Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:11, 01 cze 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Się piszę na wykończeniówkę wnętrz - jak dobrze pójdzie od wrzesnia wracam do szkoły i mam nadzieję być dekoratorem

i mebelki mogę wyszperać/zrobić/odnowić

A projekty domów może robić Anula_WN, bo robi to na codzień

No to dziewczyny już mamy spółke a ogrody to Danusia projektuje !!!! I Sebek (ale przypilnuję aby studia skończył!!!!)
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:10, 01 cze 2012

Do góry
Iza ja teź ufuflałam caly monitor. Tak jak przy Twoim wątku to nie pamiętam kiedy się tak śmiałam, ostatnio jak czytałam Lesia Chmielewskiej!!! Autentycznie popłakałam się ze smiechu!
Jak się do tego Pszczołka (nieznany przez mnie talent literacki!!!!) i Bociek dolączą to nałożę pampersa i będę WAS czytać
Super że trafiłaś na forum!!! A roślinki masz super, a foty robisz rewelacyjne!!!!!!!!!!!!!
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 19:49, 01 cze 2012

Do góry
asc napisał(a)
Konsatancja, niecierpliwa kobieto (skąd ja to znam....)..wrzuciłam ci jeszcze raz u mnie jak sie zmienia ogród w czasie.... mam takich kilka i to bardziej rozbudowanych pokazó, ale gdzieś dawno temu i sama już tego nie znajdę gdzie to było... wiec wstawiąłm ci ponownie skrót telegraficzny jednej rabaty....
A tak wogle to wiesz po czym poznać początkująceg oogrodnika, od ogrodnika ze stażęm????? Oczywiscie to moja obserwacja i nie poparta żadnymi badaniami naukowymi......
Bo początkujacy jak zachodzi do szkółki to pyta sie"Czy to szybko rośnie"..ja kTAK t okupuje..
Ogrodnik ze stażem... pyta sie"Czy to wolno rośnie"..jak jest odpowiedż na TAK to kupuje.....

Osiągnęłam już ten drugi poziom

Dobre Ania!!! To ja jestem dopiero na etapie 1,5
U Oci ... 19:46, 01 cze 2012

Do góry
Ocia a dlaczego postępu prac nie uwieczniasz???? przybiegłam do Ciebie a tu nic!!! Jak Twoje trawy, bo moje jakby stanęły, szczególnie rozplenice, bo miskanty jako tako
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:35, 01 cze 2012

Do góry
Iza to ty opisujesz,
Ja projekty rozumiem
jestem od realizacji i organizacji no i od pozyskiwania klientow i reklamy

A kto nam zaprojektuje????
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:34, 01 cze 2012

Do góry
bociek napisał(a)
No nie, czlowiek wybedzie na chwile, a potem nie moze sie ogarnac z niektorymi pershingami

Melduje, ze u mnie wczoraj bylo lanie z weza, a od 2 w nocy lanie z nieba. Dopiero teraz wyszlo na chwile slonce, wiec smignelam zbadac to i owo Poza tym zimno i wieje.

Marzenko, ale czemu juz za 10 lat??? Przeciez Ty jeszcze siusiumajtka jestes

Bo ja się wypalę zawodowo za 10 lat Ile można sie do konsumentów zalecać, stroić minki i puszczać oko ? Trzeba w bardziej reklaksacyjnym kierunku się rozwijać A poza m to jedno z moich marzeń (celów)
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 19:32, 01 cze 2012

Do góry
I zazdraszczam spotkania Fajne są te nasze spotkania ogrodowiskowe!!!
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 19:23, 01 cze 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Wykopałam wczoraj z ogródka rodziców wielką trzmielinę dwukolorową (bialo-zieloną). Mama chciała ją spisać na wygnanie, bo za wielka urosła i w tym kącie ma zaplanowane coś innego, ja chciałam zrobić sadzonki z pędów, ale znając odsetek ukorzenionych przeze mnie roślinek (oj marny) postanowiłam wziąć całość do siebie zobaczymy, czy przeżyje przeprowadzkę, dziś ją posadziłam...

popołudniu odbędzie się uroczyste i radykalne przycięcie w kulkę, z obciętych galązek zrobię te sadzoneczki, ale powtykam je od razu u gołych stóp tejgo krzaczka, może uda się ją trochę zagęścić od dołu...

jak myślicie, uda się? będzie coś z niej jeszcze? Ma z 15 lat, nigdy chyba nie była cięta...ma prawie dwa metry teraz "wzrostu"...

Trzymam kciuki, chyba się uda. Ja swoje tzrmieliny wilokrotnie nawet w środku lata przenosiłam, ale mialy nie więcej niź kilka lat....
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 19:21, 01 cze 2012

Do góry
Ana napisał(a)
A to nasadzenia:

The Fairy - okrywowa
Pomponella - rabatowa (wielokwiatowa)
Pastella - nostalgiczna
Herkules - parkowa
Leonardo - rabatowa (wielokwiatowa)
Sebastian - wielkokwiatowa

Ballade - rabatowa (wielokwiatowa)
new Dawn - pnąca
Mrs John - historyczna
Cottage Rose - angielska

Widzisz teraz mam pełny pogląd Dziekuję, znów piszę, że będzie pięknie, czekam na eksplozję kwiatów u Ciebie.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 19:18, 01 cze 2012

Do góry
Ana napisał(a)

O rany - ale cudne!!! Też żałuję, że moje nie chcą tak kwitnąć

Ja żałuję, że wcale ich nie mam...no ale siłą rzeczy, to duże krzaki, ktore kwitną stosunkowo krótko, więc zrezygnowałam z nich na rzecz róż...ale od czego są panie na bazarku??

Aniu polecam jednak piwonie, może krótko kwitną ale są królowymi ogrodu po cebulowych, rh a przed różami. Po przekwitnieciu zdobią ogród pięknymi wielkimi liśćmi, ktore jesienią się ślicznie czerwienią. Ale nie kupuj tylko wyproś o sadzonkę którąś ogrodniczkę gdy będzie rozsadzać piwonię, wtedy ci szybko będzie kwitła.
Piwonie z ogrodu mojej mamy od razu kwitły a kupione kłącza przygotowywały się przez kilka lat do pokazania kwiatów.
kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 19:13, 01 cze 2012

Do góry
seliza napisał(a)
Witam serdecznie u siebie
O jakiegos czasu śledzę kilka wątków na Ogrodowisku, gdzie zazwyczaj sladu nie zostawiam, ale PODZIWIAM i wzdycham...ach cudne ogrody macie..
A ja.. no cóż - jestem na poczatku drogi i pomału staram się działać cosik, aby za kilka lat mieć ten swój wymarzony..
Tymczasem potrzebuję pomocy. Może ktoś zechciałby mi pomóc w kwestii pomysłu zagospodarowanie południowo zachodniej części mojego ogródka..
W zasadzie to jakiś pomysł zrodził się w mojej głowie juz jakiś czas temu ale nie zabardzo wiem jakie mogłabym wykorzystać rośliny..
Najpierw może fotka, aby mieć pogląd na sytuację..

a tu od przecinej strony

W zwiazku z tym, że jest to południowo -zachodnia stona ogrody i nie ma żadnego cienia to latem mam po prostu patelnię
Pomyslałam, żeby posadzić tam jakieś 2-4 drzewek, aby trochę to miejsce zacienić coby mi trawa "normalnie" rosła bo mam same gołe placki. Zależy mi jednak aby te drzewka urosły max 4-5 m i miały szerokość korony ok. 2-4 m
jeśli posadziłabym 4 szt to między środkowymi chciałabym postawić ławeczkę, a przy niej posadzić bukszpany (oczywiście kulki - bo jakby inaczej ) i może cosik jeszcze ...
Chciałbym aby to wszystko zrobić w formie alejki obsypanej zwirkiem lub kruszywem dolomitowym o drobnej frakcji..
Nie mam na razie za bardzo pomysłu jak to tez pogodzić z tujkami, króre są obsypane korą (zresztą jeszcze nie do końca )

Będę wdzięczna za porady

No i oczywiście zapraszam ... mam nadzieję, że z czasem będę miała co pokazać, coby się nik u mnie nie zanudził

Źelazne drzewa ogrodowiskowe; wiśnia umbra cos tam jak ją nazywam , wiśnia pissardi lub nigra, magnolia soulangina, buk czerwony najlepiej pendula, ja polecam graby fastigata do strzyźenia lub puszczenia swobodnie, klony globulosum.
Za chwilę inni pewne teź polecą.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:52, 01 cze 2012

Do góry
A tak na serio to kiedyś taki business jak to mówią managerowie załoźę i będę wykonywać realizacje domów i ogrodów Tylko ktoś to musi jeszcze projektować, szukam osoby do spółki za 10 lat.....
Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:50, 01 cze 2012

Do góry
Iza tylko jeden drobny warunek sukcesu.... Wygrana w totka...... chyba że masz patent, to dawaj!
Bo swoją działkę to jeszcze 28 lat będę spłacać .....
Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:43, 01 cze 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Tak tak tak!! U mnie nocne deszcze dały życie roslinkom Nareszcie

Tylko teraz troszku jakby zimno

U nas troszku cieplej niż u Cibie Nawet 18 stopni...
Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:42, 01 cze 2012

Do góry
Ginger napisał(a)

u mnie też pada... a ja wczoraj do nocy podlewałam

I u mnie pada i ja wczoraj dwie godziny podlewałam, a dzisiaj leje zaczynam ufać prognozie pogody (uf,uf)

Ginger ja mam 5 prgonoz pogody, które sprawdzam jeśli się w dwoch najbardziej wiarygodnych powtarza to wierzę w nią
Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:41, 01 cze 2012

Do góry
seliza napisał(a)
Tak sobie spaceruje oczarowana po Twoim ogrodzie już od jakiegoś czasu - jest taki cudny, i taras i buszpany i...ogólnie wszystko Podziwiam

Dziękuję bardzo za miłe słowa. Nic tak nie motywuje do dalszej pracy jak pochwaly!!!
Wpadnę do Ciebie za chwilę
Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:41, 01 cze 2012

Do góry
Lylly napisał(a)

Lilly czy potrzebujesz pomocy, u Danusi też pustego posta puściłaś za praszam do komentowania.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:39, 01 cze 2012

Do góry
GabiK napisał(a)
Ewciu, ja odpowiem, bo Marzenka w dzień się pewnie nie pojawi.
Ja brałam te bukszpany u Bogdzi. 5 dla mnie, 8 dla Anuli i 4 dla Boćka. Wszystkie chwalimy. Są wielkie, gęste. U mnie zdjęć jeszcze nie ma, ale Anula wstawiała i Bociek też. Są kopane, owinięte w jutę.
U Marzenki leżały tydzień, przeschły trochę, zniosły podróż w upale przez całą Polskę, u mnie dostały kąpiel i jeszcze poczekały na właścicielki i pięknie się pozbierały.
To są te z pola, wczoraj Marzena podawała namiary.
Marzenka mówiła u Bogdzi, że kopią cały czas, a wczoraj ktoś pisał, że już nie kopią.

dziekuję za pomoc
Na zdrówko bukszpanom
Obiecuję założyć plantację bukszpanową jak wygram w totka bukszpany i cisy będą w promocyjnych cenach dla ogrodowiska !!!!
Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:38, 01 cze 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Marzeno, Ty jako osoba konkretna pewnie mi powiesz, co się kryje pod hasłem bukszpany wrocławskie. Czy to te od pana z pola koło Wrocławia? Jakie one były/są? I czy jeszcze są. Przywoziłyście je komuś na spotkanie do Bogdzi. W donicach?

Pszczółko, jutro zadzownie i sprawdzę bo muszę sobie kilkanaście sztuk na wtorek zamówić. Daj znać ile i jakie potrzebujesz
Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:37, 01 cze 2012

Do góry
ocia79 napisał(a)
Melduję, że u mnie też pada.A wczorajszy wieczór również spędziłam na podlewaniu

Muszę sprawdzić jak Twój minimalizm się rozwija
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies