorzenić i zaaklimatyzować do nowych warunków: wilgotności powietrza, kierunku nasłonecznienia etc. Tak samo długo aklimatyzują się te z doniczek jak i kopane, z tą różnicą, że kopane muszą odbudować uszkodzony system korzeniowy, który jeśli był przesuszony (bo wcześniej był wykopany np.dzień lub kilka dni)
iwka 10:45, 21 lut 2016

znalazłam takie z wiosennymi przyrostami, według mnie nawet spore
Anda 10:50, 21 lut 2016

Tak jak iglaków w ogrodzie nie lubię, tak ten cis jest wielkim wyjątkiem. Bardzo ładnie wygląda.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Marga 11:29, 21 lut 2016

Toszka napisał(a)

sosna ma zupełnie inny system korzeniowy - rozległy i jesli w korzenie były przerośnięte w doniczce i przed posadzeniem nie rozłożone to roślina potrzebuje czasu. Cisy maja inny system korzeniowy - zwarty, obfity i czy mały cis, czy większy tak samo musi się ukorzenić i zaaklimatyzować do nowych warunków: wilgotności powietrza, kierunku nasłonecznienia etc. Tak samo długo aklimatyzują się te z doniczek jak i kopane, z tą różnicą, że kopane muszą odbudować uszkodzony system korzeniowy, który jeśli był przesuszony (bo wcześniej był wykopany np.dzień lub kilka dni)

Dzięki Toszka. I wszystko jasne. A myśmy się zastanawiały z sąsiadką "co za czort" że nie rosną
Kawa 08:09, 22 lut 2016

cieszę się wątek cisowy się tutaj tak rozwinął
czekam na marzec będą cisy

w sobotę po południu udał mi się wyznaczyć linię rabaty niestety na resztę zabrakło czasu
niedziela pod znakiem deszczu dzisiaj znowu wieje i z tego co widziałam znowu deszcz i deszcz ze śniegiem ma być

przebiśniegi za chwilę będą kwitnąć cebulowe ruszyły mocno, rozchodniki i orliki też
rozbujał się przetacznik widać zielone liście przy irysach syberyjskich liliowce rzucone w kąt tez wzięły się za siebie i zaczynają rosnąć (mus dla nich miejsce znaleźć)
róże też pokazują młode przyrosty
po czyszczeniu żurawek nie ma nic, a te co zadeptane przez pas nie wiem czy się podniosą
bez lada moment pęknie
a forsycja ma pąki ale jeszcze jeszcze......
anbu 08:39, 22 lut 2016

Kawa napisał(a)

przebiśniegi za chwilę będą kwitnąć cebulowe ruszyły mocno, rozchodniki i orliki też
rozbujał się przetacznik widać zielone liście przy irysach syberyjskich liliowce rzucone w kąt tez wzięły się za siebie i zaczynają rosnąć (mus dla nich miejsce znaleźć)
róże też pokazują młode przyrosty
po czyszczeniu żurawek nie ma nic, a te co zadeptane przez pas nie wiem czy się podniosą
bez lada moment pęknie
a forsycja ma pąki ale jeszcze jeszcze......

A gdzie zdjęcia?
AnnaCh 09:02, 22 lut 2016

Ale wiosennie u Ciebie
Kawa 09:22, 22 lut 2016

anbu napisał(a)

A gdzie zdjęcia?

no nie ma nie chciałam zanudzać
Kawa 09:23, 22 lut 2016

iwka napisał(a)
znalazłam takie z wiosennymi przyrostami, według mnie nawet spore

śliczna ta zieleń u Ciebie