Ewo, Z zasady też nie uprawiam kapustnych. W ub. roku sąsiadka mi przyniosła rozsadę, to wsadziłam kilka kapust i kalarepę. Ale kapustę mi zjadły i bielinki, i ślimaki. W tym roku się nie dam namówić.
Selery sadzę z rozsady kupowanej na początku maja. Jak już dobrze się przyjmie, to trzeba bulwy wynurzyć prawie do połowy z ziemi, czyli odsypać ziemię przy samej bulwie.
Wg starych ogrodników, można normalnie podciąć każdą roślinę nożem po skosie, żeby obciąć wszystkie boczne korzonki. wtedy seler się skupi na produkcji bulwy.
Termin tej operacji połowa lipca. Na puste miejsca po ogórkach, cebuli, i czosnku - wysadzam rzodkiewkę, rukolę, albo fasolkę szparagową na zbiór jesienny. A jak jest więcej wolnej przestrzeni sieję koper i poplon.
Za dużo tej ziemi na ogród warzywny nie mam, to próbuję zapychać dziury. I czasami fasolka rośnie nawet w kwiatach.
Marchewki i pietruszki korzeniowej nie sieję, pietruszkę używam tylko liściastą.
Po cebuli czasem wysadzam buraczki, z rozsady wcześniejszej, dość rzadko, pojedynczo.
Wiem, że to jest galimatias, i mojemu emusiowi to się nie podobało, bo nie było pod sznurek, ale przestrzeń jest wykorzystana do zimy prawie.
Oczywiście po każdej zmianie roślin, obowiązkowo podsypuję kompostem.

Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie