Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:04, 19 mar 2013

Do góry
U Was całkiem inaczej, ale i tak nasza wyprawa do Niemiec jest niemożliwa. Za to wybieramy sie do Tracza Zawsze bliżej. No i tam jest duży sklep pod dachem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:02, 19 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Agatko, znaczy u Was na całego wiosna?

ciągle są przymrozki w nocy, a w dzień ledwo 4-5 stopni, czasem skacze do 10C więc zimna , ale jednak wiosna i wszystko budzi sie do zycia. Tulipany już wielkie, na skwerku żonkile zaraz juz będa kwitły, hortensja ogrodowa już ma spore liście, no może listki róze juz puszczają liście, niektóre byliny wypuszczają nowe pędy. I ptaszyska strasznie głośne się zrobiły Patrzyłam na prognoze dla Warszawy i w Wielkanoc ma byc chłodno, ale słonecznie. Przynajmniej tyle
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:59, 19 mar 2013

Do góry
No do czego to doszło, żeby narcyzy w środku marca tylko do zdjęć ustawiać i myk do domu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:57, 19 mar 2013

Do góry
zaczarowanaa napisał(a)
Danusiu chcialabym zrobic zakupy w Twoim sklepie internetowym , potrzebuje porzadnych narzedzi, czy masz mozliwosc wyslania mi zamowienia do Norwegii?

a wianki cudne

ps . U mnie od soboty przedwiosnie , w koncu na plusie ))))))))

Wysyłam przez DHL więc chyba można, ale muszą mi wycenić przesyłkę. Ale napisz mi na pw symbole narzędzi. Będę wiedziała jakie wymiary ma mieć paczka i wagę Wtedy zapytam.
Nasze kaktusy 18:55, 19 mar 2013

Do góry
Są takie, ja też mam i wsadzam w szparę i podlewam
Ogród z widokiem na jezioro 18:53, 19 mar 2013

Do góry
Zrób Cytuj ten post i wtedy zobaczysz na podglądzie kod Twojego podpisu.
Skopiuj go bez tych nawiasów na końcu i wklej w swoim profilu w podpisie.

Prawie ogród. Prawie robi wielką różnicę
Ogród w Holandii 18:52, 19 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Agatko, w związku z mchowymi zapytaniami wklejam obrazki z hasłem Erica

dzieki Danusiu, piękna galeria na niektórych zdjęciach to na prawdę wygląda jak takie wyższe mchy. Musze się temu przyjrzeć dzięki jeszcze raz.
Ogród w Holandii 18:51, 19 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja tak miałam w zeszłym roku, ale w tym to widziałaś Agatko Masakra śniegowa po prostu

no masakra, fakt! nie pamiętam żeby takie śniegi pod koniec marca bywały. U nas też wyjątkowo zimno , ale jednak przynajmniej śniegu nie ma. Ten wiatr od morza robi swoje. Trzymam kciuki za szybką wiosnę w Polsce
Świerk serbski - Picea omorika 18:29, 19 mar 2013

Do góry
Możesz nawozić, czemu nie. Ale pamiętaj też o podlewaniu, to ono jest najważniejsze.
Nasze kaktusy 18:27, 19 mar 2013

Do góry
To mogło być przyczyną , jak najbardziej. Przesadź go w płaską misę, żeby dało się podlewać, obsyp kamyczkami lub drobnym grysem. Jeśli nie przesadzisz i zostanie to podlewaj w sezonie, teraz nie - metodą podsiąkową, wstawiając do naczynia z wodą i wystawiając jak napije się.

E.tam. Jak patrze na zdjęcie, to da się podlewać, weź tylko koneweczkę z cienką rurką i jak najbardziej da się podlać bez polewania po nim.
Świerk serbski - Picea omorika 18:17, 19 mar 2013

Do góry
Florovitem można, Azofoską, nawozem jakimkolwiek wieloskładnikowym, ale nie dla kwaśnolubnych tylko uniwersalnym do ogrodu.

Nawożenie rozpoczynamy, jak zaczną rosnąć. Czyli w kwietniu-maju.

Tutaj wycinek artykułu o nawożeniu iglaków

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/355-iglaki-sadzenie-i-pielegnacja

Nawożenie

Roślin świeżo posadzonych nie możemy nawozić co najmniej przez dwa tygodnie. Potem można, jednak weźmy pod uwagę, że posadzone w dobrą glebę nie muszą być zasilane wcale. Robimy to dopiero w następnych latach, chyba że efekty wzrostu nas nie zadowalają.

Nawozy dobieramy podobnie jak glebę, w zależności od wymagań. Tym kwaśnolubnym sypiemy nawozy do iglaków, pozostałym - uniwersalne do ogrodu. Do iglaków dobry jest Pinivit w płynie, bo można go stosować dolistnie i działa szybko. Wiodące firmy oferują tutaj szeroki wybór nawozów.

Terminy stosowania w następnych latach: pierwsze nawożenie w maju, kiedy już iglaki zaczynają rosnąć, drugie w czerwcu, trzecie w lipcu. Nawozy rozsypujemy pod krzew (garstka) w obrębie drobnych korzeni po zewnątrz, nie przy pniu i powinniśmy je zmieszać z glebą, a najlepiej lać wodę z węża i rozpuścić. Pozostawione na wierzchu nigdy nie dotrą do korzeni, albo w bardzo nikłej ilości, większość będzie stracona. Dlatego lepsze są nawozy w płynie.

Od sierpnia iglaków lepiej nie nawozić, aby ich nie zmuszać na koniec sezonu do wzrostu. Niekorzystny jest także nadmiar nawozów. Iglaki przenawożone często padają ofiarą chorób i szkodników. Dlatego wskazany jest tutaj umiar.
Przycinanie - cięcie drzew owocowych - zabezpieczanie ran 18:13, 19 mar 2013

Do góry
Wklejaj proszę zdjęcia duże. U nas nie tak się wkleja zdjęcia, bo technicznie jest niemożliwe opowiadanie jak przyciąć drzewo na miniaturce.
Wertykulatory 18:09, 19 mar 2013

Do góry

Nie wiem jaką masz pogodę i stan trawnika. U mnie leży śnieg na pół metra..
Jakie masz warunki?

Napisałam powyżej, chwasty muszą mieć liście, żeby oprysk zadziałał, no bo na co będziesz pryskać?
Mój 4 arowy azyl... 18:05, 19 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja się tak cieszyłam, jak na chwilkę pobyło ciepło, już pozmywałam podjazd, tak było fajnie i po co ten śnieg?

Ja też te dwa cieplutkie i słoneczne na działce wykorzystałam, ale zaraz potem znów pogoda się schrzaniła. Żal.
Fakt, może trochę lepiej było, bo w ub.r. o tej porze nie było śniegu, przynajmniej prace porządkowe można było wykonywać.
Ja liczyłam straty pozimowe. Nie kwitły u mnie krokusy, przebiśniegi, hiacynty, wrzośce. A na początku maja kolejne straty po obfitym opadzie śniegu
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 17:59, 19 mar 2013

Do góry
Nie ma, ale poszukam. Nie ma, szukałam.
Ogród w Holandii 17:57, 19 mar 2013

Do góry
Agatko, w związku z mchowymi zapytaniami wklejam obrazki z hasłem Erica
Mój 4 arowy azyl... 17:55, 19 mar 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Wielka niedogodność nie tylko dla nas, przede wszystkim dla rośln. Ale jak zerknęłam na zdjecia z roku ubiegłego, to sytuacja była podobna. Mnie się wydaje, że powodem tych kłopotów jest zwiększona domowa 'produkcja' roślin przez poszerzony wachlarz 'chciejstw'
Przetrzymamy, a jak rośliny się z domu wyniosą, to odetchniemy

Basiu - inaczej było u mnie, całkiem inaczej. Chyba, że u Ciebie było tak samo.
Mój 4 arowy azyl... 17:53, 19 mar 2013

Do góry
Ja się tak cieszyłam, jak na chwilkę pobyło ciepło, już pozmywałam podjazd, tak było fajnie i po co ten śnieg?
Ogród w Holandii 17:53, 19 mar 2013

Do góry
Ja tak miałam w zeszłym roku, ale w tym to widziałaś Agatko Masakra śniegowa po prostu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:51, 19 mar 2013

Do góry
Agatko, znaczy u Was na całego wiosna?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies