Prawa strona to Robusta - pędy pionowe.
Wojtka nie mam, ale on jak większość tego pokroju po wielu latach ma kształt maczugi - rozszerza się ku górze, jednak można przecież smiało korygować strzyżeniem. To cudowna zaleta cisa
Ok. Sylwia, jutro mam krótko zajęcia, to wpadnę do domu i w południe ci narysuję na kartce jeszcze raz z wymiarami.
Tak, czerwony mam w ogrodzie na rabacie przytarasowej z lewej strony:
Natomiast w przedogródku początek rabaty różowy (rododendrony, róże, floksy, naparstnice) przechodzi poprzez fiolet, niebieski do bieli (jeżówki, róża Artemis i Mary Knnopires) i żółtego (róża Graham Thomas otoczona lawendą, perovską i przetacznikiem ) . I niech tak zostanie w przedogódku.
To są rabaty, które widzi się jednocześnie z tą planowaną
Naprzeciw w rogu w donicy murowanej:
Przy ulicy:
Przy ciurkadełku:
Zapraszam, Kasiu. Co roku jest zlot morsów z całego świata w Mielnie. Imprezy około kąpielowe i nie tylko w tym roku będą trwały 3 dni. To się będzie działo.
Ja w takim zimnym morzu się nie kąpię. Już za późno na zmianę przyzwyczajeń.
Chcę....czyli wybrałaś kolorystykę stonowaną?
na innych rabatach u Ciebie widziałam raczej zdecydowane kolory - czerwony mi się ciągle gdzieś przewijał.
Toszka, ja posadziłam wysiane ostróżki za różami i robiły za bardzo ładne tło. Niestety, spodziewałam się takiego koloru, jak u ciebie, a miałam bladawce, które musiałam podpierać kijkami, bo się kładły od ciężaru kwiatów. Ale wtedy, gdy na rabacie róże nie kwitły, ostróżki i werbena dawały w plecach fajne połączenie.
I bynajmniej nie możesz powiedzieć, ze twoja rabata jest płaska, hi, hi
Ja ostróżki lubię. Ale osiągają wymiary podobne wymiarami do werbeny. tego musimy być świadomi
Rabata pomierzona, ale musiałabym ją rozrysować po kratkach. Chcesz?
Na rabacie: bergenia, kulki bukszpanowe kilka sztuk, różnej wielkości. Niewiem, czy jak będzie w plecach trawa, to czy dawać też na pniu ? Z tyłu Molinia Karl Forester, przy tuji rośnie goździk brodaty karminowy połączony z drobną brązową trawką (od Ewy). W donicy hortensje Limelight 3 sztuki. Podsadzone są przez Frosted Curls.
z bylin: werbena i szałwia. Szałwia może być ta niska. Krokusy, przebiśniegi wiosną, potem jeszcze czosnki. 2-3 naparstnice albo łubiny z tyłu. Niska trawka zamiast stipy - nie wiem co, bo stipa kładzie się na bukszpan, a tego nie chcę. Jako dywan może być żurawka, ale nie musi. Koniec
Wspomnienia letniego warzywniaka, akurat na te zimowe wieczory czas juz pomyśleć o nowych roślinkach i robieniu własnej rozsady
marchewkowe pole sobie rosło
Proszę bardzo oto efekt próby z subtelnymi ostrózkami ponad dywanem z żurawek (zdjęcie z połowy czerwca i dopiero panny startowały), To połowa tego nasadzenia
Efektu dywanu z żurawek nie widać, bo jak zobaczyłam co się święci to wszystkie żurawki z pod spodu i wokół zmieniły lokalizację. Dodam, ze giganty przesłaniaja skutecznie 3 kulki bukszpanów.
Finalnie owe "krzaczory" miały od 2,5 do 2,90m
A miałam takie ładne plany
Dodam, ze jak teraz patrze na ostrózki, naparstnice, łubiny etc z CHFS to mnie śmiech ogarnia
Witam serdecznie! Proszę o pomoc przy organizacji przedogródka styczeń to najlepszy miesiąc na plany, a że mam sto pomysłów na minutę liczę że pomożecie mi obrać właściwy kurs Domek jest w stylu rustykalnym z drewnianym płotkiem niestety usytuowany jest od strony południowej do tego na górce więc wieje i przypieka.Nie wszystkie rośliny dają radę, wiec czeka je przeprowadzka.
Najważniejsza decyzja to które rośliny mam posadzić wzdłuż płotu czy szybko rosnące tuje szmaragdy co dadzą trochę cienia? Myslę również o podejrzanym w Mai żywopłocie z róży pomarszczonej a przed nią sosnę czarną. Co o tym myślicie?
Dodaję również zdjęcia rabat które chcę uporządkować przed domem
A tak wyglądało rok temu jeszcze bez płotu.
Dziękuję z góry za każdą uwagęi pozdrawiam wszystkich którzy zimą chorują na ogrodniczą klaustrofobię
Irenko przeciez to tez Montana Montana Fragrant Sprint. Na watku im poswieconym podam niedlugo prawie 40 nazw nastepnych MontanMoze sobie cos wybierzesz...