Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:23, 09 sty 2016

Do góry
Lubię ludzi pozytywnie zakręconych, Ty z pewnością do takich należysz. Twoja radość emanuje z każdego zdjęcia, awatarek śliczny.
Ogrodowe przygody 22:20, 09 sty 2016

Do góry
Napia napisał(a)
Gratki na 400 I szczęśliwego Nowego Roku!
Widzę, że w tym roku kopczykowanie róż nie tylko u mnie nie poszło zgodnie z planami. Obsypywałam już w czasie przymrozków, ale przed tymi większymi mrozami. Kilku sztuk, które co roku chorują na plamistość, specjalnie nie okrywałam. Jeżeli sobie nie poradzą, nie będzie mi ich żal. Martwię się jednak o młodziaki, bo one najbardziej wrażliwe.
Jeżówki na razie oglądam u Ciebie, mam tylko te najbardziej pospolite, ale może wiosną uda się dokupić inne.

Agnieszko witam w nowym roku
Będę trzymać kciuki za nasze okazy, by wytrzymały zimę i na lato pokazały swoje piękno. Jeżówki polecam, bo to wdzięczne byliny.
Ogród w budowie - nieustającej 22:18, 09 sty 2016

Do góry
mira napisał(a)

No na górze róże a na dole jakaś kostka i ciut ziemi i wyrasta co widać - nie wiem czy jakoś okrywają może nie sypią pół taczek ziemi tylko lekko słomą, ale czy nawożą czy podlewają ciekawa jestem -
zawsze mnie fascynowały nogi takich róż - kłóciłam się z mężem jak powstawała opaska wokół domu

czytam o żywopłocie z róży pomarszczonej, w moim nowym ma rosnąć 25 metrów tego cuda ale nie wiem gdzie kupię za grosze taką wiązkę, na razie rosnie
tylko Dark Pavement jak ją zobaczyłam u Tomka z jednego końca ogrodu porwałam natychmiast

mam pytanie
żywopłot zrobić z różnych róż pomarszczonych czy z jednej - dumam że z jednej coby było tak obficie dla oka sama nie wiem.

Mira, to jest Normandia, klimat z wilgotną pogodą i ciepłą zimą jak w Anglii, nikt tam róż nie okrywa. Podobno kiedyś w zimie mieli minus 10 stopni przez tydzień i to było bardzo okropne.
A czemu one tak dobrze rosną w kostce? Bo róże korzenią się bardzo głęboko, pewnie przy sadzeniu wykopany był głęboki dół i wsypana dobra ziemia z obornikiem. Czym i jak nawożą w tych miejscach - nie przyszło mi do głowy żeby pytać, zresztą tam nie bardzo było kogo, bo z przewodnikiem oglądało się tylko zamek.
Więc chyba róże przy ścianie domu nie szkodzą fundamentom, mąż nie miał racji.

Ty nie kupuj wiązek róży pomarszczonej za parę groszy, bo to niemożliwe, tylko przyjedź w marcu i sobie ukop u mnie. Jeden już tak zrobił dwa lata temu i ma. A ja się cieszę, bo pozbywam się odrostów.
Raczej w jednym kolorze, ja mam trzy odmiany, ale różnicy nie widać pomiędzy nimi, są różowe i tyle.

Co do Dark Pavement, zrobiłam dokładnie tak samo, tylko gdzie indziej.

No to jeszcze raz róże przy murze.

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 22:16, 09 sty 2016

Do góry
Agcia napisał(a)

Świetny klimat Agatko.
Tylko pozazdrościć takiej symbiozy z naturą.
Czy jakaś woda w pobliżu też tam jest?
Ogród, mydło i powidło. 22:09, 09 sty 2016

Do góry
Gobasiu - wedle opisów od maja do września, niestety mój rośnie na niekorzystnym stanowisku, sadzony był w pośpiechy i efekty są takie, że słabo kwitnie i co roku choruje - czeka na przesadzenie. Ten fioletowy powojnik to Viola z grupy wielkokwiatowych późno kwitnących - jak Twój zacznie kwitnąć to go rozpoznamy, zdjęcia wstawisz i go rozpracujemy.
Przyszło mi jeszcze do głowy, że jest podobny do bardziej popularnego Polish Spirit, który ma ciemniejsze pręciki:
http://www.clematis.com.pl/pl/encyklopedia?view=plant&plantid=242&searchc=&nazwa=Polish&grupa_clematis=&wielkosc_kwiatow=0&wysokosc_od=&wysokosc_do=&przyrost_od=&przyrost_do=&ciecie_typu=&strefa_od=&strefa_do=&Szukaj=Szukaj&Itemid=281
Karol99 - dzięki, mam nadzieję, że za jakiś czas będzie więcej .
Iwcia, Agnieszka_malysa - dziewczyny jest cudny a niewiele brakowało a bym go nie miała, kupiłam go przez pomyłkę chciałam Multi Blue i mi się nazwy pomyliły .

Hagley Hybrid, Elf.

Beautiful Bride, Kaen.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 22:05, 09 sty 2016

Do góry
Zrobiłam wieczorny klimacik i czekam na Sherlocka

Ogrodowe przygody 22:03, 09 sty 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Obejrzałam kilkadziesiąt stron... zostawiam resztę na potem.. rano trzeba wstać

Jest pięknie wiec wrócę

Zapraszam w moje skromne progi przy Twoim areale
Ogród w budowie - nieustającej 22:03, 09 sty 2016

Do góry
mira napisał(a)

Dzisiejszy wieczór planuję u Ciebie nasycić oczy pięknościami. Podglądałam kiedyś z telefonu ale to nie to samo co lapek.
Jak ja się cieszę że podzielilaś się fotkami i w ogrodach świata i tu.

Już kiedyś wstawiałam moją Tuscany a dziś wstawię bo nie wiem czy widziałaś z poprzedniego sezonu - wreszcie mi zakwitła większą ilością bo jej jeden lub dwie gałęcie wygięłam ale tylko do podpory - zobacz jak jest łasa na kulkowanie

tu 8.06 /ona wcześnie kwitnie/

No to mi miło, że spędzasz ze mną wirtualnie dzisiejszy wieczór, oglądaj do woli.
Oczywiście, że widziałam Twoją Tuskany, pamiętałam i przywołałam Cię do pokazania. Bardzo mi się podoba ta róża, jej kształt, pokrój, kolor są wspaniałe.
Działka prawie w Borach Tucholskich 22:01, 09 sty 2016

Do góry
królowa jest tylko jedna

Ogród w budowie - nieustającej 21:58, 09 sty 2016

Do góry
Rench napisał(a)
Cofam,cofam cofam,a tu coraz piękniejsze zdjęcia. Wspaniałe te róże na murach.

Ja też mam Tuscany 2 sezony i dosadziłam jesienią Tuscany Superb

Normandia prześliczna,Le Jardin Plume,ech znowu utknę na pół nocy przed kompem.
Może dołącz do podpisu odnośniki do Tych przepięknych ogrodów,które prezentujesz.
Więcej osób nacieszy oczyska

Odnośnie szkółek w Rosplant i Rozarium kupowałam, ładne sadzonki przyszły za każdym razem.

To ja chyba Tuscany dopiszę do mojej listy na ten rok. I ten kolor.

Cieszę się, że zainteresowałaś się wątkami normandzkimi, piękne ogrody tam mają. Podpisy - czy ja wiem, musiałabym ich zrobić dużo, a i tak niewiele osób tam zagląda.

Cenna uwaga o szkółkach, Rozarium też wolę.

Ogród w budowie - nieustającej 21:54, 09 sty 2016

Do góry
gobasia napisał(a)

czy ja dobrze zrozumiałam- czyli kładziesz na ziemi i mocujesz,

Milka napisał(a)

Ten dlugi badyl jest przywiazywany do palika, w efekcie ona zaczyna tworzyc wielka kule.

Róże kwitną na końcach pędów, a jeśli rosną poziomo, czyli zostaną tak rozpięte na podporze, albo przywiąże się pęd do ziemi (przykulkuje) i pęd utworzy poziomy łuk, wówczas tworzą pędy kwiatowe na tych właśnie poziomych gałęziach. I dlatego mamy efekt WOW. Tyle że Sympatia ma tę pędy grube, rzadkie i bardzo wysokorosnące, więc wiąże się je niewygodnie.

Ja ją wiążę przy tarasie, razem z pędami atkinidii i wiciokrzewu, inaczej nie da rady.

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:53, 09 sty 2016

Do góry

Normandia - Le Bois de Moutiers 21:51, 09 sty 2016

Do góry
Byłam ale nie miałam jak napisać, bo przecież cudny angielski ogród w francuskich realiach - chyba mi to bardzo odpowiada bo budowla mnie zachwyca.
Ogród w maju taki zielony bez innych kolorów dostojny a w czerwcu już mocno zangielszczony no piekny

tą fotkę wybrałam bo zielona a tak cudne kolory i faktury liści niesamowicie dobrane

Do raju daleko - u Ewy 21:50, 09 sty 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Mam już swoje nowe osłonki Jak Wam się podobają?

Haha, ale boskie, no czad normalnie . Ależ się nam z Krzychem gęby do nich ucieszyły
Ogród w budowie - nieustającej 21:48, 09 sty 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Czyli jednak wschodza, to dobrze wrózy. Jakie masz kolory tych z ciemnymi liścmi?
Swoje pokażę w poniedziałek, moze jakąś wymianę zrobimy.
Dzieki

Bardzo dobrze wschodzą. Mam dalie czerwone i pomarańczowe w różnych odcieniach i takie amarantowe też są i brudnożółte. Generalnie to są Bishop's Children.

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 21:35, 09 sty 2016

Do góry

cudowne korzenie

On nawet zimą jest cudowny .
Dzięki Kochani i ściskamy mocno
Ogród w budowie - nieustającej 21:33, 09 sty 2016

Do góry
Gabriela napisał(a)
Na górze róże.

W Mesnil-Geoffroy we Francji

No na górze róże a na dole jakaś kostka i ciut ziemi i wyrasta co widać - nie wiem czy jakoś okrywają może nie sypią pół taczek ziemi tylko lekko słomą, ale czy nawożą czy podlewają ciekawa jestem -
zawsze mnie fascynowały nogi takich róż - kłóciłam się z mężem jak powstawała opaska wokół domu

czytam o żywopłocie z róży pomarszczonej, w moim nowym ma rosnąć 25 metrów tego cuda ale nie wiem gdzie kupię za grosze taką wiązkę, na razie rosnie
tylko Dark Pavement jak ją zobaczyłam u Tomka z jednego końca ogrodu porwałam natychmiast

mam pytanie
żywopłot zrobić z różnych róż pomarszczonych czy z jednej - dumam że z jednej coby było tak obficie dla oka sama nie wiem

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 21:31, 09 sty 2016

Do góry
Kasiulka kilka fotek na pamiątkę .Było ekstra, czekamy na rewizytę

tu cudnie widać kolor trzmieliny, a wstążeczka pod kolor
Moja bajka 21:25, 09 sty 2016

Do góry

bluszcz rośnie u Kasi jak wściekły, zobaczcie jakie ma korzenie
a wracając do domku wstąpiliśmy do Obi i kupiłam taki szklany wazon, który robi już za lampkę. Całoroczną zresztą

i niewiele brakło, a wylazłabym stamtąd Glauca Globosa, na szczęście rozsądek jeszcze czasem mi działa i grzecznie zaczekam do wiosny .
Wilcza Góra 21:23, 09 sty 2016

Do góry
WilczaGora napisał(a)

Witam się noworocznie

Na wilczej śniegi topnieją, ciemierniki zaczynają kwitnąć
Czy to już wiosna ? Chciałbym bardzo
Prognozy są optymistyczne Zima ma być krótka a sezon ogrodowy długi i udany
Tego Ci Ewo życzę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies