Tęsknię za wiosną, zwłaszcza ciekawi mnie, czy zakwitną nowe siewki sasanki czerwonej, które sama wysiałam. Marzy mi się całe morze tych cudnych kwitów.
Równie piękne są jak przekwitają.
Aniu, u Ciebie piękne powojniki . I garść pożytecznych inforamcji o nich też można znaleźć . Przez cały sezon zachwycałam się zdjęciami powojnika Kaiser
Do renifera wez noz o drobnych zebach albo i dwa bo sie tępi.klejka u mnie troche tansza bo 50 zl ale u hurtownika.
juziajak gruba decha to recznie dwa ruchu i jest.a szlifowac mozna albo recznie albo taka nakladka na wiertarke.ja tak robilam np domki,o takie (paulino zaraz usune)
gwiazda moja ma ok 45 cm z jednego styropianu ale to ryzyko.wykladalam ja folia wycieta z takich teczek na dokumenty(pojedyncze paski)
O wielkie dzięki za tak piękna osę Za miłe słowa .
Hosty bardzo lubię to moje pierwsza miłość.
I tak własnie je trzeba sadzić aby podreślały urodę jedna drugie, czyli najlepiej kontrastowo
]
Na nowym ogrodzie posadziłam hosty we wrześniu.Nigdy tak pózno nie dzieliłam host.Może będzie dobrzeInaczej, pod świerkiem w okręgu, pod orzechem tak samo.Szpaler zrobiłam pod siatką liliowcowo- hostowy. zobaczymy jak to będzie,Jeszcze na wiosnę dużo muszę podzielić i je dosadzić
O dzięki
To one tak szybko rosną ????
Twoja rabata jest cudna.I trawki takie okazałe.Może kiedyś i u mnie będzie ładniej z trawkami
Dla ciebie róże Louise Odier i Chippendale
Znalazłam wpis nie uważnie przeczytałam gapa . Suszą się i polecą do Ciebie .Gdyby nie wschodziły wszystkie a wzeszłoby kilka albo jedno to nie wyrzucaj a to jedno niech rośnie Ja w zeszłym roku dostałam i wzeszło mi po jednej roślince pilnowała urosły bo miałam 2 chudzinki .Potem przeniosłam do orrodu raz podlała pokrzywą i wola boska myślę .Dziś mam takie krzaczory .
O ten przy kamieniu po P stronie a drugi za ogonem ptoka ledwo go widać .
Wedle życzenia podaję przepis na dyńki faszerowane.
Dynie trzeba umyć, i odciąć trochę spód,żeby mniej więcej równo stały i górę takie czapeczki, potem będą do przykrycia.
Usunąć z dyni środek z pestkami. Dynię delikatnie posmarowałam olejem i solą.
Do środka nałożyć farsz.Przykryć czapeczką.
Dynię umieścić na blasze wyłożonej folią aluminiową
Piekarnik trochę nagrzałam .
Piec ok, 70- 80 minut,w temp ok, 200 stopni..
Farsz zrobiłam z 1, 2 kg mięsa mielonego.Dodałam ugotowany na twardo ryż.
Cebulki ze 3 pokroić w kostkę i 3 ząbki czosnki.Zeszklić to na oleju.Dodałam jeszcze jedna pokrojona drobna papryczkę chili.
Następnie do mięsa dodać ostudzoną cebulkę z czosnkiem i papryczką.
Wszystko posolić i doprawić pieprzem ziołowym, ja dałam też czosnkowy , czarnego trochę.Oregano,tymianek oraz mieloną papryką.
Do pieczenia dynię posypać można startym żółtym serem, ja jeszcze posypałam natką pietruszki i pora.
Następnym razem chcę jeszcze zrobić farsz z kaszą, szpinakiem i fetą