Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 12:35, 26 sty 2016

magnolia napisał(a)
niektórzy niewielkie zbiorniki robią wykorzystując po prostu kastry budowlane- można mu brzegi najwyżej czymś przesłonić/obudować. Koszt to chyba kilkadziesiąt zł. Trzebaby go ładnie obmurować, żeby niiebyło widać że jest prostokątny, a nie w kształcie ścianki.

Ren-kwestia drzew- masz tulipanowca wąskiego. Może wybierz świdośliwy o wąskim kształcie- nie będa tak 'grzeczne' jak tulipanowiec, a nieduże i nawiążą do jego kształcie. Np świdośliwa Obelisk.

Magnolio
U mnie chyba trzeba będzie wymurować ten zbiornik bo kształt jest nietypowy:

Tylko nie wiem czy wymurować tuż przed ścianką czy ścianka ma być wewnątrz zbiornika? Magnolia czy Ty wiesz jak się łączy ten wężyk z wylewką, czy trzeba zastosować jakiś filtr i jaki? bo ja nie wiem zupełnie jak się za to zabrać

Świdośliwę obelisk muszę sobie wygooglować
A uważasz, że powinnam posadzić dwa czy jednak jedno drzewo?
ren133 12:36, 26 sty 2016

leon60 napisał(a)

pewnie

O to dobrze
Może te koszty nie będą znowu aż takie duże?
magnolia 12:41, 26 sty 2016

pisałas że ma być jak najkrótszy, czyli tylko tam gdzie spływa złożyłam. Czyli ile- 60-80 cm? no to kaster by wystarczył może. Scianka na zewnątrz, ale tak żeby ciut zachodziła na brzeg zbiornika- trzebaby to pomierzyć i narysować czy wyjdzie, czy się da.
Wężyk od pompy wyjdzie dziurką w pojemniku ( w jego górnej części) i w ściance poprowadzony aż do wylewki
leon60 12:42, 26 sty 2016

ren133 napisał(a)

O to dobrze
Może te koszty nie będą znowu aż takie duże?

koszt takiej folii w zależności od grubości 14-20zł /m2, jak nie planujesz ryb i roślin dołek może być płytki
magnolia 12:42, 26 sty 2016

najpierw trzeba wybrac drzewo, potem ile sztuk- ja bym się starała żeby było więcej niż jedno, ale niekoniecznie tylko w rabacie- kole
ren133 13:26, 26 sty 2016

magnolia napisał(a)
pisałas że ma być jak najkrótszy, czyli tylko tam gdzie spływa złożyłam. Czyli ile- 60-80 cm? no to kaster by wystarczył może. Scianka na zewnątrz, ale tak żeby ciut zachodziła na brzeg zbiornika- trzebaby to pomierzyć i narysować czy wyjdzie, czy się da.
Wężyk od pompy wyjdzie dziurką w pojemniku ( w jego górnej części) i w ściance poprowadzony aż do wylewki

A na rysunku wyżej ten zbiornik jest dość długi jakieś 2m?
Czyli ściankę wybudować trzeba na fundamencie a zaraz za nią wykopać dół (jego głębokość do określenia) i jeśli nie kaster to folia? czy jednak wylewka?
Przepraszam Cię za tą ogromną ilość pytań ale mało jest w necie informacji o ściankach wodnych
A jeszcze mam pytanie o pompę ... ona musi być jakoś zabezpieczona czy zwyczajnie ułożona na dnie zbiornika?

Kurczę nie umiem sobie tego wyobrazić ... może ma ktoś linka ze schematem takiej ścianki?

Magnoliobardzo Ci dziękuję, że wytrzymujesz ze mną i ciągłymi pytaniami i cierpliwie tłumaczysz

Jeśli chodzi o drzewo to myślałam o świdośliwie - nawet jest do dostania w mojej okolicyWięcej niż jedno mówisz ... hmm tylko gdzie ja miałabym je posadzić poza kołem?
ren133 13:27, 26 sty 2016

leon60 napisał(a)

koszt takiej folii w zależności od grubości 14-20zł /m2, jak nie planujesz ryb i roślin dołek może być płytki

A jaki płytki?
nawigatorka 14:11, 26 sty 2016

Co do schematow to moze popatrz tutaj.latwiej zawsze sobie cos wyobrazic.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/103-zrodelko-z-kamienia-czyli-bezpieczna-woda-w-ogrodzie/photos
leon60 14:27, 26 sty 2016

ren133 napisał(a)

A jaki płytki?

bo ja wiem 50-60cm moze mniej ? zapytaj Martę od trzech dębów, Marzenka też ma płytki zbiornik przy ściance

pompę wkładasz normalnie do wody zgodnie z jej przeznaczeniem
nawigatorka 14:49, 26 sty 2016

Tylko plytki zbiornik moze zakwitac prawda,? Moze lepiej by woda spadala do kamyszkow i wsiakala do podziemnego zbiornika? Wtedy nie bedzie chyba zakwitala.