Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Anusia 08:54, 12 cze 2017

ania1110d napisał(a)

Bardzo podoba mnie się to zestawienie i tak samo zaplanowałam u mnie część przy wiezdzie tylko czekam na zakończenie oczko a chodzi mi o berberysa i szałwie
Super to wyjdzie u Ciebie i jeszcze z żórawką

Zestawienie berberys oraz szałwia niebieska tak to piękne. U mnie berberys zostanie posadzony między kulami bukszpanowymi. Szałwia znajdzie miejsce między trawą (zawsze zapominam jej nazwę) a tawuła przy różach. Żurawka już podzielona i posadziłam ją na murku przy tarasie przed cisami. Pomiędzy nie dokupię i dosadzę szałwię w kolorze różowym. Chyba będzie dobrze?
zbigniew_gazda 09:05, 12 cze 2017

Aniu podpisuję listę i zwiedzam Twój ogród. Piękna ta długa rabata. Podziwiam i życzę szybkiego "buszu" ( chociaż z praktyki to nie wiem czy to takie dobre - trudności z pieleniem i okopywaniem).
Anusia 09:07, 12 cze 2017

Jeszcze zdjęcie z wycieczki. Mój e-M zrobił sporo zdjęć wszelkiej roślinności wodnej. Czyżby planował oczko?

Anusia 09:16, 12 cze 2017

zbigniew_gazda napisał(a)
Aniu podpisuję listę i zwiedzam Twój ogród. Piękna ta długa rabata. Podziwiam i życzę szybkiego "buszu" ( chociaż z praktyki to nie wiem czy to takie dobre - trudności z pieleniem i okopywaniem).

Zacny gość, zapraszam. Tak to prawda z 'buszem' wiążą się i obowiązki. Kręgosłup już nie z 'gumy' jakoś wytrzymuje jeszcze. Myślę nad ściólkowanienm dużej rabaty. Bo niestety jest spora. W obecnej chwili jest juz kłopot z siewkami stipy. Jest ich całe mnóstwo. Co raz wypielam całe kępy. Poszliśmy na żywiolł i przygotowujemy się do kładzenia kostki na podjedzie i ścieżek. Drugim etapem czyli na przyszły rok koniecznie muszę zainwestować w korę. Część nie widoczną dla 'oka' będę ściółkowała skoszoną trawą.
Joku 10:14, 12 cze 2017

Anusia napisał(a)

Fajna wycieczka. Macie niedaleko, droga powrotna jak? Bo płynie się chyba tylko w jedna stronę czy powrót kanałem też możliwy?
Zacytowałam zdjęcie, najpierw oglądałam w telefonie i się zastanawiałam czy kanał zarósł rzęsą bo wszystko takie zielone . A to chyba szyny są czyli przeciąga się statek po nich?
Anusia 11:19, 12 cze 2017

Jolu trasa pierwotnie powinna przebiegać z Elbląga przez jezioro Drużno i pięć pochylni do Buczyńca 5 godzin. Powrót autokarem w cenie 9zł do Elbląga. Taka sama trasa w przeciwną stronę i powrót. Z powodu remontu pochylni Oleśnica jest podzielona na dwie. Elbląg, jezioro Drużno i tylko jedna pochylnia, Drużno i Elbląg. Druga trasa to Buczyniec, Kąty, Buczyniec do jezira Sambrud i z powrotem do Buczyńca. My wybraliśmy właśnie te drugą. Niebawem awaria zostanie usunięta i powróci poprzednia trasa.

Te szyny to cała atrakcja. Unikat na skalę światową. Ponieważ różnica w terenie wynosi 100m n.p.m między jeziorem Drużno a Ostródą statki są przewożone na takich szynach. Polecam, warto!
Iwk4 11:25, 12 cze 2017

Aniu, widzę, ze masz śliczny biały lubin. Proszę, pilnuj nasionek. O kilka się usmiecham
Anusia 11:29, 12 cze 2017

Iwonko nie ma problemu. Nasionek będzie sporo. W drodze powrotnej z Buczyńca przy drodze rosło mnóstwo łuninu w kolorze niebieskim z delikatną nutą fioletu. Nawet chciałam się zatrzymać i wykopać ale nie miałam saperki.
ania1110d 11:52, 12 cze 2017

Anusia napisał(a)

Zestawienie berberys oraz szałwia niebieska tak to piękne. U mnie berberys zostanie posadzony między kulami bukszpanowymi. Szałwia znajdzie miejsce między trawą (zawsze zapominam jej nazwę) a tawuła przy różach. Żurawka już podzielona i posadziłam ją na murku przy tarasie przed cisami. Pomiędzy nie dokupię i dosadzę szałwię w kolorze różowym. Chyba będzie dobrze?

Anuś tak też będzie pięknie a szałwia między trawą super szkoda że nie pamietasz jej nazwy a mogę prosić o zdj tej trawki
Anusia 12:24, 12 cze 2017

Ania mam takie zdjęcie. To ta jasna. Ona wypuszcza kłosy i robi się trochę sianowata. Z tyłu będzie posadzona szałwia. Zarówna trawa jak i szałwa to element wypełniający. Kiedyś się drzewka rozrosną i.. to już wiesz Dzisiaj pada, może wieczorem będzie już rosła na swoim miejscu.