Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:59, 19 mar 2013

Do góry
No do czego to doszło, żeby narcyzy w środku marca tylko do zdjęć ustawiać i myk do domu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:57, 19 mar 2013

Do góry
zaczarowanaa napisał(a)
Danusiu chcialabym zrobic zakupy w Twoim sklepie internetowym , potrzebuje porzadnych narzedzi, czy masz mozliwosc wyslania mi zamowienia do Norwegii?

a wianki cudne

ps . U mnie od soboty przedwiosnie , w koncu na plusie ))))))))

Wysyłam przez DHL więc chyba można, ale muszą mi wycenić przesyłkę. Ale napisz mi na pw symbole narzędzi. Będę wiedziała jakie wymiary ma mieć paczka i wagę Wtedy zapytam.
Nasze kaktusy 18:55, 19 mar 2013

Do góry
Są takie, ja też mam i wsadzam w szparę i podlewam
Ogród z widokiem na jezioro 18:53, 19 mar 2013

Do góry
Zrób Cytuj ten post i wtedy zobaczysz na podglądzie kod Twojego podpisu.
Skopiuj go bez tych nawiasów na końcu i wklej w swoim profilu w podpisie.

Prawie ogród. Prawie robi wielką różnicę
Ogród w Holandii 18:52, 19 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Agatko, w związku z mchowymi zapytaniami wklejam obrazki z hasłem Erica

dzieki Danusiu, piękna galeria na niektórych zdjęciach to na prawdę wygląda jak takie wyższe mchy. Musze się temu przyjrzeć dzięki jeszcze raz.
Ogród w Holandii 18:51, 19 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja tak miałam w zeszłym roku, ale w tym to widziałaś Agatko Masakra śniegowa po prostu

no masakra, fakt! nie pamiętam żeby takie śniegi pod koniec marca bywały. U nas też wyjątkowo zimno , ale jednak przynajmniej śniegu nie ma. Ten wiatr od morza robi swoje. Trzymam kciuki za szybką wiosnę w Polsce
Świerk serbski - Picea omorika 18:29, 19 mar 2013

Do góry
Możesz nawozić, czemu nie. Ale pamiętaj też o podlewaniu, to ono jest najważniejsze.
Nasze kaktusy 18:27, 19 mar 2013

Do góry
To mogło być przyczyną , jak najbardziej. Przesadź go w płaską misę, żeby dało się podlewać, obsyp kamyczkami lub drobnym grysem. Jeśli nie przesadzisz i zostanie to podlewaj w sezonie, teraz nie - metodą podsiąkową, wstawiając do naczynia z wodą i wystawiając jak napije się.

E.tam. Jak patrze na zdjęcie, to da się podlewać, weź tylko koneweczkę z cienką rurką i jak najbardziej da się podlać bez polewania po nim.
Świerk serbski - Picea omorika 18:17, 19 mar 2013

Do góry
Florovitem można, Azofoską, nawozem jakimkolwiek wieloskładnikowym, ale nie dla kwaśnolubnych tylko uniwersalnym do ogrodu.

Nawożenie rozpoczynamy, jak zaczną rosnąć. Czyli w kwietniu-maju.

Tutaj wycinek artykułu o nawożeniu iglaków

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/355-iglaki-sadzenie-i-pielegnacja

Nawożenie

Roślin świeżo posadzonych nie możemy nawozić co najmniej przez dwa tygodnie. Potem można, jednak weźmy pod uwagę, że posadzone w dobrą glebę nie muszą być zasilane wcale. Robimy to dopiero w następnych latach, chyba że efekty wzrostu nas nie zadowalają.

Nawozy dobieramy podobnie jak glebę, w zależności od wymagań. Tym kwaśnolubnym sypiemy nawozy do iglaków, pozostałym - uniwersalne do ogrodu. Do iglaków dobry jest Pinivit w płynie, bo można go stosować dolistnie i działa szybko. Wiodące firmy oferują tutaj szeroki wybór nawozów.

Terminy stosowania w następnych latach: pierwsze nawożenie w maju, kiedy już iglaki zaczynają rosnąć, drugie w czerwcu, trzecie w lipcu. Nawozy rozsypujemy pod krzew (garstka) w obrębie drobnych korzeni po zewnątrz, nie przy pniu i powinniśmy je zmieszać z glebą, a najlepiej lać wodę z węża i rozpuścić. Pozostawione na wierzchu nigdy nie dotrą do korzeni, albo w bardzo nikłej ilości, większość będzie stracona. Dlatego lepsze są nawozy w płynie.

Od sierpnia iglaków lepiej nie nawozić, aby ich nie zmuszać na koniec sezonu do wzrostu. Niekorzystny jest także nadmiar nawozów. Iglaki przenawożone często padają ofiarą chorób i szkodników. Dlatego wskazany jest tutaj umiar.
Przycinanie - cięcie drzew owocowych - zabezpieczanie ran 18:13, 19 mar 2013

Do góry
Wklejaj proszę zdjęcia duże. U nas nie tak się wkleja zdjęcia, bo technicznie jest niemożliwe opowiadanie jak przyciąć drzewo na miniaturce.
Wertykulatory 18:09, 19 mar 2013

Do góry

Nie wiem jaką masz pogodę i stan trawnika. U mnie leży śnieg na pół metra..
Jakie masz warunki?

Napisałam powyżej, chwasty muszą mieć liście, żeby oprysk zadziałał, no bo na co będziesz pryskać?
Mój 4 arowy azyl... 18:05, 19 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja się tak cieszyłam, jak na chwilkę pobyło ciepło, już pozmywałam podjazd, tak było fajnie i po co ten śnieg?

Ja też te dwa cieplutkie i słoneczne na działce wykorzystałam, ale zaraz potem znów pogoda się schrzaniła. Żal.
Fakt, może trochę lepiej było, bo w ub.r. o tej porze nie było śniegu, przynajmniej prace porządkowe można było wykonywać.
Ja liczyłam straty pozimowe. Nie kwitły u mnie krokusy, przebiśniegi, hiacynty, wrzośce. A na początku maja kolejne straty po obfitym opadzie śniegu
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 17:59, 19 mar 2013

Do góry
Nie ma, ale poszukam. Nie ma, szukałam.
Ogród w Holandii 17:57, 19 mar 2013

Do góry
Agatko, w związku z mchowymi zapytaniami wklejam obrazki z hasłem Erica
Mój 4 arowy azyl... 17:55, 19 mar 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Wielka niedogodność nie tylko dla nas, przede wszystkim dla rośln. Ale jak zerknęłam na zdjecia z roku ubiegłego, to sytuacja była podobna. Mnie się wydaje, że powodem tych kłopotów jest zwiększona domowa 'produkcja' roślin przez poszerzony wachlarz 'chciejstw'
Przetrzymamy, a jak rośliny się z domu wyniosą, to odetchniemy

Basiu - inaczej było u mnie, całkiem inaczej. Chyba, że u Ciebie było tak samo.
Mój 4 arowy azyl... 17:53, 19 mar 2013

Do góry
Ja się tak cieszyłam, jak na chwilkę pobyło ciepło, już pozmywałam podjazd, tak było fajnie i po co ten śnieg?
Ogród w Holandii 17:53, 19 mar 2013

Do góry
Ja tak miałam w zeszłym roku, ale w tym to widziałaś Agatko Masakra śniegowa po prostu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:51, 19 mar 2013

Do góry
Agatko, znaczy u Was na całego wiosna?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:42, 19 mar 2013

Do góry
Powiesiłam ten wianek

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:40, 19 mar 2013

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies