Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

magnolia 10:19, 26 sty 2016

Asiu, jeszcze chciałam cod dorzucic w kwestii projektu ogólnego- nie zmiękczyłabyć traktu?- żeby przełamywała proste formy organicznym kształtem?
I chyba bym ostani pas, najbliżej domu wywaliła, albo cofneła , żeby trawnik ciut powiększyć- proporcje wtedy lepsze by wyszły wg mnie.

Tu miękka linia 'traktu':

nawigatorka 11:02, 26 sty 2016

magnolia napisał(a)

dzięki, super! I uff!

nawigatorka 11:03, 26 sty 2016

Juzia napisał(a)
Najgorętszy trend co?

To to mnie raczej martwi.mialo byc inaczej a nie wg mody
nawigatorka 11:03, 26 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Czyli jednak trend!
I bez odrostów.

Ufff!

.

Tez sie ciesze ze ufff
Kasya 11:07, 26 sty 2016

A magnoli nie bedziesz sadzic wcale ?
Kasya 11:08, 26 sty 2016

i jeszcze pytanie mam, moze masz albo moze ktos mogłby sie podzielic opinią na temat Deschampsia cespitosa - smiałek darniowy
magnolia 11:13, 26 sty 2016

Kasya napisał(a)
i jeszcze pytanie mam, moze masz albo moze ktos mogłby sie podzielic opinią na temat Deschampsia cespitosa - smiałek darniowy

a co bys chciała wiedzieć? Dobry na trudne miejsca, kwitnie wcześnie, ale wg mnie nie nadaje sie na duże grupy, bo po kwitnieniu lubi się pokładać- im lepsza ziemia, tym bardziej i wtedy wygląda jak 'sfilcowane' poletko.
Sam gatunek sieje się sporo, co bywa uciązliwe. Po kilka, między kwiatami, np rudbekiami i ścinac latem
viva 11:21, 26 sty 2016

Asiu, dopiero dzisiaj zobaczyłam u mnie Twoje pytanie o świdośliwę. Widzę, że już odpowiedzi i podpowiedzi masz mnóstwo
Tak jak już tu było powiedziane odrosty świdośliwy są do opanowania. Należy tylko robić to systematycznie każdego roku. W pierwszych latach nie było ich wcale, dopiero wtedy kiedy się dobrze zakorzeniły. Dlatego pan pisze, że w szkółce nic nie zauważył.
Z doświadczenia powiem, że przy wycinaniu odrostów ważne jest żeby wyciąć nie tylko odrost wystający nad ziemią ale też korzeń odchodzący od głównej rośliny. One rosną bardzo płytko, wystarczy mocniej pociągnąć i podnosi się. Ucinam odrost razem z korzeniem.
Świdośliwa rośnie dość szybko. Kiedy nasz żywopłot był młody i silnie cięłam go to przyrosty były ok. pół metra.
Pewnie czytałaś jak bardzo wartościowe są jej owoce. Same nie są może zachwycające, takie mdławe bez wyrazu ale z dodatkiem owoców kwaśniejszych bardzo dobre. Są ogromnym przysmakiem ptaków. U nas najwięcej żeruje na niej kosów.
Jesienny kolor liści piękny, niespotykany często pomarańcz ale niestety bardzo szybko opadają.
Czytałam w jakiej cenie jest w sprzedaży. Szkoda, że swoich odrostów nie sadzonkowałam. Przez te wszystkie lata wyhodowałabym bardzo "wartościowy" lasek
Kto wie może jeszcze teraz zacznę, moda na świdośliwę dopiero się zaczyna
nawigatorka 11:22, 26 sty 2016

magnolia napisał(a)
Asiu, jeszcze chciałam cod dorzucic w kwestii projektu ogólnego- nie zmiękczyłabyć traktu?- żeby przełamywała proste formy organicznym kształtem?
I chyba bym ostani pas, najbliżej domu wywaliła, albo cofneła , żeby trawnik ciut powiększyć- proporcje wtedy lepsze by wyszły wg mnie.

Tu miękka linia 'traktu':

Fajnie Marto że na to spojrzałaś. wiesz ja takich miękkich linie strasznie się boje i bardzo nie lubie u siebie. poza tym M by mnie z koszeniem przegnał, może jakiś lekki łuk to jeszcze ale sama nie wiem. a co wogóle myslisz o pomysle taj ściezki? i czy pasy molini powinny być na całą rerokość czy zrobić gdzieś w nich przejścia? Ja myślałam by dać im wzdłuz takie "przecinki" jak tutaj - dla urozmaicenia. jak tutaj
https://pl.pinterest.com/pin/490259109407287357/

Co do wielkości trawnika to może masz rację,ale co do zwizualizowania jaki to duzy teren zrobiłam fotkę -czarna linia zaznacza gdzie miałby kończyć się trawnik. żółta to oś traktu. domku ogrodnika nawet nie widac bo obiektyw az takiego szerokiego kata nie ma zdjęcie robione z balkonu, podemną dokładnie jest taras.wstawiam też trochę dokładniejszy plan - kropki to już rosnące drzewa.

nawigatorka 11:22, 26 sty 2016

Kasya napisał(a)
A magnoli nie bedziesz sadzic wcale ?

wcale