Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Kwiatowy ogródek Monteverde 23:15, 17 sie 2014

Do góry
Kobea biała ładnie kwitnie fioletowa się ociąga

Fuksja

Kosmosy kwitną nadal
i len

Rudbekia Sonara

Mandżurski
Dalia pomponowa
i floksy

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:53, 17 sie 2014

Do góry
Łukasz, ja chyba muszę wstawić zdjęcia ode mnie - to dopiero zobaczysz, czym można się zdołować
u mnie pół roślin zjedzona przez mączniaka prawdziwego, zaatakował nawet rudbekie, nie tylko floksy i pysznogłówki

a drugie pół rabat zarośnięte chwaściskami, które rosną jak dzikie
Wilcza Góra 22:31, 16 sie 2014

Do góry
mira napisał(a)
cudne te Twoje floksy, a z sadźcem masz mnie na sumieniu - będę szukać to pewne

pozdrawiam

nie spodziewałam się że zrobią taką "karierę"
mam je już chyba 4 sezon...pierwsze sadzonki przywlokłam z Anglii w walizce razem z przywrotnikami, latriami, jeżówkami i innymi ogrodowymi cudawiankami
bardzo mi miło że Ci się podoba
w internecie chyba dostępne, bo wiosną gdzieś na nie wpadłam przypadkiem

macham widać ?
Wilcza Góra 22:16, 16 sie 2014

Do góry
cudne te Twoje floksy, a z sadźcem masz mnie na sumieniu - będę szukać to pewne

pozdrawiam
Wilcza Góra 12:31, 16 sie 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)
[img

witaj!

zaglądam czasami tym razem z pytaniami

masz piękne kompozycje zawsze się nimi zachwycam o liliowcach nie wspominając
a zdjęcia to klasa sama w sobie - zazdraszczam i idę do roboty w ogrodzie

ale mam pytanko - na 1 zdjęciu po lewej na dole piękne liście ciemne - co to?

i na kolejnym floksy - chyba mam te same, mają kompost a rosną bardzo wysoko ale mają małe wiechy raczej wichunie, przesadziłam je w tym roku i to nic nie dało - robisz coś ze swoimi czy może ja jakieś kiepskie kupiłam - chyba te same

pozdrawiam
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:23, 15 sie 2014

Do góry
I jeszcze trochę kwiatków z dziś. Pracować nie było jak, w końcu święto, to parę fot pstryknęłam - dalie, astry, floksy, kany i aksamitki; totalnie wioskowy misz-masz i do tego jeszcze mięta pieprzowa (też kwitnie):

Nic do niczego nie pasuje, ale mnie i tak cieszy wszystko co rośnie
Rok temu miałam ZERO roślin na działce!
Ptasi Ogród 23:50, 14 sie 2014

Do góry
Białe i różowe floksy

Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 14:30, 14 sie 2014

Do góry
Białe floksy już niestety zaczęły od góry przekwitać, ale jeszcze są.
Pszczelarnia 21:40, 11 sie 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Wazonowe dekoracje bardzo gustowne no i bylinowe są teraz przepiękne, chwalą się jedna przed drugą która ładniejsza, jeżówki czy agastache czy floksy ładnie sfocone, Ewa ten kijek w kształcie pastorału to do latarenki?pozdrawiam
Mój ogród 17:22, 11 sie 2014

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Mój obalały pośladek pozwolił mi nareszczie usiąść i zajrzeć na ogrodowisko. Na szczęście nie jest tak gorąco i moje rośliny może nie wyschną na wiór.
te floksy i jeszcze inne będą przeniesione w inne miejsce. Pod płot gdzie pójdą mogą osiągać sobie jakie chcą wysokośći.

Zawsze czekam na ten moment kiedy zakwitną te rudbekie. Z trawami tworzą całkiem zgrany duet. Zrobiła się już całkiem spora kępa.

W tej malwie się zakochałam. Ma srebrne liście, jest byliną i piękne nieduże kwiaty.
I co najważniejsze mimo że jest wysoka - nie pokłada się.

Szałwia trójbarwna w moich ogrodowych kolorach wyglądała ślicznie i dorodnie. Czy taka będzie jak pojadę?

Jeżówki coraz dorodniejsze. Są jeszcze białe. Te z kapersów maja pąki, czekam jakie będą miały kolory, bo to zawsze zagadka.

I na koniec iglaki. One też mają kolory, oto dowód

przepiękne rośliny i pięknie sfotografowane.....pozdrawiam Bożenko

Co się stało kwiatom ... 21:25, 10 sie 2014

Do góry
Milin, Bergenia która nie kwitła kilka lat, Róże moje najpiękniejsze kwiaty. Laurowiśnia, po przesadzeniu myślałam że uschła, taki badyl stał, wypuściła listki, bardo się cieszę, jest dla mnie bardzo ważna, Floksy.

Co się stało kwiatom ... 10:29, 10 sie 2014

Do góry
Ewunia,Asia,Iwonka,Pani Przyroda,Ewelinka,Dorotka,Kasia.
Witam was serdecznie, za wszystkie miłe słowa dziękuję.
A w moim ogrodzie...............
taki widok zastałam .
Trawa do uczesania, kwitnące Lilie, Hortki cudo ( a tak się martwiłam o nie), Milin kwitnący, Róże znowu zakwitły, Floksy pokazały swoje oblicze, Miskant pięknie szumi, warto było opuścić ogród żeby znów móc się nim cieszyć i odkrywać go na nowo.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:44, 10 sie 2014

Do góry
Agatko fajny busz bylinówkowy się zrobił.ja zostawiam też tylko te floksy które nie chorują to samo robię z rózami Szlag mnie trafia jak pryskam podlewam a potem nie ma efektu Są kwiaty ale cała roślina do kitu sterczą badyle a na nich kwiaty Róże mnie nie lubią i wice wersa ha ha
Połowa działki - czyli mam powoli dość 22:25, 09 sie 2014

Do góry
zawitka napisał(a)
Chopinek

ale bujny!
Podoba mi się rabatka rodkowo-hostowo-zurawkowa

Halinko zajrzyj do mnie na 198 tam, gdzie pokazuję floksy i liatrie
Ogródek Iwony 14:57, 09 sie 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
teraz, kiedy odsłonięte zostało przęsło ogrodzenia na skutek podcięcia świerka mam wątpliwości czy dawać ekran z cisa
bo jeśli tak, to na obydwa przęsła, a jak nie to wogóle
może jakieś pnącze puścić po tym płotku

a rh i anabelle bym nie mieszała, bo to krzewy podobnej wielkości, takie średnie piętro, albo jedno albo drugie na tej niedługiej rabacie; anabelle będzie wymagała płotka/podpórki, bo się pokłada
masz już tam letnie kwiaty, to zostaw rh

zajrzyj do mnie, bo napisałam tam do Ciebie

Małgosiu, przemyślę twoje sugestie z tym ekranem. I tak wszystkiego naraz nie dam rady kupić ( finanse ), więc najpierw kupię na to przęsło za różami. Potem zobaczę, co dalej. Na tym drugim przęśle za murkiem rośnie wiciokrzew. Część roślinek została sporo przycięta. Jest tam pigwowiec, ostatni w moim ogrodzie i ze względu na owoce ( nalewka z pigwówki ) chciałabym zostawić. Niestety, ma takie korzenie, że wykopać się nie da, bo bym jodłę uszkodziła, a poprzedni krzew wykarczowałąm i się nie uratował. Poczekam, niech podrośnie. Zobaczę, jak to będzie wyglądać. Przed przycięciem zasłaniał pół przęsła, na drugiej części tego przęsła jest pnącze - wiciokrzew.
Zastanawiam się tylko, jak posadzę cisy, to czy dobrze będzie wyglądać inna wysokość, niż bukszpanu ?
Nie umiem sobie tego wyobrazić.

Z anabell mam kłopot, bo jak sadziłam ją, nic inne tam nie kwitło, a ona była biała. Było dobrze. Potem zakwitły floksy - białe, jasny róż i ciemny róż oraz wsadziłąm różowe jeżówki, a anabell zrobiła się zielona. Nie konweniuje to ze sobą. Muszę znależć dla niej inne miejsce. Też do końca nie wyobrażam sobie tej rabaty, ciągle mi się wydaje, że coś tam jeszcze zmieszczę, a ona wcale nie jest taka wielka. Czekam na ochłodzenie i muszę kupić ziemię do róż i do Rh. Wiem, że różne pH.
Przy sadzeniu się zastanowię, co dalej. Nie uda mi się wszystkiego kupić, chyba, że cud się zdarzy jakiś.
Lecę teraz do ciebie, pa
W przyszłości na przedpłociu dosadzę jakieś drzewka pewnie, ale obecnie nie wiem jeszcze, czy będzie chodnik, czy chodnikojezdnia.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 23:24, 08 sie 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Floksy zajefajne

Nowy aparat przetestowany...ja oczywiście na szampanika, na 200 setkę się spóźniłam, ale życzę ci kolejnych niezapomnianych 200 setek na ogrodowisku Gosia, z nowym aparatem i czekam na fotki z ciociogrodu i do zobaczyska wkrótce

Cudownego masz sąsiada...i piękny ma ogród

Aguniu dzięki Sąsiad fantastyczny, cała rodzinka superowa
Jak się cieszę że znowu się zobaczymyBuziam
Ogród cioci czyli ciociogród :) 23:19, 08 sie 2014

Do góry
Floksy zajefajne

Nowy aparat przetestowany...ja oczywiście na szampanika, na 200 setkę się spóźniłam, ale życzę ci kolejnych niezapomnianych 200 setek na ogrodowisku Gosia, z nowym aparatem i czekam na fotki z ciociogrodu i do zobaczyska wkrótce

Cudownego masz sąsiada...i piękny ma ogród...ta altana w winonorośli , mogę pomarzyć...cudowny kącik do wypoczynku

pozdrawiam i całuję
Ogródek Iwony 17:15, 08 sie 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Iwonko,
planik wygląda całkiem fajnie
Tak patrzę na to murowane przęsło i myślę że fajnie by na jego tle wyglądały róże. Ja tu widzę coś ciemniejszego ale jednocześnie pasującego do białych floksów bo rozumiem, że one tu zostają.
Fajnie by się komponowała z bielą róża Novalis tylko czy ona nie będzie słabo widoczna na tle muru.
Możesz dosadzić Iwonko naparstnice i ostróżki.
A z przodu szałwia i turzyce.
Bardzo ciekawe zestawienia roślin znajdziesz tu.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=63267&start=42

Dziękuję Josaiu za opinię. Pomyślę nad tym murkiem Choć fajnie by wyglądałą róża w mocnym różu, tak jak floksy różowe. Oglądnęłam polecaną Novalis. W wątku , który poleciłaś, piękne jest to zestawienie, ale bardziej sprawdzi się na tle zieleni niż kremowego muru. Tu coś mocniejszego trzeba.
Na forum ma ją w ogrodzie Anita (znalazłam wpisują nazwę róży) https://www.ogrodowisko.pl/watek/2036-ogrodek-anity?page=399
William Shakespeare 2000 byłby chyba lepszy i twój Red Leonardo da Vinci. Co o tym sądzisz? Tylko żebym znowu za dużo ich nie posadziła, bo mam tendencję do przesadzania z ilością. (Obiadu też nie umiem ugotować dla 4 osób Zawsze gotowałam wielkie gary i teraz mam kłopot )
W szkółce ostatnio widziałam różę Bonica, pięknie kwitła, ale też jest blada, więc nie wiem.
Mój M tak się zna na kolorach, że nawet o New Dawn powiedział, że jest biała. On najlepiej wszystkie czerwone by kupił.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 14:56, 08 sie 2014

Do góry
Milka napisał(a)

No jak tu nie wpadać
Gosiu i ja gratki składam ale nadal w głowie mi te twoje floksy, wyjątkowe som

Irenko one nie były takie wysokie w poprzednim sezonie. Na wiosnę dostaniesz sadzonkę
Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia 13:28, 08 sie 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
Ależ burza mózgów! Śledzę z zapartym tchem...

Aniu w głowie mi się kręci od pomysłów. Dziewczyny i Panowie zresztą też mają imponującą wiedzę. Już nie mogę się doczekać co to ostatecznie będzie
Też Cie podglądam i floksowo rudbekową rabatę, którą uwielbiam też taką chyba zrobię ale na drugiej południowej ścianie tylko nie pod płotem a pod ścianą. A rudbekię rozsadza się tak jak floksy czy z nasionek?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies