Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród zapachów u Jasi 09:48, 02 sty 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Witaj piękny i bardzo angielski ogród stworzyłaś. Cudo

Witaj Sylwio. Ogród jak to zwykle bywa jest dziełem niedokończonym. Jesienią popracowałam nad rabatą piwoniowo-różaną .
Chciałam żeby była ciekawa również w lipcu i sierpniu. Próbowałam uzyskać ten efekt sadząc białe dalie , ale dalie nie chciały współpracować , może z floksami będzie lepiej? Zagospodarowałam też bylinowo obszar pod budleją, a lilak reflexa zmienił miejsce.
Pozdrawiam Jasia

Tak było

a jak będzie ? zobaczymy ...

Ogród zapachów u Jasi 09:08, 02 sty 2016

Do góry
Tamaryszek napisał(a)

Jak się nazywa ten normandzki ogród potomka p. Walewskiej? Le Bois des Moutiers, jak na tej tablicy?

Tak Izo, na tablicy jest jego nazwa. Byliśmy w nim w okresie kwitnienia róż i wisteri.
Pozdrawiam Jasia

Ogrodowe skarby 09:07, 02 sty 2016

Do góry
Betka napisał(a)
A to jest właśnie miejsce któro mi humor psuje . Rosną tak żółte słoneczniki a przed nimi niebieska ostróżka . O tej porze roku to miejsce nie wyglądajednak dobrze Co z nim zrobić ? oto jest pytanie ?

Po lewej stronie "balkon " póki co podoba mi się rosną tam szmaragdu, berberysy i żurawki a po prawej pustka !! Może i tam posadzić szmaragdy?

zrozumiałam, że zastanawiasz się wąskim pasem przed ogrodzeniem? trudno Ci doradzać bo nie wiem czy ten biały domek to sąsiada i czy możesz widok zasłonić docelowo wysokimi szmaragdami (żeby nie było ewent.sąsiedzkich sporów)- to jedno,

a druga sprawa, która to strona świata, domyślam się że jakaś południowa jak kwitną słoneczniki i ostróżki może rząd miskantów byłby fajnym rozwiązaniem, a przed nimi rozplenice i rozchodniki-bo wszystko jesienią i zimą jest urocze. W trawniku posadziłabym jakieś drzewo

Ja też miewam chwile załamań jak patrzę u siebie na wiele miejsc i wiem że trzeba patrzyć na to co się do tej pory zrobiło i w ten sposób siebie dowartościować fajnie że widzisz zmiany których trzeba dokonać na rabatach bo co byś robiła za kilka lat gdybyś wszystko miała zapięte na ostatni guzik i nie do zmiany

i tym optymistycznym akcentem pozdrawiam Cię noworocznie, spełnienia marzeń, wyzwań i realizacji nakreślonych wcześniej celów

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 08:59, 02 sty 2016

Do góry
Staram się, staram,
Ciepło o tej porze to raczej wybryk natury,
ale jednak wolę widzieć wskaźnik termometru nad zerem u góry.

Wstawiam krokusowe patyczki marcowe,
zawsze to weselej, niż śniegu ponowa.

Moja codzienność - ogród Oli 08:55, 02 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Jeszcze dużo ambitnych planów na ten rok u Ciebie.
Punkt z fotelami mnie zaintrygował, fajny model wyszukałaś.
Jakoś nie umiem sobie przypomnieć tego buka pendula, czemu chcesz go wymienić?

Tak zapowiada się trzeci pracowity sezon ale jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia
Foteli mnóstwo fajnych ale szukam czegoś co da się wykonać samemu.

Odnośnie buka
Gdy go przesadzałam nie wiedziałam do końca jakie drzewa zagoszczą w moim ogrodzie i gdzie dokładnie będą posadzone. Teraz mam zupełnie inne spojrzenie niż dwa lata temu.
Gdyby jeszcze rósł to może szkoda byłoby mi go ruszać ale jest mały, stracił przewodnik, reszty nie dogoni nawet za 5 lat... i wiem, że będzie mnie drażnił...
Poza lipą i klonem w warzywniku posadzone mam po dwa drzewa z gatunku i myślę, że powtórzenie buka Dawyck Purple będzie dobrym rozwiązaniem by nie wprowadzać następnych gatunków i zachować powtarzalność

tu jest ta mizerota

a chcę by było tak :

Hiacynty - Hyacinthus 08:51, 02 sty 2016

Do góry
Pszczelarnia 05:54, 02 sty 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
W styczniu ogrodnik odpoczywa albo planuje, czyli nic nie robi. Chyba że "rzucą" ciemierniki do sklepu, to ewentualnie się nimi zainteresuje.

W załączeniu kalendarz na rok 2016 z rysunkami Redouté. Okładka: piwonie. Styczeń - lilaki. Luty - pierwiosnki.

Noworocznie pozdrawiam wszystkich.

Możesz na początek każdego miesiąca pokazywać rysunki z kalendarza.
Z ciemiernikami fajny pomysł.Jeszcze do domu kupuję co roku azalie, bo też rzucają przed nastaniem wiosny.Wszystkiego dobrego na cały Nowy Rok.
Ogród, mydło i powidło. 00:48, 02 sty 2016

Do góry
Dwa kolejne jak najbardziej godne polecenia: Viola i Ernest Markcham.

Październikowe zawciągi nadmorskie - ciągle kwitnące i mój kochany dereń kwiecisty.

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 00:32, 02 sty 2016

Do góry

Na zblizeniu juz ladniej

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 00:31, 02 sty 2016

Do góry
JoannA napisał(a)

Ja kocham wszystkie igiełkowe Aniu i mam ich sporą kolekcję w ogrodzie i tak naprawdę to miałam tylko problem z sosną ościstą i wejmutką.
Z czystym sumieniem mogę natomiast polecić:
Świerk serbski
Choina kanadyjska
Jodła kaukaska
Masz bardzo duży ogród Aniu i sporo miejsca do obsadzenia, a lubisz sosny to może sosna himalajska którą uwielbiam za jej długie igły.
I jeszcze taka perełeczka jak Sosna Wiethorst 'Schwerina'

Asiu ja też kocham iglaczki, choć narazie dużo ich w ogrodzie nie mam. Serba oczywiście mam, choinę również. Co do jodły kaukaskiej to ktoś mi kiedyś odradził, ale u sąsiadki pięknie rośnie, więc chyba i ja się skuszę.
Himalajkę mam - choć mam z nią mały techniczny problem. Czy cięłaś swoją może kiedyś? Sosna Wiethorst 'Schwerina'- perełeczka jak najbardziej warta miejsca w ogrodzie.
Ogród, mydło i powidło. 00:30, 02 sty 2016

Do góry
Dziękuję Aganiu i wzajemnie wszystkiego co najlepsze. U Joasi jeszcze nie byłam prawdopodobnie jutro uda mi się dotrzeć do Jej ogrodu . Tytuł clematisowy bardzo kuszący, może za jakiś czas kiedy mój ogród będzie już prawdziwym dojrzałym ogrodem - kto wie? Zapomniałam napisać dlaczego zdecydowałam się na taki, może trochę mylący tytuł, jest on nawiązaniem do mojej osoby, jestem strasznie zakręcona (pozytywnie oczywiście) ale wszystkiego muszę spróbować, wszystkiego dotknąć, sprawdzić, rozpracować. Moi znajomi i eM śmieją się zawsze jak czymś nowym się zajmuje, że doktorat będę pisać, bo ciągle coś czytam na dany temat i notatki robię . Teraz większość mojego czasu pochłaniają sprawy ogrodowe ale było i robienie mydła i powidła i wielu innych . Oczywiście całkiem tego nie zarzuciłam ale wiadomo czasu na wszystko nie starcza - przetworów robię tyle, żeby nam na rok wystarczyło. Odnośnie przetworów to mamy sezon na mandarynki i pomarańcze, już robiłam małą próbkę ale jeszcze muszę dopracować dżemiki a potem za konfiturę pomarańczową się zabiorę bo jestem od niej uzależniona .
Czas na zdjęcia, te są z września 2012. Warzywnik:

Powojniki jeszcze - Arabella i Beautiful Bride obydwa cudowne i w pełni godne polecenia.

Poprawiłam ustawienie zdjęć i jeszcze widzę że nie dopisałam nazw dwóch pierwszych clematisów na tej stronie (nie w tym poście), to Fujimusume - cudowny błękit i Comtesse de Bouchaud.
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 00:26, 02 sty 2016

Do góry
Krysiu, pozdrawiam!
Moniko, tez miewam balagan czasen permanentnie w kilku miejscach ale tutaj.. Hmm... Przechodzi wszelkie granice.. Nawet plaza nie salo sie oezejsc kawalkiem - przy hotelach ladnie, przy heszcze nie zagospodarowanych dzialkach wysypisko... Szkoda!

Tu smieci w porcie - tez ladne jeszcze, Madzen

A te juz mniej, przy plazy

Sprzeczność w ogrodzie 00:14, 02 sty 2016

Do góry
Sprzeczność w ogrodzie 00:08, 02 sty 2016

Do góry
Sprzeczność w ogrodzie 23:53, 01 sty 2016

Do góry
Wszystko zaczęło się rozrastać, nie było idealnie i nie jest...doszły floksy i inne roślinki
Sprzeczność w ogrodzie 23:48, 01 sty 2016

Do góry
Sprzeczność w ogrodzie 23:46, 01 sty 2016

Do góry
Na koniec fotek z wiosny, moja mała metamorfoza pewnej rabaty i zmian, które zaszły w roku 2015..najpierw były same tuje, potem zerwałam darń, posadziłam 4 Vanilki, 3 tiarelle, kilka żurawek, 2 szałwie, tawułę, kosmosy siarkowe, tytoń, jeżówki, 2 gracki i dynie 9
Sprzeczność w ogrodzie 23:36, 01 sty 2016

Do góry
Nawet korzenie leszczyny przybrały kwiaty,
Sprzeczność w ogrodzie 23:33, 01 sty 2016

Do góry
Sprzeczność w ogrodzie 23:30, 01 sty 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies