Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Anusia 13:58, 11 lut 2016

Moje tuje szyszkują zwłaszcza odmiana yellow ribboon. Wygląda to niestety brzydko. W wątku u Reni zadałam pytanie jak to paskudztwo usunąć. Ruszyła lawina odpowiedzi. Skopiowałam też link w którym mamy odpowiedż dlaczego tak się dzieje.

http://mojafirma.infor.pl/nieruchomosci/ogrod/iglaki/289557,Dlaczego-tuje-nadmiernie-szyszkuja.html
Wyglądają tak:

Szyszki na yellow ribbon

olga80 20:16, 12 lut 2016

o zmiana avatarka -pięknie
o szyszkowaniu poczytałam, z tulipanami i krokusami u mnie kiepsko mam nadzieje,ze jeszcze coś wyjdzie,ale tak szczerze mówiąc to myslę ,że nornice miały ucztę
MirellaB 23:05, 12 lut 2016

Aniu u mnie też szyszkują, ale mnie to nie denerwuje

ren133 10:13, 14 lut 2016

Anusia napisał(a)
Moje tuje szyszkują zwłaszcza odmiana yellow ribboon. Wygląda to niestety brzydko. W wątku u Reni zadałam pytanie jak to paskudztwo usunąć. Ruszyła lawina odpowiedzi. Skopiowałam też link w którym mamy odpowiedż dlaczego tak się dzieje.

http://mojafirma.infor.pl/nieruchomosci/ogrod/iglaki/289557,Dlaczego-tuje-nadmiernie-szyszkuja.html
Wyglądają tak:

Szyszki na yellow ribbon

A na tym zdjęciu są dwa rodzaje tujek?
U mnie takie same szyszki (wstawiłam zdjęcia) niektóre z nich kruszą się przy samym dotyku, Toszka pisała, że część tych szyszek zjadają ptaki, myślę, że sporą część sprzątnie wiatr. Latem one nie są już tak widoczne ... ale w tym sezonie będę obserwować ... zamierzam więcej wody lać ... i zobaczymy czy będą tez tak intensywnie szyszkować?
LenaMagda 15:16, 14 lut 2016

Anusia napisał(a)

Wyglądają tak:

Szyszki na yellow ribbon

Cześć Anusia, pamiętam że gdzieś na forum czytałam o szyszkujących tujach... ma to związek z rzadkim ich podlewaniem. Jak znajdę wątek o tym to go wkleję.

I proszę
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2362-problemy-z-tujami?page=4
dominika_ 16:41, 14 lut 2016

Ja czytałam gdzieś, że jak się je w odpowiednim momencie przytnie, to wtedy też nie szyszkują.
Pozdrawiam niedzielnie
Anusia 18:24, 14 lut 2016

olga80 napisał(a)
o zmiana avatarka -pięknie
o szyszkowaniu poczytałam, z tulipanami i krokusami u mnie kiepsko mam nadzieje,ze jeszcze coś wyjdzie,ale tak szczerze mówiąc to myslę ,że nornice miały ucztę

Dziękuję,
szyszki na tujach mnie denerwują, zwłaszcza na yellow ribbon bo brzydko o tej porze wyglądają. Twoje cebulowe może jeszcze wyjdą, u mnie też część siedzi w ziemi zwłaszcza te które głębiej są posadzone.
Anusia 18:25, 14 lut 2016

MirellaB napisał(a)
Aniu u mnie też szyszkują, ale mnie to nie denerwuje

Szmaragdy wyglądają dobrze ale ta druga odmiana fatalnie jak sama widzisz.
Anusia 18:32, 14 lut 2016

ren133 napisał(a)

A na tym zdjęciu są dwa rodzaje tujek?
U mnie takie same szyszki (wstawiłam zdjęcia) niektóre z nich kruszą się przy samym dotyku, Toszka pisała, że część tych szyszek zjadają ptaki, myślę, że sporą część sprzątnie wiatr. Latem one nie są już tak widoczne ... ale w tym sezonie będę obserwować ... zamierzam więcej wody lać ... i zobaczymy czy będą tez tak intensywnie szyszkować?

Tak Reniu tuja szmaragdowa oraz yellow ribbon. Tych drugich właśnie nie polecam, bo jak szyszkują bardzo brzydko wyglądają zimą. U nas przy Lidlu są też posadzone i wyglądają podobnie całe w szyszkach. Czytałam u Ciebie w wątku rady Toszki. Ja też zainstaluję linię kroplującą koniecznie. Nie mam ich dużo, więc będę je czyściła z tych brzydactw.
Anusia 18:33, 14 lut 2016

LenaMagda napisał(a)

Cześć Anusia, pamiętam że gdzieś na forum czytałam o szyszkujących tujach... ma to związek z rzadkim ich podlewaniem. Jak znajdę wątek o tym to go wkleję.

I proszę
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2362-problemy-z-tujami?page=4

Tak, teraz i ja o Tym wiem i w tym roku bęędę intensywnie podlewała. Dziękuję za linka.