W środku pomarańczy jest tłuszcz zmieszany z ziarnami i chlebem. Na patelni rozpuściłam smalec, dodałam rozdrobniony blenderem chleb ze słonecznikiem, dodałam też całych ziaren słonecznika, trochę kaszy gryczanej i pęczaku, ale niewiele. Robiłam też jedzonko bez dawania rozdrobnionego chleba i słonecznika i było mnóstwo amatorów na to wśród sikorek
Pelargonie angielskie też lubię. Jak zakwitają to liści nie widać
Robienie zdjęć ptakom w ruchu to loteria, bo pstryka się w ciemno i potem patrzy, co wyszło . Łatwiej jest zrobić takie zdjęcie gdy:
1. mamy jakieś miejsce, gdzie często przylatują ptaki np. karmnik
2. ustawiamy się niezbyt daleko, ale też nie za blisko. Po pewnym czasie, jeżeli będziemy stać w miarę nieruchomo (nie wykonujemy gwałtownych ruchów, tylko poruszamy się powoli i płynnie), ptaki przyzwyczają się do naszej obecności
3. robieniu zdjęć poświęcamy dużo czasu. Stoimy z przygotowanym aparatem i robimy zdjęcia. Staramy się przewidzieć ruch i nacisnąć przycisk chwilę wcześniej. Ze zdjęciami wychodzi różnie: w większości ptak jest nieruchomy, czasem ucieknie z kadru, czasem jest rozmazany lub odkręcił się jakoś dziwnie.