Polinko, przepraszam, jeśli namieszam, ale wg mnie, to nie jest kwestia ilości roślin, parzystości lub nie, tylko zbyt wielu form o kolumnowym pokroju. Grab - duża kolumna, cisy kolumnowe, berberysy kolumnowe i na razie thuje - też kolumny...
Ja bym dosadziła 2 graby, a po ich obu stronach - szpalery z miskantów. Tylko nie wiem, czy masz gdzie zagospodarować, cisy i berberysy. Ewentualnie szpaler miskantów po jednej stronie grabów, a szpaler berberysów - po drugiej. W nogach berberysów dużo trawek dla zmiękczenia ostrości.
Nie wiem, czy ta koncepcja Ci przypasuje, ale tu dużo innych doradzających, coś się na pewno wymyśli
Ach, czyli ten grab z fotki jest jednym z 3 powtarzających się elementów?
W każdym razie nie sadziłabym roślin kolumnowych naprzemiennie - kiedyś też tak robiłam, ale odchodzę od tego, bo lepiej wyglądają "w kupie"
Może po jednej stronie (od strony red barona) w "tylnym" rzędzie miskant (niekoniecznie ML), a przed nim berberysy, a po drugiej stronie ten sam miskant, a przed nim cisy?
edit: gdyby miskanty miały się zetknąć - te które już są z nowymi (od strony red barona) to lepiej żeby były te same, czyli ML.
Tak, w całym ogrodzie będą trzy graby w kostce z bukszpanu.
Aga, zrobię na jutro lepszy plan ogrodu bo np.nie zaznaczyłam, że za kulami bukszpanowymi są hortensje i Red Baron ani ML nie będą się stykać z tą planowaną rabatą.
Na początku też myślałam aby dać 3 cisy po jednej i 3 berberysy po drugiej ale mam drugą rabatę z grabem o tej samej długości i tam ML i red baron będą po całości. Ciężko to wytłumaczyć dlatego muszę zrobić porządny plan i wszystko zaznaczę gdzie co mam Ale to już jutro bo dzisiaj czas się ruszyć i trochę popracować...