Czy tą furtkę trzeba podkreślać dwoma strażnikami?
Czy to raczej powinno być dyskretne przejście na pole?
Śliwa w narożniku jest w porządku. Ale pod spodem coś jaśniejszego by się zdało by podkreślić jej kolor. Miskant Variegatus, Dereń Ivory Halo, Horetensje bukietowe.
Masz obsadzone cisami i rabaty dość uporządkowane, więc trudno coś doradzać, do tego nie widać co tam rośnie, bo teraz bezlistne.
Pod świetrkiem przydąłoby się rozświetlić. Masz tam chyba hortensje?
dałabym jej więcej i dodała koloru, np. żurawkami, w zależności ile masz tam swiatła. Może jeszcze coś zimozielonego, bergenie? Kwiaty letnie jeśli jest słońce. A jak cień, biało obrzeżone funkie.
tego się chyba nie da tak skopiować
kolumnowy buk, a tutaj jest płaczący zielony miłorząb, już się prosi dać w nogi inną żurawkę, by się nie zlewały
kulki z tawuł są dość gęsto, wydaje mi się, że to fragment bardzo geometrycznego ogrodu
stipa pożre tak gęsto posadzone kulki
musiałyby rosnąć luźniej
Red Baron będzie wielkości trawek między kulkami, a tutaj jest wyższy miskant, który da zupełnie inne, środkowe piętro
Polinko, przez pół nocy śniłam o rabatach lawendowych. Tak mi się myśli kotłowały, hi, hi.
I poszukuję inspiracji: lawenda, miskant i obwódka bukszpanowa. Do tego róża Artemis.
Witam!
Czy ktoś z Was ma za dużo przywrotnika Poszukuję tej rośliny....wszystkie które kupiłam w tz. pudełeczkach (część rośliny z korzeniem) nie dały żadnych oznak życia
Inne rośliny których poszukuję to
tawułki, hosty,
miodunka , brunera ,rodgersje,
(różne odmianach)
miskant: Morning Light,
i inne trawy, trawki, różności!!!
W zamian mogę zaproponować : kosaciec wodny
młode sadzonki żurawki krwistej (wysiane w zeszłą wiosnę jeszcze nie kwitły)
ja dzis zauwazylam ze miskant Graziella ruszyl i szybko polecialam po sekator by sciac suchelce, niestety zielone tez musialam sciac
ale cieszy ze sie juz bedzie zielenic no nie?????
widac to po pedzacym watku
Tak, w całym ogrodzie będą trzy graby w kostce z bukszpanu.
Aga, zrobię na jutro lepszy plan ogrodu bo np.nie zaznaczyłam, że za kulami bukszpanowymi są hortensje i Red Baron ani ML nie będą się stykać z tą planowaną rabatą.
Na początku też myślałam aby dać 3 cisy po jednej i 3 berberysy po drugiej ale mam drugą rabatę z grabem o tej samej długości i tam ML i red baron będą po całości. Ciężko to wytłumaczyć dlatego muszę zrobić porządny plan i wszystko zaznaczę gdzie co mam Ale to już jutro bo dzisiaj czas się ruszyć i trochę popracować...
Ach, czyli ten grab z fotki jest jednym z 3 powtarzających się elementów?
W każdym razie nie sadziłabym roślin kolumnowych naprzemiennie - kiedyś też tak robiłam, ale odchodzę od tego, bo lepiej wyglądają "w kupie"
Może po jednej stronie (od strony red barona) w "tylnym" rzędzie miskant (niekoniecznie ML), a przed nim berberysy, a po drugiej stronie ten sam miskant, a przed nim cisy?
edit: gdyby miskanty miały się zetknąć - te które już są z nowymi (od strony red barona) to lepiej żeby były te same, czyli ML.
Mirella, ostatni dość dużo czytałam o miskantach, bo chcę zwiększyć ich kolekcję Mam tylko strictusa i rośnie wysoko, miał przynajmniej 1,5m. ML do tej wysokości z pewnością też urośnie, a nawet w sprzyjających warunkach wyżej. Więc myślę, ze musisz go posadzić za hortensjami, żeby ich nie przesłonił. Zaglądasz do wątku Any Art? Ona ma tam takie połączenia miskanta z hortensjami i wyglada to bajecznie
Dziękuję Ci za odpowiedź, uspokoiłaś mnie.
A jeszcze jedno pytanko miskant morning light też nie będzie przeszkadzał? W moim projekcie na rabacie z hortensjami mam właśnie te dwie trawy
Ostatnio o wysokości miskantów gdzieś była dyskusja (bo rozumiem, że ML, to miskant Morning light?). Zanotowałam, bo też będę sadzić - Ml- średnio 1,5m, a nawet 2m. Wyższy jest gracimilus. Wszystko zależy od warunków. U Ciebie za brzozami, więc mogą być duże
WOW faktycznie, piorunująco się rozrósł. Też zacznę uszczypywać, liczę na szybki efekt tak jak u Ciebie. Chyba mam ten sam gatunek bluszcza.
A florovitem od wczorajszego rozsadzenia kiedy mogę podlać?
Mam pytanie czy trawa na 4 zdjęciu to miskant morning light?