Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:41, 10 sty 2016

Do góry

Bogusia to jedna laurka
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:35, 10 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Eleganckie, piękne skrzynie i podziwiam pomysł na idealne wkomponowanie ich w ogród.

Dziękuję Polinko
Z tym wkomponowaniem ich w ogród nie było tak łatwo i nieźle się nagłowiłam przez całą zimę. Wiosną było trochę pracy ale wyszło chyba nieźle. I przy okazji powstała moja ukochana rabata z Sentry, ambrowcem, ML i wanilkami.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 11:26, 10 sty 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
ooo trochę mrozu i już odświeżanie pokoi nie możesz usiedzieć na tyłku

PS. firanki ostatnio kupiłam do sypialni z marszczonej krepiny czy jak tam zwał na głębokiej wyprzedaży w Agata-meble ...po 20zł/szt....na dziale z klamotami czasem coś idzie tam trafić...a byłam tam raptem całe 2x

Nie nie moge, taki typ
A taka pogoda jest idealnie prowokująca by z ogrodu przenieść się do domu
O jakie fajne ceny w Agatameble, tam wcale nie jest tanio ale jak pięknie... Ale powiem Ci że moje firanki też w efekcie kosztowały 20 zł za szt Wiec stwierdziłam że jeszcze zasłonki i kocyk dokupię
A firanki jakieś nowocześniejsze kupiłam - wyglądają jak sieć pajęcza

A teraz odwilż a ja po komisach narciarskich latam bo w sobote dzieci z moją mamą na narty jadą
Za zielonym płotem 11:23, 10 sty 2016

Do góry
tu mam takie trzy iglaki i będę wdzięczna jak pomożecie mi jest zidentyfikować ten pierwszy to chyba sosna czarna

Za zielonym płotem 11:18, 10 sty 2016

Do góry
Całość czeka na metamorfozę, ale w pierwszej kolejności chodzi mi o nieszczęsną palisadę; wrzucam zdjęcia tej rabaty i jeszcze zygzaka wzdłuż domu, żeby było wiadomo jakie rośliny są na stanie.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:09, 10 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Joasiu, bardzo udaną uprawę warzyw miałaś. Ja w tym roku ten temat chciałabym poważnie potraktować.
1. Jaką mieszankę ziemi zastosowałaś?
2. Jakie warzywa sadziłaś?
3. Jakie odmiany polecasz, które ci się udały?
Podobają mi się warzywne kompozycje.
4. Które warzywa sadziłaś do jednej skrzynki?
Pozdrawiam Joasiu.

Iwonko,
Te dwie skrzyneczki z warzywami trudno nazwać uprawą. To raczej zabawa
Moje skrzynie napełniam nieprzerobionym kompostem tak do wysokości 2/3, następnie warstwa przekompostowanego obornika do 5 cm. Resztę wypełniam przrobionym kompostem wymieszanym z ziemią do warzyw (kupuję w workach).
Jesienią po zbiorze warzyw ziemię ze skrzyń wykorzystuję do sadzenia i roślin i kopczykowania róż. Staram się ją wybierać do samego dna, a wiosną napełniam od nowa.
W skrzyniach sadziłam buraczki ćwikłowe, selery, sałatę (mix), sałatę rzymską, rukolę, seler korzeniowy, pietruszkę naciową, cebulę dymkę, rzodkiewkę, cukinię, bazylię. W pierwszym roku wsadziłam parę pomidorów, wyrosły pięknie ale po dłuższych opadach złapały niestety zarazę. Sadziłam też czosnek i paprykę. I jeszcze sieję koper.
Do odmian nie przywiązuję specjalnej uwagi, wszystkie warzywa ładnie mi rosną.
Na pierwszym zdjęciu widać Iwonko jakie warzywa rosną w skrzyni. Rzodkiewkę, sałatę, koper i cebulę uprawiam na wczesny zbiór, później w te miejsca sadzę cukinię pomidory lub paprykę.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:51, 10 sty 2016

Do góry
zawitka napisał(a)

Wow, jaki zgrabny topiar, macham noworocznie
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 10:50, 10 sty 2016

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Czy ja dobrze zrozumiałam, to jest taka pospolita, zwykła sosna tylko uszczykiwana?
Jeżeli tak, to na jakiej wysokości uszczykujesz nowe przyrosty i kiedy.

Dobrze zrozumiałaś Dorotko
To są zwykłe sosny uszczykiwane od momentu posadzenia. Zawsze robię to wiosną kiedy przyrosty (świeczki) są w fazie ołówka ale nie mają jeszcze zwiniętych igieł. U mnie przypada to w drugiej połowie maja. Świeczki skracam od 1/3 do 3/4, a czasami nawet usuwam je całkowicie. To zależy jaki efekt chcę uzyskać. Trochę żmudny ten zabieg ale dzięki temu sosny są gęściutkie i nie zajmują zbyt dużo miejsca.
Mój przyszły ogród 10:48, 10 sty 2016

Do góry
wioesenny widok tej zimy
Tysiąc radości i utrapień 10:13, 10 sty 2016

Do góry
jona napisał(a)

U pelargonii cenię najbardziej wytrzymałość . Niestraszne im piekące słońce, wiatr i nawet krótkotrwałe susze. A wszystko to oczywiście występuje na balkonie od południowej strony.
No i pelargonie to ładne kwiaty w wielu kolorach i kształtach

Angielskie są cudne
Ogródek Ewy 10:12, 10 sty 2016

Do góry
Nallar napisał(a)

Uwielbiam takie klimaty , dziękuję , że pokazałaś
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:03, 10 sty 2016

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:02, 10 sty 2016

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:59, 10 sty 2016

Do góry
zimowy przydomowy

Tysiąc radości i utrapień 09:58, 10 sty 2016

Do góry
jona napisał(a)

Śliczna ta fotka
Ogródek z futrzakami i kamieniami 09:57, 10 sty 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
Tereska to Tereska , żadna święta

Cudowny kolor mają.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 09:26, 10 sty 2016
Do góry
Najlepsze życzenia noworoczne - dla Ciebie mój powiew wiosny w moim Ogródku

Pewnie nie powinno się wklejać u innych swoich zdjęć,ale potraktowałam to jak kartkę z Życzeniami Noworocznymi-taka Ci oto karteczkę posyłam

Oby zima lekką Ci była a wiosna długą,piękną i słoneczną
i spełnienia marzeń w 2016r
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:32, 10 sty 2016

Do góry
Milka napisał(a)
I muszę powiedzieć, że anturium się sprawdziły, we wtorek będzie 3 tygodnie jak stoją

aż zacytowałam to zdjęcie, takie piękne: i anturium i białe meble i jasne ściany- wszystko o czym marzę
Wilcza Góra 08:13, 10 sty 2016
Do góry
WilczaGora napisał(a)

[img size=640x427
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/102/1026301/original.JPG[/img]

p.s. ale u nas sypie...

Pocieszający i pokrzepiający widoczek,mimo uroków zimy,nartek,łyżew itp.tęskno mi już za wiosną

O jej ,nie widać zdjęcia jak cytuję?przynajmniej u mnie na kompie,jeśli i u Was nie widać,to melduje,że Ewciowe ciemierniki tu dałam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies