Może i niedojrzałam wcześniej, że one w bladym różu są, ale żeby aż przez dwie strony i to udowadniać?
Och, ostróżki jak najbardziej, koniecznie. Nie przejmuj się, że trzeba dwa lata na te z siewu czekać. Doczekasz się. Siej dużo, wszędzie będziesz mogła je dać, nie tylko tu.
Zobacz: https://www.ogrodowisko.pl/watek/906-wichrowe-wzgorze?page=133
(przejrzyj sobie trochę ston, zobaczysz, ile tu inspiracji)
No i jeśli róże w baladym różu, to powojnik ciemny róż albo nawet jakaś purpura mogłąby być .
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
ostróżki trwałe wysieje na dniach bo dzisiaj dopiero w brico marche wykładali nasiona i nie pozwolili kupić, ponieważ nie przejrzali dat. Ostróżkę jednoroczną wysieje w tych miejscach po kilka szt w kupie zobaczymy jak to będzie wyglądać. Znasz u kogoś sprawdzone powojniki pozdrawiam spokojnego weekendu
Obejrzałaś trochę ogrodu z tego linku, co Ci podesłałam?
Podobał Ci się?
Mnie bardzo.
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
To masz jeszcze recepturę na taki piękny ogród
Monic napisała:
U mnie trzymam się żelaznej zasady, o której napisałam u Ciebie i staram się być konsekwentna. Podoba mi się wiele roślin i często w centrach ogrodniczych chciałoby się włożyć do koszyka jakieś inne kolorki, ale ... trzymam się dzielnie
Moje kolory w ogrodzie są mocno ograniczone, podobnie z gatunkami bylin, drzew i krzewów.
Z bylin sadzę następujące:
niskie:
szałwia, lawenda, kocimiętka - wszystkie trzy w wielkich ilościach,
przywrotnik ostroklapowany, niektóre przetaczniki osiągające niedużą wysokość, niektóre dzwonki,
średnie:
bodziszek wspaniały (mój ulubiony), inne odmiany bodziszków, liliowce, niektóre przetaczniki, niektóre białe i kremowe złocienie (są najczęściej wyższe niż bodziszki, więc mogą być za nimi), perovskie, dzwonki,
wysokie:
floksy - uwielbiam je, niebieskie wysokie przetaczniki, ostróżki, naparstnice, niektóre odmiany liliowców.
Poza tym rosną też, jak zapewne zauważyłaś, piwonie, hortensje i róże w ogromnej ilości
Z najwyższych traw jakie mam to miskanty Gracillimus (mój ulubiony), Variegatus, Zebrinus, niższe -rozplenice (tworzą piękne kępy)
Dodaję jeszcze jeżówki, bo Monic później napisała, ze też.
ta róża ma piękne woskowane liście więc ją tszeba wyeksponować a powojniki są też wspaniałe. na powojniki musisz zrobić podpory, a ruży zrobić drabinke i troche ją ujażmić cięciami.
Tess ty wiesz jak z ostróżką czy trzeba ją stratyfikować ? Chodzi mi o trwałą odmianę lawenda siedzi w lodówce z piaskiem tak samo postąpić z ostróżką wiesz może czy dziewczyny wysiewały i jak ?