Zima bardziej nas gnębi Justynko, wiesz jak ogród pod ciężkim i mokrym śniegiem, to zawsze latam z miotłą otrzepywać drzewa...najbiedniejsze są sosny, bo gałęzie od ciężaru śniegu się bardzo uginają, dobrze, że weekend i pogotowie ogrodowe jest na miejscu
Sowy jeszcze w śniegu
Śnieżne bałwany
Z pamiętnika ogrodowego jestem mega zadowolona, jest bardzo wciągający, ma w sobie angielskie klimaty
chce się do niego zaglądać.
Za wiosną też bardzo tęsknię, przebiśniegów nie znalazłam, ale za to tulipanki tak
W domu mam cyklamenowy róż...a na ogrodzie chyba wolę ten śnieg niż widok kretowisk na trawniku
Siedzę pod kocem i grzeję się gorącą herbatką z lipy oraz kuruję się sokiem z czarnego bzu, czosnkiem, aroniową konfiturą....itp a katar rozsadza mi głowę i wyłazi oczami.....koszmar...
Miałam obcinać wiąza przed domem i korygować drzewa w ogrodzie....ale nie mam siły przez ten katar....
W ogrodzie byłam tylko na moment i mam kilka aktualnych fotek:
Krokusy i przebiśniegi już prawie...prawie...
Ale cudownie masz; straszliwie zazdroszczę pięknej wiosennej pogody i moźliwosci działania w ogrodzie; jeszcze przedwczoraj tez miałam takie plany ale cóż....
Pół Polski dziś się zdziwiło,
jak za oknem śnieg zobaczyło!
Ale przecież lutowa pora,
to nie raz nasypie jak z dużego wora.
Zdziwienie raczej ogarnia mnie,
bo u mnie mglisto całe dnie.
I dziś nie inaczej za oknem jest,
a na dodatek dmucha fest!
Zatem kolejny tydzień chłodu,
a w marcu nareszcie do ogrodu!
U mnie to w tej chwili przywoływanie tej upragnionej. Właśnie zakwitła moja niespodzianka. Wg zakupów miała być czerwono-biała Minerwa a wyrosło to.
Też pięknie!
Odnośnie piwonii, dziś zrobiłam obchód ogrodu... nie mam foto (bo za młode) kwitnącej Hani, Kansas, Władysławy , Do Tell, Coral Sunset (tych mam kilka), Itoh Bratzella, Itoh Yelow Crown, i piękna piwonia od Kondzia, i nn od Agaty...
I piwonia nn... mam ją od wielu lat, okazałą sienie ta co kupowałam, jakaś miniaturowa jest, kwiaty malutkie, liście też takie nietypowe.. przesadzana wiosną odchorowała i była mizerna. Przesadziłam ją wiosną, bo tam gdzie była, była zagłuszana przez inne duże.
Dziś za oknem deszcz ze śniegiem a ja pierwsze wysiewy już zrobiłam. Posiałam tą rozplenicę rubrum , tytoń ozdobny zielony i białe aksamitki . Nasion tej trawy zostało mi jeszcze prawie cała reklamówka. Może ktoś jest chętny