Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

evik0 18:09, 19 lut 2016

popcorn napisał(a)

Ewo ja tam właśnie miskanty widzę, a konkretnie morning light. Zobacz sobie, moim zdaniem teraz też są ładne, najładniejsze z miskantów powiązane mam w snopki. Moim zdaniem idealnie by się tam wpisały, na tle zieloności cisów (jak podrosną)
pozdrawiam

Dziękuję za opinie. Rozważę te miskanty. Co ile radziłabys je sadzic? Nadal zastanawiam sie nad obwódka z bukszpana. W środek moze jakieś iglaki na pniu . I jakieś kolorowe wypełnienie - moze dokupić niskich kolorowych berberysow?
katel 23:52, 19 lut 2016

Gardenarium napisał(a)
Może platan odmiana Alphens Globe, da cień a nie wyrośnie zbyt duże. No i ciąć można nawet silnie, do zera.

Danusiu dziękuję bardzo!!! Ten platan jest przepiękny!
miskka 09:41, 20 lut 2016

O czyżby Danusia znów coś nowego nam proponowała? Bo chyba nigdzie wcześniej na forum nie czytałam o tym drzewku (chyba że przegapiłam). Gdzieś Danusia wspominała że ma w planach testy nowych roślin. Czy ten platan jest jednym z tych? Piękny jest - pogapiłam sie na niego w googlach
anitan 10:20, 20 lut 2016

Gardenarium napisał(a)
Derenie białe i hortensje bukietowe.

dziękuję za odpowiedź, dobrze się składa, bo właśnie robię sadzonki hortrensji z patyczków.
Derenie też mi się podobają więc nabędę chętnie
Pola 11:47, 20 lut 2016

Gardenarium napisał(a)
Może platan odmiana Alphens Globe, da cień a nie wyrośnie zbyt duże. No i ciąć można nawet silnie, do zera.[/quote
Danusiu, no to mnie zaintrygowałaś bo ja właśnie myślę jakie drzewa u mnie będzie pasowało.
Myślę o brzozach dwóch w jednym dołku.....ale platan....hmmmmm no to mam zagwozdkę.....
Chodzi o część pierwszą mojego podzielonego ogrodu, chcę cienia i troszkę tajemniczości .....
evik0 21:56, 20 lut 2016

Cześć,
Proszę napiszcie co sądzicie o takim projekcie mojej rabaty. Projekt wstępny tzw rama rabaty. Nad roślinkami wypełniającymi jeszcze myślę i nie mam pomysłu.
1. Przed cisami miskant gracimilius lub trzcinniki overdam [img
- po lewo dwa stożki (pewnie bukszpan) + dwie żółte kulki (tuje?). Może pociagnąć dalej tymi kulami w strone kulistego świerka?
- po prawo z obu stron istniejącego świerka dwie kulki na pniu (sosny)
- niska obwódka z bukszpanu
W środku nadal mam trochę łysawo Co tam mozna wstawić? Pomocy!

Prz okazji mam pytanie o bukszpany - czy możliwe że żółkną od słońca? Mam kilka zaniedbanych egzemplarzy . Od strony cienistej są ładne zielone od południa żółte.
Pozdrawiam
Ewa
paula23 22:15, 20 lut 2016

Ewo a może coś kwitnącego? Czy chcesz mieć raczej taką niezmienną tą rabatkę?

Wiosną dosadzić cebulki, latem ucieszą hortensje ogrodowe:
patrycja_roz... 10:28, 22 lut 2016

Mam bardzo duży problem i proszę o pomoc

Planujemy załozyć ''warzywniak''. Jesienią był obornik, traktor przeorał.

Warzywniak jest widoczny od strony wypoczynkowej - chciałabym go przysłonić, tak żeby ewentualnie nie denerwowały mnie nieobrobione grządki- liczę siły na zamiary - przy 2 dzieci róznie może być .

pośrodku myślałam o pergoli na której rosłby winogron ( rosnie tez na stodole ale to szwagrowy dobytek )

Zastanawiam się co posadzić po bokach pergoli- chciałabym zrobić jakiś płotek ( wierzbowy ?) albo z cegły rozbiórkowej mi się marzy .

Rabata w stylu angielskim jest moim marzeniem - róże, lawenda, przywrotniki, bodziszki, piwonie, szałwia, kocimiętka, jezowki , rozchodniki,łubin, krwawnik, pysznogłowka , budleja, coś wyższego ? trzmieliny na pniu mnie urzekają - kolorystyka rózowo, biało, fioletowo, niebiesko, zielono, cytrynowa.

Zastanawiam się co posadzic z tyłu rabaty ( od strony warzywniaka ) żeby dla rabaty stanowiło ładne tło ?

Narazie to prawie ugór - pomożcie stworzyć piekna rabatę , proszę

Tu gdzie rozsypany piach wiosną ma powstać piaskownica. Chciałabym wsadzić jakieś drzewo z placzaca koroną . brzoza Youngi? wiąz camperdownii ?

Bedę wdzięczna za wszelkie porady

paula23 10:48, 22 lut 2016

Patrycja a jak masz tam ze słońcem? Bo dla warzyw to raczej ważna prawa jaka będzie sytuacja jak z dwóch stron poletko będzie zasłonięte "ściana"?

Jak nie wypominając o tej winorośli śmieciarz niemiłosierny...

Warzywnik sam w sobie może być ozdobą

Nie myślałaś nad bukszpanową obwódka?

Źródło zdjęcia:
http://www.twojogrodnik.pl/pl/konkurs-pomyslowy-warzywnik

Źródło zdjęcia:
http://forum.muratordom.pl/archive/index.php/t-127126.html?s=a27fe697fc8c706c9eef56cfa4f7d549
Pszczelarnia 10:55, 22 lut 2016

patrycja_rozycka napisał(a)

Bedę wdzięczna za wszelkie porady

Z doświadczenia moge powiedzieć, że bardzo trudno jest ustawić taką pergolę w zaokrąglonej rabacie. Z każdego punktu wiedzenia będzie wyglądała jakby była krzywo. Musisz ją ustawić tak, żeby pod nią wchodzić do warzywnika na ścieżkę a nie na uprawy.
Ale też nie z widokiem na kompostownik.

Może da się kształt rabaty wyprostować, np. w prostokąt?