Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród, mydło i powidło. 11:59, 10 sty 2016

Do góry
AnnaCh - no to ja się bardzo cieszę!
Fotki z 2015 zacznę od rzadko spotykanej zimozielonej krzewinki, Chamaedaphne calyculata - Chamedafne północna, marzec i kwiecień.

Magnolia Iolanthe.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:58, 10 sty 2016

Do góry
zawitka napisał(a)

Bogusia to jedna laurka
Rosną zdrowo.Zobaczymy ,co u mnie wyrośnie z gałązek...jeżeli tylko się uda.
Musiałam cofnąć się kilka stronek...ale to za mało...poczytam więcej.Zobaczyłam trawy,tez zaczynam z nimi swoją przygodę podobają mi się...w tym roku na pewno wypatrzę jakieś nowe...
Ogródek z futrzakami i kamieniami 11:56, 10 sty 2016

Do góry
iwonadm napisał(a)

poproszę o zdjęcia

Pomponella larisa garden of roses petitcoat jasmina może fortuna bądź Angela

Larissa powyżej .

Angele uwielbiam , najpierw kupiłam jedną do rabaty hortensjowej , ale z drugiej strony co larissy, bałam sie, ze będzie zarówa ale nie, pasuje . Zdrowiusienka, piekne zielone liście, b trwały kwiat , srodek jasniejszy, półpełne , dla mnie super , dokupiłam 2 kolejne , będą w dość trudnym miejscu ale mam nadzieje ze dadzą radę.
I co ważne , przynajmiej dla mnie .Ma duże liście , co zdecydowanie ułatwia ich zbieranie a wiele podobnych ma drobniutkie listki i zbieranie ich koszmar.

Za zielonym płotem 11:55, 10 sty 2016

Do góry
o czymś takim myślałam z tym bukszpanem

/znalezione u Justyny z wersji mini mini/
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:50, 10 sty 2016

Do góry
Donia72 napisał(a)
Właśnie zrobiłam sobie kawusię i nadrabiam zaległości pozdrawiam Cię Joasiu w ten zimowy dzień

Pojawiasz się i znikasz Doroko
Mam nadzieję że tym razem zostaniesz dłużej.
Ogrodowe przygody 11:49, 10 sty 2016

Do góry
iwonadm napisał(a)

Zapraszam w moje skromne progi przy Twoim areale

ale śliczność co to jest?
Ogródek z futrzakami i kamieniami 11:47, 10 sty 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Ewa jaką masz opinię o Larissie?

Troszkę napisałąm powyżej , zdrowa, chętnie kwitnąca, mocno rośnie, potrafi wypuszczać długie pędy obklejone małymi kwiatkami, które są bardzo urocze ( jak dla mnie ) mam ją z hortensjami i fajnie to wygląda , zakwitła w lipcu ale potem praktycznie bez przerwy , pazdziernikowy przymrozek zmroził mnóstwo pąków bo pewnie by kwitła dalej . liscie ciemno zielone , duże , co moze denerwowac opadające pąki , ale i tak kwoatów ma mnóstwo. to zjawisko nie tylko u mnie ,ona tak ma . Jedną musiałam przesadzić w sam ukrop, bałam sie czy da radę , fakt zrzuciła listki, jest mniejsza ale na jesieni nawet zakwitła kilkoma kwiatami. taka bezproblemowa róża .

Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:45, 10 sty 2016

Do góry

A tu dobrze przycięty krzaczor .Ten miał być wykopany ale uratowała go Hania .Zmarzł mi i miałam wykopać ale Hania napisała żeby zciąć i on odbije .Teraz ma 2 takie krzaczory
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:44, 10 sty 2016

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Serdecznie pozdrawiam w Nowym Roku.

Wszystkiego dobrego Bogusiu
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:42, 10 sty 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Brrr.....ale zimnica.......byle do wiosny !
Pozdrawiam noworocznie i zycze udango roku 2016 !

Witaj Małgosiu
Zimnica okropna ale wiosna coraz bliżej. Za chwilę znów będziemy się zachwycać kolorkami.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:41, 10 sty 2016

Do góry

Bogusia to jedna laurka
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:35, 10 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Eleganckie, piękne skrzynie i podziwiam pomysł na idealne wkomponowanie ich w ogród.

Dziękuję Polinko
Z tym wkomponowaniem ich w ogród nie było tak łatwo i nieźle się nagłowiłam przez całą zimę. Wiosną było trochę pracy ale wyszło chyba nieźle. I przy okazji powstała moja ukochana rabata z Sentry, ambrowcem, ML i wanilkami.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 11:26, 10 sty 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
ooo trochę mrozu i już odświeżanie pokoi nie możesz usiedzieć na tyłku

PS. firanki ostatnio kupiłam do sypialni z marszczonej krepiny czy jak tam zwał na głębokiej wyprzedaży w Agata-meble ...po 20zł/szt....na dziale z klamotami czasem coś idzie tam trafić...a byłam tam raptem całe 2x

Nie nie moge, taki typ
A taka pogoda jest idealnie prowokująca by z ogrodu przenieść się do domu
O jakie fajne ceny w Agatameble, tam wcale nie jest tanio ale jak pięknie... Ale powiem Ci że moje firanki też w efekcie kosztowały 20 zł za szt Wiec stwierdziłam że jeszcze zasłonki i kocyk dokupię
A firanki jakieś nowocześniejsze kupiłam - wyglądają jak sieć pajęcza

A teraz odwilż a ja po komisach narciarskich latam bo w sobote dzieci z moją mamą na narty jadą
Za zielonym płotem 11:23, 10 sty 2016

Do góry
tu mam takie trzy iglaki i będę wdzięczna jak pomożecie mi jest zidentyfikować ten pierwszy to chyba sosna czarna

Za zielonym płotem 11:18, 10 sty 2016

Do góry
Całość czeka na metamorfozę, ale w pierwszej kolejności chodzi mi o nieszczęsną palisadę; wrzucam zdjęcia tej rabaty i jeszcze zygzaka wzdłuż domu, żeby było wiadomo jakie rośliny są na stanie.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:09, 10 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Joasiu, bardzo udaną uprawę warzyw miałaś. Ja w tym roku ten temat chciałabym poważnie potraktować.
1. Jaką mieszankę ziemi zastosowałaś?
2. Jakie warzywa sadziłaś?
3. Jakie odmiany polecasz, które ci się udały?
Podobają mi się warzywne kompozycje.
4. Które warzywa sadziłaś do jednej skrzynki?
Pozdrawiam Joasiu.

Iwonko,
Te dwie skrzyneczki z warzywami trudno nazwać uprawą. To raczej zabawa
Moje skrzynie napełniam nieprzerobionym kompostem tak do wysokości 2/3, następnie warstwa przekompostowanego obornika do 5 cm. Resztę wypełniam przrobionym kompostem wymieszanym z ziemią do warzyw (kupuję w workach).
Jesienią po zbiorze warzyw ziemię ze skrzyń wykorzystuję do sadzenia i roślin i kopczykowania róż. Staram się ją wybierać do samego dna, a wiosną napełniam od nowa.
W skrzyniach sadziłam buraczki ćwikłowe, selery, sałatę (mix), sałatę rzymską, rukolę, seler korzeniowy, pietruszkę naciową, cebulę dymkę, rzodkiewkę, cukinię, bazylię. W pierwszym roku wsadziłam parę pomidorów, wyrosły pięknie ale po dłuższych opadach złapały niestety zarazę. Sadziłam też czosnek i paprykę. I jeszcze sieję koper.
Do odmian nie przywiązuję specjalnej uwagi, wszystkie warzywa ładnie mi rosną.
Na pierwszym zdjęciu widać Iwonko jakie warzywa rosną w skrzyni. Rzodkiewkę, sałatę, koper i cebulę uprawiam na wczesny zbiór, później w te miejsca sadzę cukinię pomidory lub paprykę.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:51, 10 sty 2016

Do góry
zawitka napisał(a)

Wow, jaki zgrabny topiar, macham noworocznie
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 10:50, 10 sty 2016

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Czy ja dobrze zrozumiałam, to jest taka pospolita, zwykła sosna tylko uszczykiwana?
Jeżeli tak, to na jakiej wysokości uszczykujesz nowe przyrosty i kiedy.

Dobrze zrozumiałaś Dorotko
To są zwykłe sosny uszczykiwane od momentu posadzenia. Zawsze robię to wiosną kiedy przyrosty (świeczki) są w fazie ołówka ale nie mają jeszcze zwiniętych igieł. U mnie przypada to w drugiej połowie maja. Świeczki skracam od 1/3 do 3/4, a czasami nawet usuwam je całkowicie. To zależy jaki efekt chcę uzyskać. Trochę żmudny ten zabieg ale dzięki temu sosny są gęściutkie i nie zajmują zbyt dużo miejsca.
Mój przyszły ogród 10:48, 10 sty 2016

Do góry
wioesenny widok tej zimy
Tysiąc radości i utrapień 10:13, 10 sty 2016

Do góry
jona napisał(a)

U pelargonii cenię najbardziej wytrzymałość . Niestraszne im piekące słońce, wiatr i nawet krótkotrwałe susze. A wszystko to oczywiście występuje na balkonie od południowej strony.
No i pelargonie to ładne kwiaty w wielu kolorach i kształtach

Angielskie są cudne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies