jestem, musialam w międzyczasie jeszcze małą uśpić.
Jeśli chodzi o wysokość to ja tu widzę ściankę 130 - 150 cm.
A tutaj zdjęcie z tym fragmentem rabaty.
Ta ścianka miałaby się pojawić pomiędzy jabłonkami a grabami.
Graby teraz są w trawniku, a chciałabym je objąć nową linią rabat, obok grabów myślę o stożkach cisowych, po 3 szt. różnej wysokości.
No i w poszukiwaniach stipy dla Katki nie oparłam się i następne nasionka zakupiłam
Patrząc na nasiona od razu widać jakie mam proporcje warzywnika w stosunku do reszty ogrodu
Może ktoś coś poradzi...
Chciałabym se trzasnąć kilka kulek mam taki materiał:
Po lewej bukszpan po prawej cis
Jak ciąć? Lepsze cisy czy bukszpany? Z czegoś szybciej wywalczę kuleczkę?
Wysokość krzaczków 50-60cm
Prześlicznie Haniu, o taki właśnie efekt mi chodzi. Furtka cała w różach. Obsypana kwiatami przez całe lato. Widzę także, że muszę pomyśleć o bardzo solidnej pergoli, która udźwignie te różane potwory
żeby nie było, że zwariowałam i coś strasznie w ogrodzie działam to moja rabata bylinowa - dodam do niej różę - tylko nie wiem jaką Cornelia za mną chodzi
działo się aż piszczałam z radości - ale jeszcze sporo to dopiero dobry początek
to moja rabatka z jagodnika z borówkami - na razie wrzuciłam tam igły sosnowe bo zakwaszają - czytałam że gdzieś w świecie igły sosnowe przerabiają na jakąś cenną ściółkę - z nimi trochę problem bo suche są ale będę tam często podlewać
to rabatka porzeczkowa wyściółkowana liśćmi
rabatki będą deskami wykończone
a to rabatka truskawkowa - tylko truskawek brak
Aniu,
Kolorystycznie powinno być dobrze - wybrałaś biel, zimny róż w róznej intensywnosci oraz purpury, ale 5 Fairy i 5 Swany na tak nieduzej powierzchni?
Swany może i jest niska, ale każdy krzaczek może mieć rozpiętość z 1,5-2 m. The Fairy też jest spora, bo osiaga z 130 cm szerokosci.
Co do Artemis (ona jest kremowa jakby co, a nie czysto biała) - ona raczej rzadko osiaga 1,5 m, blizej jej do 1-1,2 m i słabo ją widzę pod scianą, raczej w środku. A przy ścianie może byś jednak dała drewniane kratki i coś bardziej widocznego i pnacego - np Eden Rose?
No i popieram Ewik - na tej rabacie te mniejsze róźe sadź grupami po parę sztuk, by uwypuklić ich piękno, w odstępach ok 70 cm. Trochę ich tu powinno się zmieścić
Witam Wszystkich. To moje pierwsze kroki na Ogrodowisku.
Jestem właścicielką mikro-ogródka, z którym częściowo sobie radzę a częściowo nie...Mój problem to ciemny i wąski przedogródek od strony północny-schód. Słońce zagląda tu latem wyłącznie wczesnym rankiem, 3/4 przesłania sam dom. Wyłącznie w części frontowej słońce operuje dość mocno przez cały dzień. Tam gdzie jest cień trawę praktycznie całkowicie wyparł mech. W zeszłym roku wzdłuż ogrodzenia posadziłam aksamitki. Rosły bardzo ładnie ale to żaden pomysł. Chciałabym żeby przedogórek był zimozielony i elegancki (ale bez tui). Tylko czy tam coś urośnie? Na razie szczerze nie lubię tego miejsca.
Wstępnie zastanawiam się nad wydzieleniem rabat o prostych liniach wzdłuż domu i ogrodzenia i stworzeniem tła z bluszczu ponieważ zajmuje najmniej miejsca (bluszcz na ścianie domu i ogrodzeniu), następnie stożki i kule z cisa i bukszpanu, dołem żurawka lub hosty gdzieniegdzie albo rumianka. Wrysowałam też hortensję o białych kwiatach bo ona ładnie pasuje do zieleni ale obawiam się czy to aby dobre stanowisko. Na froncie zaraz za furtką widziałabym jakieś nieduże drzewko o kulistej/parasolowatej koronie, coś na kształt klonu, może katalpa, może miłorząb? Może nie? Przed ogrodzeniem rosną tuje. Nie lubię ich ale mogą stanowić dobre tło dla innych roślin. Jakich?? może jakieś białe kwiaty? Będę wdzięczna za porady
Nie oglądałam róż, które podajesz. Ja przy ogrodowej furtce mam nawet 3 róże.
Jedna czerwona, nn czasami powtarza drugieraz, druga new dawn -blady róz- kwitnie do mrozów, i z drugiej strony, pomarańczowo różowa królowa Anglii, tak było na metce. Zadowolona jestem, bo stale są jakieś kwiatki.