Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:07, 05 cze 2017

Do góry
Krzewuszka i szałwia dostały swoje miejsce w ogrodzie

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:55, 05 cze 2017

Do góry
W innych częściach ogrodu zaczyna też kwitnąć szałwia omszona:
'Caradonna'

'Viola Klose'

'Rhapsody in Blue'

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 15:41, 05 cze 2017

Do góry
A co Ty tak skąpisz tych fotek? Tylko 4 sztuki? Na palcach jednej ręki policzyć można.
Szałwia ładna, prawie jak Caradonna Katsura śliczny.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:33, 05 cze 2017

Do góry
Na rabacie w "kamiennym kręgu" do czosnków i orlików dołączyła z kwitnięciem trzykrotka andersa w trzech kolorach i szałwia omszona 'Caradonna'.

Podmiejski ogródek 13:40, 05 cze 2017

Do góry
Może dlatego w doniczce zrobiła się rozlazła, bo doniczki skrupulatnie codziennie podlewałam:
Chcę ją posadzić w samym rogu przy ścieżce, tam gdzie najbardziej sucho będzie.

A jak nie, to ją dam koło podjazdu, gdzie jest EKSTREMALNIE* sucho, gorąco i słonecznie i - jak się okazuje - niektóre rośliny po prostu to uwielbiają

Dwa zdjęcia: jedno trochę bardziej wyględne (bo mniej widać murek), a drugie bardziej realistyczne

Jak widać: busz. Jukka, przegorzan, czosnek główkowaty, czyściec, szałwia, chaber górski. Perowskia się nie załapała w kadr
Chaber sam przylazł i rozrasta się jak głupi - szkoda mi go wyrzucać
Szałwię kupiłam w sklepie nieopisaną, ale chcę jej więcej - jest cudownie gęsta, niska i różowiutka - właśnie takiej potrzebuję na rabatkę południową Ktoś pomoże zidentyfikowac?

Na przesadzanie jestem mentalnie gotowa - jeszcze wiele wody w Wiśle upłynie, zanim nabiorę wprawy w komponowaniu bylin

*naprawdę ekstremalnie - to jest rabata najrzadziej podlewana, a ma 50 cm szerokości i w całości między podjazdem a murem. Wszystko mi tu najlepiej kwitnie
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:05, 05 cze 2017

Do góry
Czosnki w towarzystwie róż i szałwii, róża Louise Odier, na kolejnym zdjęciu też w towarzystwie szalwii i czosnków, szałwia Amethyst.

Doświadczalnia bylinowo-różana 13:01, 05 cze 2017

Do góry
Caradonna i Blaukoenigin, czosnki obok St. Cecilia i LO, piwonia Festiva Maxima, szałwia Amethyst.

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:46, 05 cze 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Czosnki wszyscy pokazują, a u mnie brak. Chyba jesienią muszę posadzić. Twoje również bardzo fajnie się prezentują. Czy te wysokie przy silnym wietrze się nie połamią?

Szałwię podlałam florovitem

Te wysokie trochę się powyginały ale przytupałam i znowu stoją prostoMusze im już liście przyciąć, bo już są brzydkie...
Moja szałwia dostanie zupki z pokrzywy przy okazji podlewania traw. Zamierzam jutro chodzić i perfumować ogród i okolicę przy okazji
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:31, 05 cze 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
u mnie zaczynaj czosnki krzysztofa
póżniej będa piwonie i szałwia
hortki
jeżówki
rozchodniki

aa no i róże jeszcze

To sie będzie działo.
Moje piwnonie kupione w kłączach w Auchan zamierają. W marcu były wieksze niż teraz....ale wypatrzyłam jedną na niczyim terenie po ogródkach działkowych. Na jesień chyba się przyczaję
Jeżówka jedyna padła a z nasion nic nie wyszło....

Może z tych kilku siewek werbeny coś urośnie. Na razie siewki mają po ok 5-10 cm....
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:15, 05 cze 2017

Do góry
Kilka fotek dla koloru .

Różowa szałwia (nowy nabytek):

Fioletowa szałwia szaleje:

Żurawka Solar Power - zbiera się po dzieleniu:

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:04, 05 cze 2017

Do góry
Wczoraj widziałam zdjęcia na telefonie, dzisiaj podziwiam na większym ekranie
Szałwia w trawie wygląda obłędnie!!! Cud miód!
Ścianka rzecz oczywista również imponująca, no i wgłębnik z okolicami

U Ciebie, żeby komentować, to trzeba chyba zacząć ze słownika synonimów korzystać, żeby się nie powtarzać
Np. Piękny masz ogród: ambrozyjski, anielski, arcy-piękny, atrakcyjny, boski, cudny, cudowny, czarowny, dorodny, doskonały, fantastyczny, fascynujący, fenomenalny, godny podziwu, godny pozazdroszczenia, jak z bajki, jak z obrazka, kapitalny, krasnolicy, krasny, kwitnący, ładny, nadzwyczajny, najwyższej próby, nieziemski, niezwykły, olśniewający, oszałamiający, pierwszej klasy, pierwszej wody, piękniutki, pięknolicy, porywający, przecudny, przecudowny, przepiękny, przepyszny

Resztę zostawiam na kolejne wpisy
Z południa Polski - ogród Marzeny 08:24, 05 cze 2017

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Hortensja i szałwia

Przepiękne te tulipany pamietasz może nazwę proszę

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 23:00, 04 cze 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Piękne zdjęcia. Czosnki i szałwia wow

Dziękuję!
Kwiaty we włosach 22:58, 04 cze 2017

Do góry
szałwia lekarska się uratowała, a w tamtym roku była taka dorodna kępa,

nowy rojnik i oczywiście malutki różowy goździk

na pierwszym planie wiąz

następna róża na tej rabacie co wiąz

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 22:53, 04 cze 2017

Do góry
babka napisał(a)

Klonik słodki, nie odpuszczasz
Idę na dalszy obchód Twojego ogrodu
Nie odpuszczam
Tamta to naprawdę szałwia. Kupiłam rok temu w castoramie po trzy małe sadzoneczki różowej i tej niebieskiej. Teraz mam ich duuuzo więcej Nie napisali jaka to odmiana. Ale pewnie Caradonnie do pięt nie dorasta
Kwiaty we włosach 22:27, 04 cze 2017

Do góry
Marzenka dziękuję za odwiedziny, szałwia kupiona na necie, siostra mi zamawiała.
To już znam trzecią z Was z Małopolski.
Jutro Cię odwiedzę.Pozdrawiam.
Kwiaty we włosach 22:23, 04 cze 2017

Do góry
O! Różowa szałwia. Chyba takiej nie widziałam jeszcze... Ładnie u ciebie.
Ogród z widokiem na jezioro 22:01, 04 cze 2017

Do góry
Jolu wpadłam do Ciebie i podziwiam ławeczkę, świetnie pasuje do lampy, jeszcze do tego fajne poduchy.
Z większym zachwytem podziwiam kwiecie i wzdycham. Cudnie!
Ta niska szałwia, to jakaś konkretna odmiana - znasz nazwę?

ps. Bodziszka chętnie przyjmę.
Madżenie ogrodnika sezon 2017 21:11, 04 cze 2017

Do góry
AnkaK napisał(a)
U Was rzeczywiście inny klimat! U mnie szałwia ledwo się zbiera, a róże nawet jednego pąka nie mają. Ale dzięki forum wczesne lato trwa dłużej
Wiedziałam, że z wiśniami długo nie wytrzymasz Ale decyzja jak zwykle dobra, platany uporządkują busz.
Nigdzie nie mogę dorwać montan, a miejscówka na nie już czeka.
Jak tniecie śliwy? Drabina czy nożyce teleskopowe?
Wszystko cudne. A taras przykuchenny bardzo zaciszny się już zrobił. Tam już chyba szczelnie jesteście osłonięci od ulicy?

Tniemy z drabiny z niżycami teleskopowymi sliwy siegaja juz piętra.
Jestesmy juz z kazdej strony zasłonięci . Od strony kuchni zywopłot ma 2,5 metra i jest bardzo szczelny. Od strony salonu przechodnie nie są w stanie zobaczyc juz co sie dzieje w ogrodzie. Widzą tylko wisnie i pietro domu tylko rowerzyści próbuja miedzy brzozami i grabami coś podejrzeć
Typografia ogrodu 19:22, 04 cze 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Wracając do tej rabaty, miałaś na to jakiś plan? Jak gęsto są te szałwie i jak dużo ich jest?
Bo wyglądają na bardzo silne wypełniacze, ale w sumie to szałwia się rozrasta.

Ja między buksami i carexami mam jakieś 40cm i zastanawiam się, czy jak wepchnę po jednej szałwii pomiędzy, to będzie dobrze?

BTW - co to za odmiana szałwii?

To była przerabiana rabata wiec nie ma tam logiki szałwia (compacta deep blue) bardzo się rozrasta ma jakieś 50 cm średnicy wiec może dasz rade upchnąć bo takbjest tylko w czasie kwitnienia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies