Ogródek Iwony
16:20, 18 sty 2016
Aniu, witaj. Dawno Cię nie było. Myślami cię ściągnęłam. Już chciałam pisać na pv, czy coś się stało ?
Aniu, no właśnie wolę formalnie. Chyba. Ale mam też w ogrodzie byliny, które chcę wkomponować w rabaty i pomysł z CHFS jest fajny, aby w rabaty wytyczone liniami prostymi, w prostokąty, kwadraty wkomponować trochę kwitnących kwiatów. Bardzo często powtarzają się tam maki, ostróżki, łubiny, jarzmianki, kosaćce, szałwie, bodziszki, naparstnice. Przecież to są kwiaty, które mamy w naszych ogrodach. Ja mam
Ale trzeba to jeszcze umieć zrobić
Oglądałam jakiś czas film z zakładania ogrodu na CHFS. Tam jest łatwiej, bo sadzi się rozkwitnięte roślinki w pełni kwitnienia, przestawia się doniczki, aż będzie oczekiwany efekt. A w naszych ogrodach sadzimy je wiosną, jesienią, jak mamy same kłącza i nigdy nie jesteśmy pewni efektu, aż do zakwitnięcia
W zeszłym roku z moją ognistą rabatą miałam trochę kłopotu. Bazą miały być dalie, kanny, które wymarzły. Szybko uzupełniłam rabatę roślinkami jednorocznymi. Potem dostałąm dalie i kanny, posadziłam, nawet mi się podobało ta rabata, ale kulminacja jej świetności - to lipiec. Potem było już gorzej. Mączniak zaatakował niektóre roślinki, pysznogłówkę musiałam przyciąć.
Dosadziłam na rabatę jeżówki, w plecach różę pnącą, szałwię, stipę i zobaczymy, jak wyglądać będzie w tym roku. Zabrałam żółtki na rabatę żółto - niebieską. Jestem jej bardzo ciekawa