Dominiko to jest taka krótka, na razie.... dalej mam warzywniak, z czasem pójdzie do przesunięcia o jakieś 3-4m wtedy będę mogła dalej coś poprowadzić, ale to odległy czas.
Piękny ten ogród Kamilo właśnie coś takiego chciałam u siebie Zgadzam się ten niebieski świerk to taka kropka nad i
A jak Ci się widzą te trawy przy murze? lepszy projekt z 3 szmaragdami czy z różą? już głupieje;D
do takiego stanu doszłam w drugim sezonie
tak było w 2013
ciężko się nimi modeluje, ale po jakimś czasie dziura powinna zarosn
ąć
Mam jeszcze 3 szt. ciemnych je tnę na większe kule i 1 na prostokąt
)Tak Zbyszku te różowe są wieczne, towarzyszą mi od dzieciństwa Lubią ogniskowy popiół i z kominka jak mam nadmiar to dodaję do kompostu, jeśli masz z samego drewna to idealny, ja spalam obcięte grubsze gałązki, suche badyle i rośliny, które zbyt się rozsiewają albo kłącżą jak je spalę to mam pewność, że się nie rozlezą reszta idzie do kompostu
Mam stary okaz ciemiernika w ogrodzie od 30 lat. już chyba w tym roku na wymarciu będzie, b o wcale o niego nie dbałam. Był jakiś dziki. Miał krótkie kwiatki i kwitła wtedy, kiedy mnie w ogrodzie nie było. Nawet się rozsiewał, ale ja do niego serca jakoś nie miałam.
Ten co kupiłam dostanie odpowiednie miejsce i mam nadzieję na jego długowieczność. Na etykietce piszą że wytrzymuje mrozy do -10C, czyli trzeba by było okrywać na zimę, albo do domu przynosić w chłodne miejsce.
Najlepiej chyba będzie posadzić w dużej donicy.
A czemu mają nie przetrwać? Nie takie zimy były i dawały radę.
Śniegi wiatr osusza i mam nadzieję, że i w ogrodzie ciut mniej błota będzie jak tam zajrzę. Ale jeszcze nie teraz, Po przyblokowych ogródkach okiem rzucam, jeszcze nie ma ruchu. Ruch jest tylko w ptasim i kocim towarzystwie. Samce kosów już się dziobią o samice. Ale sroki jeszcze nie skrzeczą. Cierpliwości, moja Basiu.
Wiem, wiem, te ostatnie tygodnie najgorsze,
Jutro sieję paprykę.
Wiesz jak się to cudo nazywa?
Ja zeszłej wiosny swoje pierwsze sadziłam, różowe i fioletowe miały być a wyszły żółte (też cudne ale mi tam nie pasują) ale dalej będę próbowała - może podpowiesz gdzie kupić, żeby uniknąć takich sytuacji, są jakieś pewne źródła - ja kupiłam przez allegro a sąsiadka kupiła na kiermaszu Eden i też lipa. Czy markety jak Ob. czy Le... czy inne ogrodniczo budowlane czy najlepiej jednak w ogrodniczych?
Pięknie wszystkim dziękuję za życzenia świąteczne i noworoczne
Pozdrawiam wszystkich wpisujących się a także zaglądających
Powoli zaczynam wychodzić z zimowego snu. Choć dzisiaj u nas jeszcze biało odwilż idzie wielkimi krokami...
Póki jeszcze na to pora kilka zimowych zdjęć z ostatnich dni. Ponieważ okropnie nie lubię zimy zdjęć robię bardzo mało. Tylko tak dla upamiętnienia, że była
Danusiu - dziękuję, że do mnie zajrzałaś. Dla zobrazowania tego wstawię zdjęcia jakie mam z kojcem.
Huśtawka stała tu tylko tymczasowo. Za wiśnią owocową jest bok kojca dla psa. Od hortensji do wiśni zwykłej jest 4,5 m. Dodam jeszcze, że kołki przy śliwach wiśniowym są już wymienione na kupione.
Co myślisz o moim pomyśle na tuje Golden Tuffet i modrzewia Pendula? Co ewentualnie pasowałoby zamiast zwykłej wiśni?
Magnolio
U mnie chyba trzeba będzie wymurować ten zbiornik bo kształt jest nietypowy:
Tylko nie wiem czy wymurować tuż przed ścianką czy ścianka ma być wewnątrz zbiornika? Magnolia czy Ty wiesz jak się łączy ten wężyk z wylewką, czy trzeba zastosować jakiś filtr i jaki? bo ja nie wiem zupełnie jak się za to zabrać
Świdośliwę obelisk muszę sobie wygooglować
A uważasz, że powinnam posadzić dwa czy jednak jedno drzewo?
Ja cię doskonale rozumiem też mam pojedyncze sztuki i nie zamierzam tego zmieniać
Oto fotka z ogrodu szefowej "ogród z wrzosowiskiem: znajdziesz tam wiele pojedynczych roślin na wyższym piętrze.
Edit. I bez kwiatów może być kolorowo Jak patrzę na pierwszą fotkę to nie wyobrażam sobie tej rabaty bez tego jednego niebieskiego świerka picea pungens glauca globosa
Fajnie Marto że na to spojrzałaś. wiesz ja takich miękkich linie strasznie się boje i bardzo nie lubie u siebie. poza tym M by mnie z koszeniem przegnał, może jakiś lekki łuk to jeszcze ale sama nie wiem. a co wogóle myslisz o pomysle taj ściezki? i czy pasy molini powinny być na całą rerokość czy zrobić gdzieś w nich przejścia? Ja myślałam by dać im wzdłuz takie "przecinki" jak tutaj - dla urozmaicenia. jak tutaj https://pl.pinterest.com/pin/490259109407287357/
Co do wielkości trawnika to może masz rację,ale co do zwizualizowania jaki to duzy teren zrobiłam fotkę -czarna linia zaznacza gdzie miałby kończyć się trawnik. żółta to oś traktu. domku ogrodnika nawet nie widac bo obiektyw az takiego szerokiego kata nie ma zdjęcie robione z balkonu, podemną dokładnie jest taras.wstawiam też trochę dokładniejszy plan - kropki to już rosnące drzewa.