Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

w Oborze też mogą być ogrody 00:46, 20 sty 2016

Do góry
Paprykowo
Typografia ogrodu 00:31, 20 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Ja w tym tygodniu pewnie tez zaleje kilka jaj by byly na swieta "w ofercie".mam taka 45 cm forme i tez mniejsze

Haha Ja właśnie wczoraj wyjmowałam odlane wydmuszki. Wyszły idealnie
Ogródek Iwony 00:23, 20 sty 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Iwonko, przyjrzyj się dobrze (jak drugie "o" w "ogrodowisko", tam widać nogę od stelaża, bo i moje panny trzeba było wesprzeć
Też lubię ostróżki, naparstnice, łubiny, dziewanny... tylko koncepcję trzeba dopasować

Wiesz Toszka, tą twoją kolorystykę mogłabym sobie zabrać. Bardzo ładne twoje ostróżki. Moje były blade. Musze innych poszukać:

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 00:18, 20 sty 2016

Do góry

Prawa strona to Robusta - pędy pionowe.
Wojtka nie mam, ale on jak większość tego pokroju po wielu latach ma kształt maczugi - rozszerza się ku górze, jednak można przecież smiało korygować strzyżeniem. To cudowna zaleta cisa
Ogródek Iwony 00:10, 20 sty 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)

Chcę....czyli wybrałaś kolorystykę stonowaną?
na innych rabatach u Ciebie widziałam raczej zdecydowane kolory - czerwony mi się ciągle gdzieś przewijał.

Ok. Sylwia, jutro mam krótko zajęcia, to wpadnę do domu i w południe ci narysuję na kartce jeszcze raz z wymiarami.

Tak, czerwony mam w ogrodzie na rabacie przytarasowej z lewej strony:

Natomiast w przedogródku początek rabaty różowy (rododendrony, róże, floksy, naparstnice) przechodzi poprzez fiolet, niebieski do bieli (jeżówki, róża Artemis i Mary Knnopires) i żółtego (róża Graham Thomas otoczona lawendą, perovską i przetacznikiem ) . I niech tak zostanie w przedogódku.
To są rabaty, które widzi się jednocześnie z tą planowaną
Naprzeciw w rogu w donicy murowanej:

Przy ulicy:

Przy ciurkadełku:

w Oborze też mogą być ogrody 00:05, 20 sty 2016

Do góry

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 00:02, 20 sty 2016

Do góry
Zapraszam, Kasiu. Co roku jest zlot morsów z całego świata w Mielnie. Imprezy około kąpielowe i nie tylko w tym roku będą trwały 3 dni. To się będzie działo.

Ja w takim zimnym morzu się nie kąpię. Już za późno na zmianę przyzwyczajeń.

w Oborze też mogą być ogrody 23:59, 19 sty 2016

Do góry

w Oborze też mogą być ogrody 23:51, 19 sty 2016

Do góry
nawet pomidorki ad Asi się znalazły. Asiu Twoje tez takie były?

Ogródek Iwony 23:45, 19 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Sylwia, podsumujmy:

Rabata pomierzona, ale musiałabym ją rozrysować po kratkach. Chcesz?

Na rabacie: bergenia, kulki bukszpanowe kilka sztuk, różnej wielkości. Niewiem, czy jak będzie w plecach trawa, to czy dawać też na pniu ? Z tyłu Molinia Karl Forester, przy tuji rośnie goździk brodaty karminowy połączony z drobną brązową trawką (od Ewy). W donicy hortensje Limelight 3 sztuki. Podsadzone są przez Frosted Curls.
z bylin: werbena i szałwia. Szałwia może być ta niska. Krokusy, przebiśniegi wiosną, potem jeszcze czosnki. 2-3 naparstnice albo łubiny z tyłu. Niska trawka zamiast stipy - nie wiem co, bo stipa kładzie się na bukszpan, a tego nie chcę. Jako dywan może być żurawka, ale nie musi. Koniec

Chcę....czyli wybrałaś kolorystykę stonowaną?
na innych rabatach u Ciebie widziałam raczej zdecydowane kolory - czerwony mi się ciągle gdzieś przewijał.
w Oborze też mogą być ogrody 23:39, 19 sty 2016

Do góry
a teraz czas na moje faworyty, czyli cała oranżeria(heheh bez folii) pomidorków najpierw widok na całość
Ogródek Iwony 23:38, 19 sty 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Proszę bardzo oto efekt próby z subtelnymi ostrózkami ponad dywanem z żurawek (zdjęcie z połowy czerwca i dopiero panny startowały), To połowa tego nasadzenia
Efektu dywanu z żurawek nie widać, bo jak zobaczyłam co się święci to wszystkie żurawki z pod spodu i wokół zmieniły lokalizację. Dodam, ze giganty przesłaniaja skutecznie 3 kulki bukszpanów.
Finalnie owe "krzaczory" miały od 2,5 do 2,90m
A miałam takie ładne plany

Dodam, ze jak teraz patrze na ostrózki, naparstnice, łubiny etc z CHFS to mnie śmiech ogarnia

Toszka, ja posadziłam wysiane ostróżki za różami i robiły za bardzo ładne tło. Niestety, spodziewałam się takiego koloru, jak u ciebie, a miałam bladawce, które musiałam podpierać kijkami, bo się kładły od ciężaru kwiatów. Ale wtedy, gdy na rabacie róże nie kwitły, ostróżki i werbena dawały w plecach fajne połączenie.

I bynajmniej nie możesz powiedzieć, ze twoja rabata jest płaska, hi, hi
Ja ostróżki lubię. Ale osiągają wymiary podobne wymiarami do werbeny. tego musimy być świadomi
Ogródek Iwony 23:33, 19 sty 2016

Do góry
Sylwia, podsumujmy:

Rabata pomierzona, ale musiałabym ją rozrysować po kratkach. Chcesz?

Na rabacie: bergenia, kulki bukszpanowe kilka sztuk, różnej wielkości. Niewiem, czy jak będzie w plecach trawa, to czy dawać też na pniu ? Z tyłu Molinia Karl Forester, przy tuji rośnie goździk brodaty karminowy połączony z drobną brązową trawką (od Ewy). W donicy hortensje Limelight 3 sztuki. Podsadzone są przez Frosted Curls.
z bylin: werbena i szałwia. Szałwia może być ta niska. Krokusy, przebiśniegi wiosną, potem jeszcze czosnki. 2-3 naparstnice albo łubiny z tyłu. Niska trawka zamiast stipy - nie wiem co, bo stipa kładzie się na bukszpan, a tego nie chcę. Jako dywan może być żurawka, ale nie musi. Koniec
w Oborze też mogą być ogrody 23:32, 19 sty 2016

Do góry
Wspomnienia letniego warzywniaka, akurat na te zimowe wieczory czas juz pomyśleć o nowych roślinkach i robieniu własnej rozsady

marchewkowe pole sobie rosło
Ogródek Iwony 23:28, 19 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A możesz wkleić jakieś zdjęcie? Bo ja też napaliłam się na nasadzenia CHFS. Może się okaże, że sobie coś nie tak wyobraziłam. Nie chciałabym pójść w złym kierunku

Proszę bardzo oto efekt próby z subtelnymi ostrózkami ponad dywanem z żurawek (zdjęcie z połowy czerwca i dopiero panny startowały), To połowa tego nasadzenia
Efektu dywanu z żurawek nie widać, bo jak zobaczyłam co się święci to wszystkie żurawki z pod spodu i wokół zmieniły lokalizację. Dodam, ze giganty przesłaniaja skutecznie 3 kulki bukszpanów.
Finalnie owe "krzaczory" miały od 2,5 do 2,90m
A miałam takie ładne plany

Dodam, ze jak teraz patrze na ostrózki, naparstnice, łubiny etc z CHFS to mnie śmiech ogarnia
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:15, 19 sty 2016

Do góry
Witam serdecznie! Proszę o pomoc przy organizacji przedogródka styczeń to najlepszy miesiąc na plany, a że mam sto pomysłów na minutę liczę że pomożecie mi obrać właściwy kurs Domek jest w stylu rustykalnym z drewnianym płotkiem niestety usytuowany jest od strony południowej do tego na górce więc wieje i przypieka.Nie wszystkie rośliny dają radę, wiec czeka je przeprowadzka.
Najważniejsza decyzja to które rośliny mam posadzić wzdłuż płotu czy szybko rosnące tuje szmaragdy co dadzą trochę cienia? Myslę również o podejrzanym w Mai żywopłocie z róży pomarszczonej a przed nią sosnę czarną. Co o tym myślicie?
Dodaję również zdjęcia rabat które chcę uporządkować przed domem

A tak wyglądało rok temu jeszcze bez płotu.

Dziękuję z góry za każdą uwagęi pozdrawiam wszystkich którzy zimą chorują na ogrodniczą klaustrofobię
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:13, 19 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Iwonko!! Dobrze, że jesteś

Wiesz, same pocieszające informacje dzisiaj od Ciebie dostaję.
Czyli drzewka owocowe zostają w miejscu, które im wyznaczyłamDobrze, ze mogą być przed płotem betonowym bo innego miejsca brak.

Szukałam dzisiaj już tego Cisa Robusta. Możesz podpowiedzieć czym on się różni od Wojtka?
Mam w ogrodzie 4 szt. Wojtka, 2 z nich były zakupione w tym roku wiosną i jestem bardzo zadowolona z szybkości przyrostu. Z ciągu jednego sezonu urosły ok. 20 cm. I odpukać nie mam z nimi żadnych problemów.

Planuję dwa wąskie żywopłoty. Jeden max.40 cm, drugi 30 cm.
Wojtka mam ze sprawdzonej szkółki i w dobrej cenie.

jesli się nie mylę robusta jest węższa. mam ja od trzech lat i praktycznie rośnie tylko na wysokośc. szerokości ma max 20 cm. napisz to usunę fotkę

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:59, 19 sty 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Powojniki mam 16 letnie, rosną kwitną, gorzej z nowymi nabytkami, ciągle coś. Jedynie Rubens, Warszawska Nike, Blue Angel, Summer Snow, są niezawodne i te stare, co nazw nie mam.
ten jest świetny, jeszcze je kupię
paulownia w tym czasie łysa i fajnie na niej opleciony
liście ma ciemne, taka czekolada
to mój top nr 1

i Rubens tez się sprawdza, dlatego 10 w innym miejscu dałam, pod mur
oprócz Rubensa mam tu Veronica Choice, Summer Snow i jakis jeszcze, ale kartki wcięło

Irenko przeciez to tez Montana Montana Fragrant Sprint. Na watku im poswieconym podam niedlugo prawie 40 nazw nastepnych MontanMoze sobie cos wybierzesz...
Ogród z pergolą 22:35, 19 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
taka altane chcę jak u Michała

Fajna altana! A z jakiego materiału będzie zadaszenie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:34, 19 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Reniu znalazłam jeszcze taką fotkę Hortensji z Gracilimusem.

Dziekuję polinko
Już zakodowałam: wcale albo z boku
Buziaki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies