Tulipany kupowałam jako Princess Irene. Wydaje mi się, że są ich dwie odmiany. Mam te same, ale różne Wygoogluj sobie to będziesz wiedziała o co mi chodzi tzn.zobaczysz ich dwa rodzaje
Terenia u mnie ta magnolia rośnie na nie osłoniętym miejscu i kwitnie pięknie. Jak ją dostaniesz to kup. Te zdjęcia były robione przy pochmurnym dniu, w słońcu prezentuje się dużo ładniej
Karolka mam jeszcze dwie zwykle magnolie i te od 4 lat mają po 3 kwiaty. Jestem na nie zła. Zagroziłam, że jak przez dwa kolejne lata porządnie nie zakwitną to idą w niepamięć.
Klony są piękne. Dzisiaj znowu oglądałam różne piękności, się nie mam miejsce gdzie posadzić
Dziewczyny, powiem tak. Cale ustawienie mnie się podoba ALE coś mi zgrzytało jak patrzyłam na nie z tarasu. I nie bardzo wiedziałam co Całe ustawienie wydawało mi się ''płaskie''
Dzisiaj jeszcze raz spojrzałam na nie świeżym okiem i faktycznie macie racje. Lekkie rozsuniecie ich, zarówno w szerz jak i mniejszych kulek do przodu, powinno pomoc. Wiadomo ze tym kulkom to jeszcze do kulek trochę brakuje ale parę sezonów i będzie lepiej. Chyba ...
One chyba w ogóle rosną wolno. Ale akurat w tym przypadku mi to nie przeszkadza. Mniej ciecia
Aniu, Asiu - no jak mam się Wami nie sugerować? Każda opinia jest dla mnie cenna. A szczególnie te krytyczne. Chyba nie o to chodzi żeby sobie nawzajem przyklaskiwać i och i ach jak na zdjęciach kaszana
A jak doświadczenie ogrodowiskowe wskazuje, wiele pięknych ogrodów powstało właśnie dzięki opiniom na podstawie zdjęć.
Choć Twoja propozycja fajna to łuku tam nie planuje. Za kulkami maja być trawy i hortki magical moonlight, na prawo od kulek a centralnie pod magnolia przewidziane są azalie Adonis. Prawa strona rabaty czyli pod dużą kulą bukszpanową, jeszcze nie obsadzona. Na razie muszę pozostałe kulki rozplanować.
No i oczywiście na całej rabacie wypełniacze. Ale do tego czasu jeszcze trochę
Generalnie Kasiu, tak jak pisałam wyżej, faktycznie porozsuwać je będzie dobrze. M.in. z tych powodów o których piszesz
Pomysł z dodaniem jednej malutkiej całkiem mi się podoba. Cos tam znajdę
No nie przesadzałabym z ta samokrytyka. Cisy wyszły Ci całkiem fajnie. Jeszcze tylko ta lewa gałązka
A wracając do tej mojej magnoliowej to mam taką cichą, wielką nadzieję że jak ją skończę to nie będę w następnym roku chciała jej zmieniać
magnolia Rose Marie nadal kwitnie
polecam ją każdemu, choć bardzo droga
ona zaczyna od góry i tak powoli w dół schodzi
w tle rodki pod murem odpalają i powojniki na sosnach
magnolie parasolowate ciut chyba jednak pąki zmroziło, ale za rok gwarancja cudownego kwiecia, niestety kwiaty śmierdzą
Sunsation nadal kwitnie, to już też koło 3 tygodni
te kolumnowe długo kwitną
Łucjo, z tego co widzę to ta wyprzedaż jest już zakończona. Mnie się udało. O różach, które zakupiłam od dawna myślałam, tylko nie wiedziałam, czy będzie dla nich miejsce. Przerabiam jedną z rabat i znalazła się dla nich miejscówka.
Catalinasdiary, witaj w moich progach. Zapraszam częściej Ja jestem różo maniaczka, to zawsze coś wypatrzę.
Ewa777, Bardzo dziękuję. To jest magnolia Yellow Bird
Kindzia, w tamtym roku przyleciał do mnie pierwszy raz. W tym już go widziałam kilka razy.
Joasiu, faktycznie ogród jeszcze nie jest skończony, ale to co mam już mnie bardzo cieszy. Próbujemy małymi krokami doprowadzić bałagan po budowlany do jakiegoś lepszego stanu. Roślinki kocham to o nie dbam.
Dorota123, w tym roku floksami jestem oczarowana. Pięknie i długo kwitną.
Iwonko, to mój drugi zakup różany w tym roku. Poprzednie fajnie się przyjęły i ładnie rosną. Wiosną kilka moich róż zmieniło właściciela ze względu na kolorystykę, która nie bardzo mi pasowała. Coraz bardziej precyzuje mi się wizja ogrodu i dlatego wymieniam rośliny. Szykuję "aleję różaną" w tonacji biało- różowo- brzoskwiniowej. W większości będą tam róże wysokie. Iwoneczko, z róż chyba nigdy nie zrezygnuję. Jest koło nich troszkę pracy, ale sadze je grupami, wtedy szybciej się je oporządza. Myślę, że na te gorące i suche lata to dobra alternatywa, bo one głęboko się korzenią i nie wymagają częstego podlewania.
Klona popryskałam agricollem, wycięłam też tą suchą gałąź, wygląda trochę lepiej, ale nadal marnie.
Kupiliśmy rododendrod, azalie i hosty na przód.
Chcę dokupić jeszcze 2 rododendrony i wstawić jeden po lewej stronie, drugi w rogu budynku (ten jest fioletowy, myślałam jeszcze o dwóch rodzajach różu). Magnolia ma kwiaty w kolorze purpury.
Zastanawiam się co dosadzić przed rododendronami, w tym trójkącie i czy nie posadzić czegoś wysokiego między rododendronem a azalią, np jałowca?
Między magnolią, a rododenrodnem powinnam zachować przerwę? Z tego co wiem magnolia nie lubi sąsiadów.
Przy warzywniaku zrobiłabym może coś w rodzaju żywopłotu z białych hortensji, coś by przełamać te róże i czerwienie? Co o tym myślicie?
Tak, to w tej szkolce na Gumiencach. Późnym latem można u nich kupić kopane, choć nie wiem czy nie trzeba zamówić...szkoda byłoby kopać wieloletnie rośliny żeby czekały dopiero na kupca.
A derenie Ivory Halo to nisk a odmiana i zmiescilaby się na tej rabacie. Pomysł, on ładnie rozświetla różne kąty