Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » w Oborze też mogą być ogrody

w Oborze też mogą być ogrody

Alisonek 21:13, 20 sty 2016

jankosia napisał(a)
Fajnie, że wróciłaś Alisonku
Ale pomidory!!! I to wszystko gruntowe odmiany czy zaryzykowałaś? U nas lato w zeszłym roku było tak suche że czy pod folią czy bez to wielkiej pewnie różnicy nie robiło (poza wilgotnością)
Jakbyś tak miała wybrać jedną odmianę papryki i jedną pomidora to co byś wybrała? Myślę tu o bezpośrednim spożyciu i uprawie gruntowej.

Witaj Monia
przy wyborze nasion poczytałam o nich co nieco, i brałam tylko te gdzie było napisane że mogą być w gruncie. my bardzo dużo podlewalismy i tak kilka krzaków uschło po prostu, no i jeszcze nie obyło sie bez oprysków na zarazę, bez tego mimo że rok suchy i tak by pomidory chorowały.
Mi osobiście najbardziej smakują te fioletowe- Violet Jasper, kiście aż sie łamały od dużej ilości pomidorków. Reszcie rodziny nie podoba się ten kolor, a ja je uwielbiam. i jeszcze Corazon jest super na kanapki, duży mięsisty.
Z papryk to miałam Roberta F1, miała wcześnie owocować ale wcale to się nie sprawdziło, ale owoce jak najbardziej pyszne. żółte papryki najdłużej i najplenniej dojrzewały, praktycznie do póxnej jesieni była papryka na bieżąco zbierana. u nas wszystko jest w uprawie gruntowej
Alisonek 21:16, 20 sty 2016

Anda napisał(a)
Jakie piękne warzywa i warzywnik. Fajnie, że masz na to tak dużo miejsca

Czytam, że z okolic Gniezna jesteś A Skiereszewo znasz? Czasem jeździłam tam do cioci we wakacje na żniwa. Pozdrawiam

witam
no zgadza się że u nas miejsca jest pod dostatkiem, a co roku mówimy że warzywnik będzie mniejszy
od nas do Skiereszewa jest 3 km
Również pozdrawiam
Alisonek 21:19, 20 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Alisonku! Jesteś!

Kapustka wzbudza mój podziw.

Witaj Kochana Pszczółko
jakoś udalo mi się zawitać znowu na forum
Twój podziw to wielki komplement.
o ile dobrze pamiętam to był rzut kapusty na średni zbiór, jakś udało nam się ominąc atak bielinków i mszyc dlatego taka dorodna
a pomidorki Opałka są super na przetwory, praktycznie samo "mięsko"
Buziaki
Alisonek 21:22, 20 sty 2016

Gocha napisał(a)
Ale piękny warzywnik. Co robiłaś żeby mieć takie pękne pomidory?. I kapusty Ci nie zżarło ? Pozdrawiam

Dziękuję
miałam bardzo dobre sadzonki (napracowałam się przy ch produkcji nieziemsko, ale wart było) i dużooo wody, i regularny oprysk na zarazę.
kapuście się w tym roku udało, ominęły ją ataki robaków. więcej szkód wyrządził mój syn, jak ją przekopał w 1 dzień po posadzeniu małych kapustek
pozdrawiam też
Alisonek 21:22, 20 sty 2016

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Hej mamuśko Warzywnik niesamowity

Hej Gosia, a dziękuję bardzo
Alisonek 21:27, 20 sty 2016

MirellaB napisał(a)
Szok ile Ty tego miałaś U mnie nic z warzyw. Ty gdzieś sprzedajesz te dobra czy to na własne potrzeby
Jestem pod wrażeniem ilości

a jakoś tak wychodzi że ogród z warzywami jest spory
warzywkami obdarowuję rodzinkę i znajomych (pamiętasz spotkanie w Rogalinie, i mój bagażnik)
a oprócz tego zima jest długa a u nas ludzi jest trochę, więc ma kto to jeść zupka dyniowa w zimny dzień to coś wspaniałego
Mathildis 21:28, 20 sty 2016

Alisonek napisał(a)
pan jarmuż

Jarmuż cały zjedzony?

Piękne pomidory i kapusta... kabaczka też bym przygarnęła...
Mam nadzieję również być na Gardenii...
Alisonek 21:29, 20 sty 2016

AsiaK_Z napisał(a)
Cześć Alu. Pozwiedzałam Twoją Oborę Bardzo smakowity warzywnik. Zimę na zdjęciach podziwiam .
Będę zaglądać

cześć Asiu
fajna ta moja Obora, co nie?
akurat te zdjęcia warzyw zimą pasują, pokusiła Was teraz
zapraszam częściej, chociaż ja ostatnio rzadko jestem
Pozdrawiam
Alisonek 21:33, 20 sty 2016

zabaewa napisał(a)
No jesteś wreszcie z nami Mam nadzieję, że teraz to już częściej będziemy Cię widywać na O.
Zobaczymy się na gardenii - zadzwonię do Ciebie wcześniej I na wiosnę szykuj miejsce na lawendę

Całuski dla facetów mniejszych, większych i tych największych

witaj Ewuś, dobrze że chociaż przed świętami rozmawialiśmy
pewnie że spotkamy sie na gardenii, już w kalendarzu mam to zapisane i czekam na fajną cenę biletów.
Chłopcy dziękują za całusy i równiez Ciebie całują (a powiem Ci że Staś uwielbia buziaki)
do szybkiego zobaczenia
Warmia 21:34, 20 sty 2016

Ależ Ty miałaś tego dobra Fajnie, że znowu jesteś. Pozdrawiam i do zobaczenia na Gardenii.