Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tysiąc radości i utrapień

Tysiąc radości i utrapień

Karol99 09:59, 10 sty 2016

Piękne zdjęcia, mi się nigdy nie udaje ich uchwycić na fotce.
10:01, 10 sty 2016
Karol99 napisał(a)

Ani mnie
sylwia_slomc... 10:13, 10 sty 2016

jona napisał(a)

U pelargonii cenię najbardziej wytrzymałość . Niestraszne im piekące słońce, wiatr i nawet krótkotrwałe susze. A wszystko to oczywiście występuje na balkonie od południowej strony.
No i pelargonie to ładne kwiaty w wielu kolorach i kształtach

Angielskie są cudne
sylwia_slomc... 10:17, 10 sty 2016

Asiu czy te karmniki z pomarańczy to tylko przekrojone owoce na patyku , czy w środku jest coś innego???
jona 11:36, 10 sty 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Asiu czy te karmniki z pomarańczy to tylko przekrojone owoce na patyku , czy w środku jest coś innego???

W środku pomarańczy jest tłuszcz zmieszany z ziarnami i chlebem. Na patelni rozpuściłam smalec, dodałam rozdrobniony blenderem chleb ze słonecznikiem, dodałam też całych ziaren słonecznika, trochę kaszy gryczanej i pęczaku, ale niewiele. Robiłam też jedzonko bez dawania rozdrobnionego chleba i słonecznika i było mnóstwo amatorów na to wśród sikorek
Pelargonie angielskie też lubię. Jak zakwitają to liści nie widać
jona 11:42, 10 sty 2016

Kasya napisał(a)

Śliczna ta fotka

dziękuję
renatamama3 11:55, 10 sty 2016

jona napisał(a)

W środku pomarańczy jest tłuszcz zmieszany z ziarnami i chlebem. Na patelni rozpuściłam smalec, dodałam rozdrobniony blenderem chleb ze słonecznikiem, dodałam też całych ziaren słonecznika, trochę kaszy gryczanej i pęczaku, ale niewiele. Robiłam też jedzonko bez dawania rozdrobnionego chleba i słonecznika i było mnóstwo amatorów na to wśród sikorek
Pelargonie angielskie też lubię. Jak zakwitają to liści nie widać

Też podobną miksturę ,robię topię smalec ,słoneczni ,rodzynki ,jak mam kokos to dodaję kokos .pozdrawiam
jona 11:57, 10 sty 2016

Jana napisał(a)
Nie wiem jak Ci się udało uchwycić zdjęcie ptaszka w locie, zdjęcia cudne, ja też lubię ptaki i zawsze goszczą w moim ogrodzie ps. Ja zrobiłam smakołyki w połówkach grapefruta

MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)
piekne fotki ptaszków,super karminiczki,ja niby z tarasowego okna widzę jak moje podlatują do karmnika ale jeszcze nie udało mi się żadnego obfocić;chwycą ziarenko i w locie mi umykają

Karol99 napisał(a)

Robienie zdjęć ptakom w ruchu to loteria, bo pstryka się w ciemno i potem patrzy, co wyszło . Łatwiej jest zrobić takie zdjęcie gdy:
1. mamy jakieś miejsce, gdzie często przylatują ptaki np. karmnik
2. ustawiamy się niezbyt daleko, ale też nie za blisko. Po pewnym czasie, jeżeli będziemy stać w miarę nieruchomo (nie wykonujemy gwałtownych ruchów, tylko poruszamy się powoli i płynnie), ptaki przyzwyczają się do naszej obecności
3. robieniu zdjęć poświęcamy dużo czasu. Stoimy z przygotowanym aparatem i robimy zdjęcia. Staramy się przewidzieć ruch i nacisnąć przycisk chwilę wcześniej. Ze zdjęciami wychodzi różnie: w większości ptak jest nieruchomy, czasem ucieknie z kadru, czasem jest rozmazany lub odkręcił się jakoś dziwnie.
jona 11:59, 10 sty 2016

Mam takie zdjęcie:

Sikorka zbiera się do odlotu, ale pokazała tyko ogon i skrzydła
jona 12:01, 10 sty 2016

renatamama3 napisał(a)

Też podobną miksturę ,robię topię smalec ,słoneczni ,rodzynki ,jak mam kokos to dodaję kokos .pozdrawiam

Można dać różne nasiona, choć mam wrażenie, że sikorki preferują słonecznik . Najważniejsze, że mają co jeść, a ja mam tyle radości z ich obserwacji