KObietki, nie narzekajcie na sianą stipę i nie zrażajcie się sianiem. Moja też ma z 10 cm teraz, ale posadzona na rabatkę nabiera masy. W słonecznym miejscu na pewno zakwitnie. To samo miałam w zeszłym roku. Teraz w ramach eksperymentu posiałam drugi raz nasionka na początku maja - i wykiełkowały momentalnie i baaardzo szybko rosły. Myślę, ze jest to związane z długością dnia, bo przecież temperatura w domu ta sama. Więc myślę, że nie warto tak wcześnie bawić się w wysiew i później chodzić koło tego 3 miesiące... (no, nie mówię, zeby siać w maju, ale chociaż końcówka marca zamiast luty?) Niestety, nieostrożnie otwierałam okno i moja piękna stipa, jeszcze nie popikowana wlądowała na podłodze Trochę uratowałam, ale strasznie się połamała
Teraz mam na rabatkach mnóstwo siewek i co trochę podrosną, to je przenoszę na miejsce docelowe. U Ciebie Mirelka tez się w przyszłym roku sama wysieje
A stipa tak naprawdę najładniejsza jest ta tegoroczna, ta, która przezimowała teraz cieszy (bo duża i już kwitnie), a za chwilę będzie straszyć, bo się będzie pokładać, szczególnie po deszczu. Więc ja, jak tylko moje siewki trochę masy nabiorą, wszystkie ubiegłoroczne wyrzucam.
Mirelka, Twoje kupne stipy to pełen wypas. Czy ty te 130 (!!!) sztuk zakupiłaś, czy liczysz też te swoje sadzonki???
Ładnie Ci się rabatki rozrastają
A co się stało z hortkami ogrodowymi, że biedne? Wymroziło pąki?
I róże pochwalę - cudne się prezentują u Ciebie Szczególnie donice mnie zachwycają.
Musiałam się kilka stron cofnąć bo downo nie zaglądałam i w szoku jestem tak masz fajnedo tego smiałka Ma on jakąs nazwę?Stipa i u mnie słaba bo późno wysadziłam z doniczek.
Ze stipą to tak różnie. Część ładnie rośnie, a część stoi w miejscu...
Hortki boskie, rosną pięknie, co prawda ta jedna jeszcze jest w tej donicy, ale podlewam codziennie, a nawet fusów z kawy dostała Czekam z nią, na "po tynkach" u mnie, bo wtedy będę robiła rewolucję na rabacie, muszę wyeksmitować wstrętne żółte liliowce Zrobię dla niecj honorowe miejsce, dokupię jej koleżankę i jeszcze jakieś wypełniacze, może jarzmiankę
Reniu pięknie u Ciebie. Wszystkie rabaty są idealnie dopracowane. Stipa u mnie też słabo się zbiera. Ma może z 15 cm. A susza u mnie też jest jak u Pawła. Muszę poczytać o linii kroplującej. U kogo ostatnio o tym było?
Przeczytałam u Joli fajne sprawozdanie z wyjazdu na zakupy do ogrodniczej tylko po nawóz do hortensji. Oczywiście przyjechała z pełnym bagażnikiem roślin
Ja pojechałam do apteki po lekarstwa i na szybko po drodze wstąpiłam do pobliskiego centrum ogrodniczego. Niestety nie wyszłam z pustymi rękoma.
Oto moje nieplanowane zakupy. Czuję się jednak usprawiedliwiona, bo:
-tujka mi wypadła więc musiałam dokupić
-róże chciałam kupić - nie koniecznie takie, ale cóż ładne są, więc wzięłam dwie
-trawa Carex Evergold pypadła, więc też potrzebna
-stipa ładna kwitnąca to wzięłam, bo u mnie na ponad 100 stip jeszcze, żadna nie kwitnie
-inne rośliny: szałwia otwarta, pentstemon hartwega, liatra różowa to tak, bo mi się spodobały i jeszcze takich roślin nie mam
Kasiu, dźwig stoi chyba już z pięć lat. W tym roku miała podobno ruszyć budowa, a za płotem, na szczęście, nadal cisza. Jak dźwig zniknie, to na jego miejscu będzie budynek wielorodzinny. Nie wiem co gorsze? Chyba wolę dźwig.
Pewnie, że w kamykach rosną chwasty, tylko łatwiej się je wyrywa. Stipa też całkiem dobrze w nich się sieje
Witaj Beata Urodziłam się w Olsztynie i mam do tego miasta duży sentyment.
Masz bardzo ładnie, prosto i elegancko skomponowaną rabatę frontową. Po jej charakterze domyślam się, że pozostała część ogrodu również ma być w takiej konwencji. Ponumerowałam zdjęcia i mam takie pytania:
Zdjęcie nr 2,3,4 - jaka jest szerokość rabat licząc od podmurówki? W jakiej odległości od tuj i ogrodzenia masz posadzoną tę śliwę na zdjęciu nr 2 (bardzo ładna)?
Czy te żurawki na zdjęciu nr 4 zostają? Jakie tam są drzewka pod siatką, w jakiej odległości od siatki?
Pytam tak o te odległości, bo na zdjęciach te rabaty wyglądają na bardzo wąskie. Na zdjęciu nr 4 wygląda to tak, jakby te żurawki "dusiły" tuje. Może to tylko wrażenie, ale wydaje mi się, że powinnaś jednak pomyśleć nad poszerzeniem tych rabat. Tuje rosną i będzie Ci brakowało średniego piętra, jeżeli pod nimi będą tylko takie niskie rośliny.
Zdecydowanie popieram sugestie dziewczyn co do szarego kamienia. Na szarym tle rośliny wyglądają bardziej elegancko i szlachetnie niż na białym. Pozdrawiam