Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród II. 17:04, 05 lis 2015

Do góry
Gabriela napisał(a)
Kochana Ptasia Specjalistko!

Ledwo wróciłam dziś do domu i zerknęłam przez okno, poleciałam po aparat, bo oto na trawniku, długim, ostrym dziobem zielone "coś' w czerwonej czapce wydziobywało zawzięcie z dziury w ziemi inne, żywe zapewne "cosie".
Cóż to za ptak u nas się pojawił, Ty na pewno wiesz, więc proszę o identyfikację, w chwili wolnej.

Jak widać, jest całkiem dużym ptaszyskiem, myślałam z początku, że to papuga:

I to bystre spojrzenie

Wprawdzie Gabrysia wpisała sie ostatnia ale jakie piękne zdjecia zostawiła. Faktycznie porównanie z papugą jest jak najbardziej uprawnione przy takich kolorach. Gabrysiu to dziecioł zielony , przecydny. Gratuluje takich pięknych zdjęc.Najczęsciej mzna go zobaczyc własnie na ziemii bi żywi sie mrówkami , zima rozkopuje mrowiska a gdy brakuje mrówek może wyjadac pszczoły z ula. Jest ptakiem osiadłym wiec masz szanse jeszcze go zobaczyc. Grztuluję tych cudnych zdjęc i jakbys mogła to wstaw je do wątku o ptakich bo mało kto moze go zobaczyc w naturze mimo że niezbyt jest płochliwy ale pewnie ze wzgledu na sposób odżywiania niełatwo go spotkac. Miałas wiele szczęścia.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1561-poznajemy-ptaki?page=55
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:51, 05 lis 2015

Do góry
tulipanowiec złoty, liście gubi, gdyby nie cięcie, cały ten plac byłby zajęty

Skąpana w słońcu 16:46, 05 lis 2015

Do góry
Jeżówka White Double Delight

U mnie ta jeżówka jest średniowysoka. Mam ją już chyba trzy lata. W tym roku pierwszy raz rosła i kwitła na Skąpanej. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Ogrom kwiatów, nie liczyłam, ale chyba około 70 sztuk wynik imponujący.Nieduże kwiaty osadzone są na raczej cienkich łodyżkach. Jakoś sobie poradziła bez podwiązywania bo było suche , bezdeszczowe lato. W innym przypadku do podwiązywania. Szybko się rozrasta. Co ja tu będę pisać, sami popatrzcie na to kremowo-białe cudo

Typografia ogrodu 16:43, 05 lis 2015

Do góry
malkul napisał(a)
popatrz Asiu

obiedkę mam zmasakrowaną bo sadziłam tam cebulki a ona jest bardzo mega łamliwa
tu jest ścięta późnym latem jarzmianka i już nie zakwitła drugi raz więc tylko liście niskie.
jak dla mnie fatalnie
widać kłowownice z boczku też

Dlatego tez pytalam Kasi kiedy ona brzydnie w trakcie sezonu.
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:40, 05 lis 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Jeszcze troszkę jesieni, bo zaraz zniknie bezpowrotnie.

Kwitesencja jesieni
A czemu Dorotko znikasz bezpowrotnie?
Typografia ogrodu 16:37, 05 lis 2015

Do góry
popatrz Asiu

obiedkę mam zmasakrowaną bo sadziłam tam cebulki a ona jest bardzo mega łamliwa
tu jest ścięta późnym latem jarzmianka i już nie zakwitła drugi raz więc tylko liście niskie.
jak dla mnie fatalnie
widać kłowownice z boczku też

Ogródek Ewy 16:33, 05 lis 2015

Do góry
ryska napisał(a)
Całe szczęście, bo ma swój charakter. Kojarzy mi się głównie z trzmielinami i hortensjami więc ja bym je tu ulokowała. Może trzmieliny w formie piennej? Podsadzone bylinami, bo ich u Ciebie też mnóstwo. Te zawilce np są hitem teraz na ogrodowisku a Ty masz chyba najstarsze egzemplarze a jeśli nie to mega wypasione.

Tak Reniu, zawilcy mam po kokardkę Do listy którą wymieniłaś dodałabym jeszcze peonie, które już nie kwitły kiedy byłaś u mnie.
Wiejski, (trochę dziki charakter (????) mojego ogródka chcę zachować ale wiesz jak to jest, tyle rzeczy się podoba....
Jeszcze nie tak dawno robiłam rabatę z anabelkami i żurakami a dziś wiem że ona wcale do całości nie pasuje, wnerwia mnie
Co będę robiła na wiosnę jeszcze nie wiem ale otwarta jestem na wszelakie pomysły i propozycję.
Rozmawiałam dziś z eMusiem o planach co do rozbudowy i załamałam ręce.
Szaleć nie poszaleję.

A to na dowód że zawilce są wypasione, takie miały liściorki.

A to peonie dla Ciebie.

Rododendronowy ogród II. 16:23, 05 lis 2015

Do góry
Kochana Ptasia Specjalistko!

Ledwo wróciłam dziś do domu i zerknęłam przez okno, poleciałam po aparat, bo oto na trawniku, długim, ostrym dziobem zielone "coś' w czerwonej czapce wydziobywało zawzięcie z dziury w ziemi inne, żywe zapewne "cosie".
Cóż to za ptak u nas się pojawił, Ty na pewno wiesz, więc proszę o identyfikację, w chwili wolnej.

Jak widać, jest całkiem dużym ptaszyskiem, myślałam z początku, że to papuga:

I to bystre spojrzenie

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:14, 05 lis 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Poczytałam, cukrowane/lukrowane zdjęcia obejrzałam, dym poczułam (tak bardzo kojarzę go z jesienią...) i... uśmiechy zostawiam

O, jak miło, że zaglądasz
dziękuje i odwzajemniam
Obejrzałam twoją metasekwoję, moja tez nas cieszy już 4 lata, szybko rośnie. Gałęzie od dołu podcinamy cały czas, dopiero na wysokości około 8m przestaniemy. Jak pomyślę ile tego się sypie potem....

posadzona, jak urodziła się Gabrysia
cieszy pomarańczowo-miedzianym kolorem i pięknym skręconym i też pomarańczowym pniem. W tej chwili może mieć około 5-6m, paulownia jeszcze szybciej rośnie

i z daleka

Połowa działki - czyli mam powoli dość 16:12, 05 lis 2015

Do góry
zawitka napisał(a)

Kwiaty Zebrinusa mnie zadziwiły bo jak jest słoneczko to są takie rozchylone a jak pada to zwijają się i te wiechy są gładkie
Pięknie wyglądają. Moje zebrinusy jeszcze nie kwitly. Z resztą nie mają że mną łatwo bo je pod koniec lata zdrowo podzieliłam
Kosolkowa Pasja 16:08, 05 lis 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Jako że nie mam co pokazywać z ogródka, pokażę kolejne wianuszki. Śnieżne, mroźne, zamrożone

Cudowny. Taki muszę mieć.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:06, 05 lis 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Kasia mamy oko do tych samych elementów

Jakie spostrzegawcze dziewczynki
trawnik powoli coraz lepiej
Ogród Małej Mi - sezon 2015 16:01, 05 lis 2015

Do góry
Odpisałam u siebie, ale gdybyś nie miała czasu zajrzeć, to zostawię kopię wpisu u Ciebie:

Aniu...

Tak po prostu mnie wzruszałaś... Nie wiem, czy zasłużyłam na takie uznanie, ale bardzo, bardzo Tobie dziękuję.

Forum to kopalnia wiedzy. To tutaj nauczyłam się wszystkiego. Cieszę się, że mimo standardowych połączeń roślin udaje mi się tworzyć coś, co ma jakiś "swój" charakter. Nie byłoby jednak tego, gdyby nie Ogrodowisko. Jestem wdzięczna Danusi, ale i Wszystkim, których namiętnie czytam. Notuję Wasze spostrzeżenia na temat roślin i dzięki temu łatwiej mi wybrać dla siebie odpowiednie. "Paplanina", o której piszesz to najłatwiej przyswajalna wiedza. W przyjemny sposób uczę się tego, czego nie ma w żadnych książkach. Informacje wynikające z autopsji są przecież najcenniejsze.

Dla Ciebie - wtorkowa poranna mroźna bajka... Tym razem nie moją, ale Matki Natury ręką malowana. Na termometrze -4st. I mgła...

/krzycz jeśli usunąć/

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:00, 05 lis 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Słodkie są te cukierkowe zdjęcia, u mnie jeszcze nie było szronu, chociaż wolałabym tez szron, zamiast tego śniegu w październiku, ale i tak pogoda jest cudna
Trawami się zachwycam, czy ta rozplenica o którą pyta Dorotka, to rubrum?
U mnie azalie pokrywają się mączniakiem i szarą plesnią, nie wiem już jak z tym walczyć, zła miejscówka innej nie mam, bo u mnie za mokro, ten rok bardziej suchy od innych, może im sie porpawi....Twoja wygląda jak nie azalia...cudo w tych trawkach

Fajny taki puder
W szoku jestem, że nie było...a ten niespodziewany śnieg i szkody pamiętam
Dobrze rozpoznajesz, to Rubrum. Dziwne z tymi azaliami, bo u mnie bez podlewania i wilgoci by padły, ale żadna nie miała mączniaka, raczej susza im dokuczała, zwłaszcza nowym, wielkokwiatowym.
Doczytałam, że Kolndyke pięknie pachnie, tym się kieruję kupując. Mam jeszcze ciekawe Jack Sand, ciekawe czy zakwitną wiosną, 2 cudnie pachnące mam z pomylonymi metkami, ale co tam. Zgapiła doniczkowe azalie od Uli, ale nie umiałam dbać, wsadziłam do ziemi i o dziwo żyją

nadal kwitnie kocimietka

czekam na kwiaty tej pontyjskiej od Gosi, wielka i pełno pąków, ładnie się też wybarwia

trzmieliny produkują nasiona, a ja się potem dziwię, skąd ich tyle....śmiszne takie

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:52, 05 lis 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
W Twoim ogrodzie jestem częstym gościem, podglądam z ukrycia. Spodobała mi się ta "opadająca " trawa, czy możesz coś o niej napisać, czy jest wieloletnia, a jeżeli nie to czy udaje się z samodzielnego siewu, no i jak na imię ma. Będę wdzięczna za odpowiedź.

Dorotko, ukrywać się nie trzeba, ja nikogo nie biję
Miło, że jednak zaglądasz i podczytujesz
Trawa, to rozplenica Rubrum, niezimująca u nas w Polsce. Można próbować ją przechować, od czasu do czasu podlewając, albo zbierać nasiona i siać wiosną, albo kupić nowe sadzonki, bo aż tak drogie nie są, a dość szybko rosną, najpiękniejsze są od września do teraz.
Na fotce powyżej cit oklapły od mrozu, bo tak bardziej wzniesione kwiaty. Mimo opadania jednych, wciąż puszcza nowe.Mam 6 sztuk w tym miejscu, raczej nie będę przechowywać, liczę że może przetrwają, o ile zima na plusie i w nocy góra do -2
Tu fota bez szronu

do towarzystwa azalia pontyjska ,,Gosia"

i jasna trawa to carex Elata Aurea, tu ma się doskonale, jak w pełni sezonu

a wyższe kwiatostany to miskant Gracimulus, potocznie gracek, oraz miskant Dronning Ingrid
Typografia ogrodu 15:32, 05 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
dla wszystkich którzy sie zgubili w temacie Jarzmiankowej rabaty (a mieli prawo bo się działo), a który chcieliby się odnaleźć i dla Magnili, która mam nadzieję, jutro nas wesprze podsumowanie dotych czasowych dywagacji i rozwazane obecnie obcje.

Rabata ma powstac przy zachodniej stronie domu, przy murze oporowym pomalowanym na bialo jak elewacja domu o wysokości od 1,3-1,5 metra. Niżej zdjęcie stanu obecnego (muru nie szukać bo go jeszcze nie ma trwaja wykopy fundamentów, obecne betony bedą schowane i zasypane). Mur bedzie sięgał aż do cokołu domu. Na górnym pietrze bedzie opaska z kamieni i pas runianki.

Pod murem planowana rabata - ok 1 (1,2 m)/11 metrów. Na przeciwko niej rabata grabowo-hortensjowa.

na rabacie mają znależć się białe jarzmianki i sześć kul bukszpanowych posadzonych 2 x po 3 sztuki. dylematem jest trawa, która miałaby towarzyszyc jarzmiankom po całej długości. Po licznych anlizach gatunków i odmian na placu boju pozostały:

1. obiedka szerokolistna
2. Molinia caerulea Edith Dudszus

wszelkie walori i wady można przewsledzić przez ostatnie 30 stron mojego wątku.
Wszelkie głosy mile widziane

Dziewczyny, którym chciało się ze mną dyskutować do tej pory DZIEKUJE

Stan obecny (przemilczamy)

Schemat

rabata naprzeciwko

Jarzmianki i obiedka(u Gosi - mam nadzieję, że pozwolisz)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=898

Milinia Edith

http://www.gapphotos.com/images/WebPreview/0430/0430163.jpg

dopbrze ze zrobiłaś podsumowanei bo idzie na ostatnich stronach osiewieć do reszty
Kardowka 15:30, 05 lis 2015

Do góry
Lena Dziekuję
kimonki for You

A jak myślisz, gdbyby zrezygnowac z obwódki lawendowej, czy byłoby ok?
A może zamiast obwódki lawendowej dac obwódke z bukszpanu?

pozdrawiam.
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 15:13, 05 lis 2015

Do góry
Krety tak mi zryły,że ze 100 krokusów jesiennych,zaledwie kilka zakwitło.
Ale i te cieszą

Życie w wiejskim ogrodzie 14:55, 05 lis 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Ewo sam nie wiem co w mojej duszy dżemie być może romantyk Dziś bardzo fanie spędziłem dzień w ogrodzie Pogoda dopisała i można było naładować baterie
Jesienny Pan pozdrawia

Agatko Tauron dziś odciął od zasilania całą dzielnicę gdzie pracuje więc miałem wolne Bratki doczekały się sadzenia Odpozdrawiam

Amelio ... i jak Ty teraz będziesz funkcjonować Dzięki

Magdo ślicznie dziękuję Kolorów w moim ogrodzie nie brakuje Jest tak skonstruowany by cieszył oko przez cały sezon

Basiu cieszę się że wpadłaś Masz rację, użytkownicy forum to wyjątkowi ludzie Pełni pasji i wrażliwi na piękno ... dla nich i nie tylko warto robić takie zdjęcia Macham

Sylwio ja z tych co nie mówią ,,zaraz i później,,

Marto wszystko w jednym
Hehhehe ... mówisz

Waldku na stole dziś nie brakowało Pewnie więcej by było zdjęć ale wino mnie zmęczyło ... wróć za krótki był dzień

Iwonko

Ewo dziękuję

Żeś Ty się chłopie jeszcze uchował......wymierający gatunek jesteś......mus się rozmnożyć i geny przekazać
Ogród w Alei Lipowej... 14:51, 05 lis 2015

Do góry
justi napisał(a)

Super wyglądają te kule w trawkach. Jaka to trawka?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies