Dobrze radzi Borbetka, ale ja jeszcze dodam, że jak stary trawnik można zostawić, spalisz herbicydem to odczekaj aż nowe chwasty wzejdą i popryskaj ponownie,. Wtedy będzie pewne że nie wzejdą.
Jak z nowym trawnikiem będą się chwasty pojawiać to jednoroczne nie znoszą koszenia i się same wyeliminują, a chwasty wieloletnie po roku usuniesz Bofixem.
Jakie hortensje przede wszystkim i jak chcesz je prowadzić? Zakłądam, że bukietowe bo ogrodowych nie tniesz, chyba że martwe pędy.
Jeśli nisko chcesz prowadzić bukietowe lub drzewiaste to ścinasz 30 cm od ziemi.
Gdy młode oczywiście. Jak starsze krzewy to wyżej wypuszczasz.
O cięciu hortensji dokładnie poczytaj w artykule, ale jak powiem, że ścinaj połowę to chyba będzie dobrze. Tak w uproszczeniu, bo ja swoje tnę w wybitnie specjalny sposób.
Jednoroczne i żadne nie zarośnie w jeden sezon, winobluszcz musi się dobrze ukorzenić i potem już rośnie szybko, nawet 3-4 metry rocznie, Ale potrzebuje dobrej ziemi i wody w pierwszym roku.
Ale trudno mi uwierzyć żeby z powodu mszyc leszczyna straciła liście, Mszyce nakłuwają liście, które się zwijają, w fazie wyrastania młodych powodują ich zniekształcenia zwijanie, ale nie zjadają ich.
Czy to nie inny szkodnik, albo nie inna przyczyna zgoła inna niż jakiekolwiek szkodniki?
Czy ta włóknina w której leży rura drenarska to jakaś specjalna? Właśnie chcemy kłaść dren na naszej działce, rura już kupiona, żwir zamówiony, niewiem jedynie jaką włókninę kupić...
mój Boże! kocham te maleństwa !
mialam plan sama sobie wychodować, ale na "dzieńdobry" nasionka nie skiełkowały
może jednak zacznę od zakupu jakiejś sadzonki hehe
Romka, a wsadzałaś do lodówki same nasionka czy w mokrym piasku/ziemi? (tzn do zamrażarki to chyba bez sensu by było...)
to może najlepiej byłoby wysiać do gruntu na jesień, skoro po stratyfikacji nie wschodzi?