Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

abiko 21:22, 03 wrz 2018

Różanki jestem ciekawa, ale masz niezły plan na najbliższy czas. Naprawdę sporo.
Margerytka40 21:43, 03 wrz 2018

A ja myślałam ,że mam dużo do zrobienia jesienią ,plan mega rozbudowany . Życzę Tobie i sobie w takim razie długiej ,ciepłej jesieni co by udało się zrealizować te plany
mira 22:34, 03 wrz 2018

Uff plan prac obejrzałam. Nie wiedziałam jaki potencjał drzemie ile to miejsc do obasadzeń hoho.
M. zadziałał wzorcowo.
sierika 22:43, 03 wrz 2018

Ilekroć czytam co jeszcze masz do zrobienia, przerobienia, obsadzenia mam wrażenie, że jesteś obszarniczką, wciąż cos nowego, każdy początek i koniec sezonu obfituje w mnogość pracy twórczej.
A przecież ogród juz jest zachwycająco wypełniony uroczymi zakątkami, dopieszczony, przemyślany. Niewiarygodne.....
Zagajanka 23:13, 03 wrz 2018

U mnie jeżyny rosną tuż obok malin wzdłuż płotu. Nie przeszkadza im to, ale mi zaczynają przeszkadzać odrosty zarówno jednych, jak i drugich, które wyłażą nawet w odległości 3 metrów od rośliny matecznej i to pomimo ściółkowania szmatą z kamyczkami... Mam 5 czteroletnich krzaczków jeżyn bezkolcowych - nie do przejedzenia. Z urodzaju korzysta cała rodzina, sąsiedzi i znajomi (soki, mrożonki, nalewki, jedzenie na surowo)...
Wendy79 00:07, 04 wrz 2018

U mnie też maliny i jeżyny dzieli odległość około 1,5m. Nie widać,aby im to przeszkadzało. Czytałam tylko o tym, że maliny nie lubią się z truskawkami.

Z zaciekawieniem obserwuję plany zamian, ciekawam różanki,dlaczego działania jesienne tylko do października? Ponoć ciepłe mają być te dwa najbliższe miesiące.

magnolia 09:26, 04 wrz 2018

plan różankowy za zielnik podoba mi się dzisiaj jeszcze bardziej
olszewnik zjawiskowy
09:33, 04 wrz 2018
Pszczelarnia napisał(a)

Od 3 albo 4 lat łapie grzyba. Pierwszy rok po przesadzeniu (podzieleniu) jest ok a potem w kolejnych latach już jest brzydka. Nie chcę jej już dogadzać, nie stanowi jakiegoś "łał" kompozycyjnego w moim wiejskim ogrodzie. Wygląda jakby się kisiła we własnym variegatowym sosie.

poleciałam moja maca ...grzyba niet ...ufff ...raczej nigdy nie widziałam na niej takich chorób ...turzyce a i owszem bywaja zainfekowane ...ale to bardziej w zimie albo wczesna wiosna ..wtedy grzyb je mocno osłabia i wybija

czyli jednak do pewnych roślin trzeba dojrzeć ...a z niektórymi albo sie zaprzyjaźnimy albo nie
Pszczelarnia 11:33, 04 wrz 2018

Wendy79 napisał(a)
(...)

Z zaciekawieniem obserwuję plany zamian, ciekawam różanki,dlaczego działania jesienne tylko do października? Ponoć ciepłe mają być te dwa najbliższe miesiące.

Bo w listopadzie będą już inne działania ogrodowe - łykendy z krótkim dniem i wyjazdowe a trzeba zadbać o sad. I przesadzić 3 drzewa, posadzić/przesadzić kilka krzaków. I koniecznie dać obornik po całości ogrodu (5 ton). Ściółka taka przyda się wymęczonym roślinom.

sierika 21:02, 04 wrz 2018

Czy dosłownie podasz obornik jako ściółkę czy lekko przemieszasz? to raczej trudne..