Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Rozpoznawanie traw 17:08, 10 lut 2015

Do góry
Bo nie zdążyła zakwitnąć, źdźbła mi pasują do pampasowej. Na miskanta mi nie wygląda. a do identyfikacji jest za mało informacji, nie ma kwiatów, wysokości, pokroju o innej porze roku lub czegoś co pozwoli zidentyfikować trawę.

Można pisać: rozplenica, miskant, trawa pampasowa, ale najbardziej do tej ostatniej, charakterystycznie wygięte źdźbła.
Czy są ostre? można przeciąć palec, czy nie są ostre? Jakie w dotyku, pokaż coś więcej. Na dwoje babka wróżyła
Ogród Mirelli 14:40, 10 lut 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Mirelko za wąsko na miskanta , hakone i żurawki. Z hakone mniej pracy. Żurawki trzeba odmładzać.
Hakone daj na brzeg a w miejsca gdzie dałas hakone na pierwszym rysunku coś cebulowego tulipany czosnki lub żonkile bo wiosną łysawo na niej . Trawy na wiosnę wytniesz, hortensje nim zrobią się zielone będzie pusto.

Sądziłam, że miskant będzie ładnym tłem dla hortensji, wybrałam tego mniejszego do 1m. Czyli zostawić tylko hakone i dodać cebulowe?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:50, 09 lut 2015

Do góry
To wstawiłam drzewa tak orientacyjnie. Nie ma tam jarzębinek.

Idąc od prawej strony tarasu.
Za kosodrzewiną mógłby być miskant(Biały kolor, który powtarza się przy basenie i sosnach piram).
Żółte 2 klony szczepione, które będą formowane.
Za basenem są 3 brzozy, w tym jedna doorenbos.
Na końcu myślałam o posadzeniu świerków serbskich.

Dalej lewa strona od końca.
Na razie tam wstawiłam dęba kolumnowego, jeśli nie będzie przy drewutni.
Na przeciwko basenu 3 sosny piramidalne, te przesadzane z boku domu. Póżniej 7 tujek już rosnących.

Myślałam dać pod brzozami hosty, albo wrzosy, konwalie.
Chciałabym też w ogrodzie lawendę.

I problem,, który pojawił się przy rysowaniu tego szkicu.
Zawsze chciałam 3 wiśnie umbrella, białe hortensje i coś zimozielonego lub obwódkę z buksz.w miejscu gdzie wstawiłam te 2 żółte klony.
Wiśnie byłyby kolejnymi drzewami.Tylko czy żółte klony i białe hortensje pasują do siebie.Jakoś nie bardzo to widzę.

I co myślicie?

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:45, 08 lut 2015

Do góry
Kuklik napisał(a)
Aniu, ja też nie sadzę ekspansywnych traw. W życiu bym nie zasadziła tego miskanta Zasadziła mi go Pani Projektantka dwanaście lat temu, wtedy nic nie wiedziałam o ogrodnictwie, zanim się dowiedziałam miskant był już wielki. Chyba go lubię mimo wszystko bo wciąż nie mogę podjąć decyzji o eksterminacji... ograniczam go tylko... szkoda mi go, może to źle... muszę to przemyśleć.

Iza, ja też jestem czasami sentymentalna... wiec ci nic nie powiem.... Ty rządzisz u siebie i wiesz jak rządzić.
Ja pozbywam się "trudnych wychowawczo"... jeżeli mam coś w zamian lepszego
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:51, 08 lut 2015

Do góry
Aniu, ja też nie sadzę ekspansywnych traw. W życiu bym nie zasadziła tego miskanta Zasadziła mi go Pani Projektantka dwanaście lat temu, wtedy nic nie wiedziałam o ogrodnictwie, zanim się dowiedziałam miskant był już wielki. Chyba go lubię mimo wszystko bo wciąż nie mogę podjąć decyzji o eksterminacji... ograniczam go tylko... szkoda mi go, może to źle... muszę to przemyśleć.
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:30, 07 lut 2015

Do góry
Kuklik napisał(a)

Kasiu cóż mogę powiedzieć? Louis Odier pokochałam bezgranicznie, rosła u mnie bezproblemowo, stworzyła krzak ok.2m a potem niestety zadusił ją mój potwór miskant cukrowy, zaczęła chorować nie udało mi się jej uratować, ale w ubiegłym roku kupiłam następną zasadziłam w innym miejscu, zobaczymy. Generalnie jest uważana za zdrową odmianę, myślę że warto spróbować, żeby zobaczyć ten odcień różu

Kukliku bardzo dziekuje, ja juz do Ciebie na watek pobieglam, bo balam sie ze mi sie gdzies zgubisz Louisa znalazlam przypadkowo, w katalogu roslin ktory dostalam na jakis targach...Ciagle do niego wracam i mysle. Teraz, Twoj wpis mnie utwierdzil ze warto znalesc mu miejsce w ogrodzie Jeszcze raz bardzo dziekuje Kukliku
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:14, 07 lut 2015

Do góry
Kasiek napisał(a)
O prosze Kukliku, napisz prosze jeszcze cos o tych rozach, jestesmy zainteresowane

Kasiu cóż mogę powiedzieć? Louis Odier pokochałam bezgranicznie, rosła u mnie bezproblemowo, stworzyła krzak ok.2m a potem niestety zadusił ją mój potwór miskant cukrowy, zaczęła chorować nie udało mi się jej uratować, ale w ubiegłym roku kupiłam następną zasadziłam w innym miejscu, zobaczymy. Generalnie jest uważana za zdrową odmianę, myślę że warto spróbować, żeby zobaczyć ten odcień różu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:15, 06 lut 2015

Do góry
asiek napisał(a)
Witaj Danusiu,

Chciałam tam też posadzić azalie, rododendrony, berberys red pillar, kostrzewy, miskanty, może rozplenicę, żarnowca o karminowych kwiatach i kosodrzewinę pumilo. To miejsce pod domem ma spadek, więc rośliny nie stałyby w wodzie, co dla wrzosowatych ma znaczenie, nie wiem tylko, czy wystarczy im słońca

Na wschodnie miejsce jedynie azalie, rózaneczniki, miskant Variegatus, turzyce, wrzośce. Pozostałe nie.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:03, 06 lut 2015

Do góry
To fotka z września 2013. Moje sadzonki miskanta chińskiego nn. Wysiew wiosna (marzec 2013).

Tu 2014r. Ten miskant to ten najwyższy przy borodwej dalii.

A tu jesienna fotka juz z kwiatostanami.
Myślę że w tym roku fajnie się już rozrośnie. I zachęcam do wysiania zebranych nasionek
Ogród Mirelli 15:51, 06 lut 2015

Do góry
Właśnie dziewczyny o taką trawę by mi chodziło wysoka tak 0,80 cm do 1 m. A co to za skrót ML - jak ta trawa się nazywa w całości - proszę napiszcie , podoba mi się.
Bo ja znalazłam jedynie z mniejszych Miskant "Little Zebra" taka pasiasta też ładna.
I znalazłam nazwę berberysów odmiana "Helmond Pillar"
Ogród Mirelli 12:50, 06 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jestem za. Nadal myślę, ze może się nie zmieścić, ale to już zweryfikujesz wiosną w czasie ustawiania. Rysunek pokazuje dokładnie to, jak chcesz ustawić, jest dobrze
Zobacz w internecie jak wyglądają miskanty , np. Morning limght
http://sprzedazroslin.pl/szablon/zdjecia/Miskant%20Morning%20Light5.jpg
Ja bym tam choć jeden dala
Jak zrobisz zakupy i ustawisz na rabacie, wtedy będziemy debatować. Ale to już wiosną. Plan jest.
Pamiętaj, że dla wrzosów musisz kupić inną ziemię. Popytasz się przy robieniu zakupów o kwaśny torf i musisz wymieszać ze swoją. na wierzch wysypiesz pomiędzy korą.

Dziękuję Iwonko. Myślę, że będzie ładnie☺.
Zamiast kosodrzewinek i niedźwiedziowego futra wyższa trawa ☺.
Już nie mogę się doczekać wyjazdu do szkółki niech tylko mróz odpuści. Wrzosy mają po 4,00 a wrzośce po 5,00. To chyba rozsądna cena.
A miskanty są tylko takie duże, nie ma mniejszych?
Ogród Mirelli 12:19, 06 lut 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Podoba mi się projekt. Ja bym zamiast tych traw "niedzwiedzie futro" dał jakieś wyższe.

Jestem za. Nadal myślę, ze może się nie zmieścić, ale to już zweryfikujesz wiosną w czasie ustawiania. Rysunek pokazuje dokładnie to, jak chcesz ustawić, jest dobrze
Zobacz w internecie jak wyglądają miskanty , np. Morning limght
http://sprzedazroslin.pl/szablon/zdjecia/Miskant%20Morning%20Light5.jpg
Ja bym tam choć jeden dala
Jak zrobisz zakupy i ustawisz na rabacie, wtedy będziemy debatować. Ale to już wiosną. Plan jest.
Pamiętaj, że dla wrzosów musisz kupić inną ziemię. Popytasz się przy robieniu zakupów o kwaśny torf i musisz wymieszać ze swoją. na wierzch wysypiesz pomiędzy korą.
Kolorowy ogród na piasku 23:28, 05 lut 2015

Do góry
Z całego serduszka życzę teraz już tylko samych dobrych chwil.

viva napisał(a)
Te wiechy srebrzyste to miskant Blutenwunder, jedna z większych odmian.

Inne ujęcia

Tym bardziej się cieszę, bo w zeszłym roku zamieszkały u mnie dwie sadzonki tego miskanta. Mam nadzieję, że na mojej glinie dadzą radę i zaszczycą mnie takimi cudnymi wiechami jak u ciebie.
Vivo a czy rzeczywiście jego liście się tak cudnie przebarwiają jak opisują?
Kolorowy ogród na piasku 22:48, 05 lut 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Vivo właśnie skończyłam zwiedzać twój ogród i muszę powiedzieć, że czuję się zamroczona. Pustka w głowie, a jednocześnie 1000 myśli na raz, aż zwoje się gotują.
Cudowny, naturalny ogród z duszą, wspaniale wpisany w otoczenie. Rabaty tworzone ze smakiem. Po prostu majstersztyk.
U mnie zupełnie inne warunki- glina i mokro i tylko mogę się domyślać jak wiele trzeba wysiłku aby na piachu stworzyć takie cudo. Do tego takie ilości bylin i róż wymagają stałej opieki. Tym bardziej wielki szacunek dla ciebie i eMa za efekty.
Staw, kamienny potoczek, pigwa, azalia pontyjska, brzozy, piwonie, stojak na latarenki... Nie da się chyba wymienić wszystkich rzeczy które mnie zachwyciły.

Nie zazdroszczę niektórych ogrodowych gości, bo niestety też mam z nimi udrękę. Tylko bobry nasz omijają, choć była mała próba zamieszkania.
I ogromnie współczuję tych podziemnych gryzoni siejących takie spustoszenie.

Vivo powiedz mi proszę jakiej trawki te cudowne, biało-srebrzące się wiechy.

Czym dokarmiasz jabłoń Royalty, że taka cudowna? Mój zakapiorek stoi w miejscu już 3 rok.

Z niecierpliwością będę śledzić rozpoczęte zmiany, jak pozwolisz czerpać będę inspirację, uczyć się.
A o poranku przysiądę cichutko z kawką na ławeczce i będę się delektować takimi cudnymi widokami...

Witaj Aniu Napisłaś tyle wspniałych słów o moim ogordzie aż dostaję zawrotu głowy Dziękuję Ci bardzo, będą one wielkim pokrzepieniem dla mnie przed nowym sezonem, bo zaczęliśmy go trochę nieszczęśliwie. Mam nadzieję, że już teraz będzie tylko dobrze.

Jabłoń bez większych zabiegów rośnie nawet dobrze. Na początku trochę ją nawoziłam a teraz to ma tylko tyle ile ukradnie z rabaty

Te wiechy srebrzyste to miskant Blutenwunder, jedna z większych odmian.

Inne ujęcia

Ogród tworzony z pasją 22:26, 05 lut 2015

Do góry
Witaaj Kasiu
Na rabacie z brzozami są cztery gatunki:
- wydmuchrzyca piaskowa
- miskant olbrzymi
- rozplenica japonska
- misknt chiński
Razem tworzą naprawde ładna kompozycje. Początkowo rosły w trawie (porażka, ja nie wiem jak my to wsadziliśmy). Potem zmienily miejsce i wkopaliśmy je przy brzozach. W dwa lata urosły niesamowicie Nie mam z nimi problemu, tworzą ładną zwartą kępe, tylko wydmuchrzyca czasami gdzieś puści, ale z nią trzeba się liczyć
Ogródek Iwony 18:21, 04 lut 2015

Do góry
Ok.

Hortensja w programie jest drzewiasta A nabella 150wys.
Hort.ogrodowa Masja 100cm.

Miskant jest tylko z wysokich cukrowy 150cm.
i Zebrinus do 2m.Tamtych nie mam.

ŻÓŁTE KULKI MAM SMAGLICZKĘ arduina 30cm

czerwony trzcinnik, turzyca buchomonii40cm.begonie , floksy.

Kochana nie wiem co tam było przez ten moment jak pojechałm.Podczytam zaraz.Pisz jak coś
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 18:06, 04 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Gosiu, bardzo ci dziękuję za pomoc.
Mogłabyś mi w tym swoim programmie sprawdzić, jakie są żółte kuleczki? Co to mogą być za roślinki?
I czerwone małe, jakbyś mogła?
I sprawdź mi Gosia, jakiej wysokości podają Miskant Gracilimus i Miskant Morning Light :
I jakie mają hortensje ?

Iwonko nie było mnie chwilę.Zaraz sprawdzę co się da
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:17, 04 lut 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Kochana właśnie byłam u Ciebie, Ale ja się nie znamhm, chciałabym pomóc.kurcze, hm.

Gosiu, bardzo ci dziękuję za pomoc.
Mogłabyś mi w tym swoim programmie sprawdzić, jakie są żółte kuleczki? Co to mogą być za roślinki?
I czerwone małe, jakbyś mogła?
I sprawdź mi Gosia, jakiej wysokości podają Miskant Gracilimus i Miskant Morning Light :
I jakie mają hortensje ?
Ogród Beaty 14:00, 04 lut 2015

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Miskant 'Morning Light', szałwia omszona, żurawki ciemne, prawie czarne i "wałek" z trzmieliny.

Mi by jeszcze pasowały jakieś mniejsze trawki gdzieś przy pieńkach, nie wiem, little bunny?
Ogród Beaty 13:54, 04 lut 2015

Do góry
Miskant 'Morning Light', szałwia omszona, żurawki ciemne, prawie czarne i "wałek" z trzmieliny.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies