Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Czasem słońce czasem deszcz 14:32, 14 cze 2016

Do góry
babka napisał(a)
A skąd Ty masz taką wypasioną stipę ??!! Cudownie rozbujana jest, moja jeszcze licha. A ta trzmielna między kulkami to odmiana płożąca czy masz ją gęsto powtykaną i przycinasz króciutko ? Ładnie to wygląda. Trzmielina na słońcu daje radę ?
Acha i jeszcze mam pytanko o te Twoje wrzosy i wrzośce, co robisz, że one takie zieloniutkie i bujne są ? Moje częściowe powysychane kępy a pozostałe jakoś słąbo przyrastają.
A tak w ogóle to bardzo mi się u Ciebie podoba, jak zawsze zresztą Artemis cudny !

Stipa- rośnie od ubiegłego roku
Trzmielina- cięta w dywan, preferuje słońce dla ładnego wybawienie
Wrzosy- raz zostały posypane nawozem do boróweks i raz podlane środkiem grzybobójcz, ale niestety też mi co roku wypada kilka egzemplarzy, teraz muszę dokupić 8 sztuk
Czasem słońce czasem deszcz 14:24, 14 cze 2016

Do góry
Marta napisał(a)
Ślicznie stipa już taka wielka, a Mariken piękne ma listki

Mariken ciągle jeszcze nie rozwinął liści, w tym tempie to szybciej zżółkną i opadną
Mój ogród pod górkę... 10:29, 14 cze 2016

Do góry
Ensata napisał(a)
Kacha skad masz ten basen? Kokocha, posun sie, ja tez sie wtarabanię w ramach rehabilitacji
ale masz stipie piekna, tylko ja zostalam z małymi siewkami

Basen z all... Wyczaiłam, że zaczęli też produkcję w imitacji szarego drewna, co wielu pewnie przypasuje
Och, szkoda, że mój eM już wylazł! Ale powiem mu, że się tu takie miłe towarzystwo garnie, to pewnie wlezie jeszcze raz
Stipa zeszłoroczna, plus samosiejki. Mam ich na skarpie z głazami srylion. Jak wszystkie przeżyją ten sezon, to aż strach!
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:36, 14 cze 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ślicznie

Dzięki

anka_ napisał(a)
Renato pięknie kwitnie ci stipa. Na jakim stanowisku rośnie twoja? Bo może muszę moją przesadzić, bo stoi jak zaklęta.

Aniu, sama jestem nią pozytywnie zaskoczona
U mnie rośnie zaraz przy murze, wystawa południowa, praktycznie w piasku i gruzie. U mnie cała okolica domu mocno zagruzowana. Przed sadzeniem róż wybrałam kilka taczek pokruszonej cegły i dachówki i róże posadziłam do dołków z lepszą ziemią. Trawy i lawenda rosną na tym co było.
Przy podlewaniu róż staram się ich za dużo nie podlać. Widzę, że woda im nie służy. Jedna sztuka dostaje wodę przy opadach (dom jest tak obrócony, że akurat tam zacina) i jest najmniejsza.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 13:22, 13 cze 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Spóźnione najlepszego również ode mnie Klonik i przetacznik śliczne oba
Buziaki Ewuś!

Gardener27 napisał(a)
Spóźnione gratki dla jubilatki
To niesprawiedliwe ... jakie Ty masz trawska !!! Moja stipa i ML padły
Prezent od M zacny
Dziękuję za gratki Przykro mi, że Twoje trawy padły, chociaż Ty masz taki busz, że takie straty pewnie nawet niezauważalne są Tak czy inaczej straty szkoda. Ja mam jeszcze bardzo mało traw, nad czym ubolewam, ale pomału coś tam będę dosadzać. Miałam przesadzać ML i podchodzę do nich jak do jeża.

L00zak napisał(a)
Też się dołączam, gratulacje Klon śliczny
Dziękuję Michał!

mateuszmichn napisał(a)
Piękna stipa, super wygląda, a i klonik bardzo zacny. Z moimi czosnkami planuje zrobić to samo w najbliższych dniach, tylko zastanawiam się czy włożyć je do wody czy spróbować zasuszyć
Dzięki Mateusz Cieszę się, że jakoś wszystko rośnie i ma się całkiem nieźle i to bez nawozów, itp.
Ja czochy włożyłam do wody. Wszyscy się zachwycają

Milka napisał(a)
Piękny klonik, ode mnie też przyjmij serdeczne życzeniaz bukietem
Irenka, dziękuję bardzo za odwiedziny i życzenia, a bukiet od Ciebie cudny! Buziaki!

Dominika11 napisał(a)
ależ piknie stipa dorodna w ogóle wszystko wspaniałe
Domi, dobra kobieto, ściskam Cię i dziękuję!

lindsay80 napisał(a)
Klonik super, przetacznik również - będzie fajnie się komponował z Artemiskami
No i spóźnione wirtualne uściski
Liczę, że kompozycja okaże się trafiona Buziak!

Zana napisał(a)

No, Danusia to ma wejścia. U mnie przed wyjściem do pracy była, normalnie nie mogłam się ogarnąć
Hehe, musiało Ci się przyjemnie pracować Taka wizyta nie zdarza się co dzień
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 12:47, 13 cze 2016

Do góry
Renato pięknie kwitnie ci stipa. Na jakim stanowisku rośnie twoja? Bo może muszę moją przesadzić, bo stoi jak zaklęta.

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:41, 13 cze 2016

Do góry
ależ piknie stipa dorodna w ogóle wszystko wspaniałe
Ja i mój ogródek, a może ogród 11:04, 13 cze 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Cieszę sie bat=rdzo, ze do mnie zagladacie

cos zaczyna w końcu u mnie padać deszczyk - i bardzo dobrze, bo sucho niemiłosiernie

weekend był u mnie roboczy w ogrodzie
1. tufciaki dosadzone
2. trawki osobiscie wyhodowane i ochronione przed zjedzeniem przez koty, choć jak pakowałam do wywiezienia, to juz się bardzo nimi zainteresowały - wsadzone, czyli stipa 5 sadzonek, rozplenica Hameln 5 sadzonek i Moudry 5 sadzonek - wszystkie znalazły swoje miejsce, miejmy nadzieje, że będa ładnie rosły
3. poza tym troche poplewiłam chwaściska
uważam weekend za udany

Aż miło to się czyta
mnie łapska bolą od wycinania bluszczu i całą porysowana jestem, po wycince dziczek róż
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 09:59, 13 cze 2016

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Pozdrawiam Wszystkich i lecę nadrabiać

śliczne zdjęcie a z tymi kilogramami i latami to bym nie przesadzała wszystkim nam niestety przybywai że Ci ta stipa tak przezimowała no szok.
Skrobnij proszę jak ta biała lawenda rośnie w porównaniu z niebieską?
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:18, 13 cze 2016

Do góry
katel napisał(a)
To jest stipa Sirocco i ja taką w tym roku kupiłam - jak zimuje to się okaże.
Fotki piękne - jak zawsze

Nawet się nie spodziewałam, że w mojej mieścinie na targu na takie trawy można trafić

U mnie glina, mogą mieć ciężko, ale dodałam sporo piachu (podbieram z piaskownicy) a na spód gruz.

U mnie żywokost wszędzie rośnie... Sądząc po chwastach u mnie ciężka, ale mokra gleba...

Bodziszki, które miały być Renarda

Ja i mój ogródek, a może ogród 08:21, 13 cze 2016

Do góry
Cieszę sie bat=rdzo, ze do mnie zagladacie

cos zaczyna w końcu u mnie padać deszczyk - i bardzo dobrze, bo sucho niemiłosiernie

weekend był u mnie roboczy w ogrodzie
1. tufciaki dosadzone
2. trawki osobiscie wyhodowane i ochronione przed zjedzeniem przez koty, choć jak pakowałam do wywiezienia, to juz się bardzo nimi zainteresowały - wsadzone, czyli stipa 5 sadzonek, rozplenica Hameln 5 sadzonek i Moudry 5 sadzonek - wszystkie znalazły swoje miejsce, miejmy nadzieje, że będa ładnie rosły
3. poza tym troche poplewiłam chwaściska
uważam weekend za udany
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 23:12, 12 cze 2016

Do góry
To jest stipa Sirocco i ja taką w tym roku kupiłam - jak zimuje to się okaże.
Fotki piękne - jak zawsze
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:55, 12 cze 2016

Do góry
mateuszmichn napisał(a)
Kurde wszystko u ciebie takie duże, u mnie wszystko jakieś mikre, stipa mało wyrośnięta, jężowki też. Jedyne co to łubiny i hortki z zeszłego roku podskoczyły.
Nie wiem jak to wszystko robisz, że ci tak rośnie. Chyba drożdże wkładasz w dołki jak sadzisz hahaha

Jedyne co robie to przed sadzeniem każdej rośliny do dołka wrzucam dwie garście obornika granulowanego. Od czasu do czasu florowitem podleję i tyle. U mnie Mateusz niewiele roślin więc łatwiej na bierząco zadbać, Ty wyjazdowy jesteś a ogarniasz ogród jak należy.
Dziś hortensje podlałam zakwaszaczem, nie wiem czy nie przedobrzyłam bo tydzień temu nawozem im sypnęłam. Obadamy
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 22:44, 12 cze 2016

Do góry
Piękna stipa, super wygląda, a i klonik bardzo zacny. Z moimi czosnkami planuje zrobić to samo w najbliższych dniach, tylko zastanawiam się czy włożyć je do wody czy spróbować zasuszyć
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:38, 12 cze 2016

Do góry
Kurde wszystko u ciebie takie duże, u mnie wszystko jakieś mikre, stipa mało wyrośnięta, jężowki też. Jedyne co to łubiny i hortki z zeszłego roku podskoczyły.
Nie wiem jak to wszystko robisz, że ci tak rośnie. Chyba drożdże wkładasz w dołki jak sadzisz hahaha
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 21:39, 12 cze 2016

Do góry
Spóźnione gratki dla jubilatki
To niesprawiedliwe ... jakie Ty masz trawska !!! Moja stipa i ML padły
Prezent od M zacny
Małymi kroczkami do celu... 19:36, 12 cze 2016

Do góry
jolka napisał(a)
Widzę, że różyczka dostała piękne blue towarzystwo Szałwia super. No i czosnki masz wciąż w formie, chyba jakaś inna odmiana niż moje, bo u mnie już dawno ich nie ma. I nie wiem czy mi się wydaje, czy stipę widzę koło rozchodników?

Jolu z tym blue to był strzał w dziesiątkę, dziękuję za radę. Koniecznie muszę rozejrzeć się jeszcze za kocimiętka, dzisiaj na giełdzie szukałam tylko niebieskiego koloru

Ale Ty jesteś spostrzegawcza, jest tam stipa no i miskanty zebrinus.

Jolu a co Zrobić z przekwitnietymi czosnkami? Obcinamy je czy co?
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:58, 12 cze 2016

Do góry
Prawdopodobnie rozszyfrowałam moją trawę, którą kupiłam jako nn na targu.
Po wsadzeniu na słoneczną rabatę, zmieniła kolor.
To chyba jest ostnica trzcinowata (Stipa arundinacea) ‚Sirocco’
Piszą, że zimuje pod okryciem i w drenowanej miejscówie

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:53, 12 cze 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Piękne fotki, peonie cudowne no i róże wiadomo. Ta stipa pięknie się zapowiada

Mało informacji jest w necie na temat tej stipy. Rośnie pod ścianą domu i dlatego chyba przezimowała, bo miała sucho w nóżkach. Spróbuję zebrać nasiona i znowu wysiac

Agania napisał(a)

Moje cynie też nie wzeszły, jestem zawiedziona, goździki kropkowane też lubię i lubię te drobniutkie ich kwiaty, ładnie uchwyciłaś ich kolor
Piwonie z różami boskie...nic tylko podziwiać

Moje wzeszły, ale mają jakieś małe, jakby dzikie kwiaty. Nie wiem dlaczego?

Zana napisał(a)

I to też przepiękne.

Co poprzesadzałaś? A z trawek to się zakochałam w moim śmiałku Goldtau kupiony w tym roku. Zakwitł, ale tylko dwie kępki, trzecia strajkuje. To ten u mnie przy dzwonkach niebieskich pod rzeźbą.

Edytuję bo coś namieszałam z cytowanie. To miało być romantyczne zdjęcie różyczki z trawkami, lawendą i agawą(?).

Bodziszki pod różę przeniosłam.
Anafalisa perłowego na rabatę przed domem - to roślina, która będzie u mnie chyba na każdej rabacie.
Trochę siewek szałwii przesadziłam i kostrzewę, ale ona mnie tak drażni, że chyba ką zastąpię inną trawą.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:39, 12 cze 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Tak to będzie wyglądać.

Pięknie
Ale stipa jeszcze bardziej dodaje uroku tej kompozycji. U mnie to juz nie dam rady jej tam wcisnąć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies