Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Juzia 11:30, 17 mar 2015

Jak piszesz, że nie będzie za gęsto..... to dla mnie może być
Wieloszka 11:33, 17 mar 2015

polinka napisał(a)
wrzosowisko oczywiście nie daje mi spokoju...myślę intensywnie od kilku dni i wpadł mi do głowy pewien pomysł Zastanawiam się nad powtórzeniem ML...

Białe trawki-ML

zielone- cisy Wojtek

czerwone-berberys Red Pillar

biała obwódka- carex Silver Sceptre

Pod grabem będzie kostka z bukspzanu.

Zastanawiam się czy 4 cisy będą dobrze wyglądały? Wiem, że lepiej jest aby była nieparzysta liczba roślin...

Co o tym myślicie???

Polinko, przepraszam, jeśli namieszam, ale wg mnie, to nie jest kwestia ilości roślin, parzystości lub nie, tylko zbyt wielu form o kolumnowym pokroju. Grab - duża kolumna, cisy kolumnowe, berberysy kolumnowe i na razie thuje - też kolumny...
Ja bym dosadziła 2 graby, a po ich obu stronach - szpalery z miskantów. Tylko nie wiem, czy masz gdzie zagospodarować, cisy i berberysy. Ewentualnie szpaler miskantów po jednej stronie grabów, a szpaler berberysów - po drugiej. W nogach berberysów dużo trawek dla zmiękczenia ostrości.
Nie wiem, czy ta koncepcja Ci przypasuje, ale tu dużo innych doradzających, coś się na pewno wymyśli
polinka 12:02, 17 mar 2015

Juzia napisał(a)
Jak piszesz, że nie będzie za gęsto..... to dla mnie może być

W razie jak się ML rozrośnie to podzielę
polinka 12:06, 17 mar 2015

Wieloszka napisał(a)

Polinko, przepraszam, jeśli namieszam, ale wg mnie, to nie jest kwestia ilości roślin, parzystości lub nie, tylko zbyt wielu form o kolumnowym pokroju. Grab - duża kolumna, cisy kolumnowe, berberysy kolumnowe i na razie thuje - też kolumny...
Ja bym dosadziła 2 graby, a po ich obu stronach - szpalery z miskantów. Tylko nie wiem, czy masz gdzie zagospodarować, cisy i berberysy. Ewentualnie szpaler miskantów po jednej stronie grabów, a szpaler berberysów - po drugiej. W nogach berberysów dużo trawek dla zmiękczenia ostrości.
Nie wiem, czy ta koncepcja Ci przypasuje, ale tu dużo innych doradzających, coś się na pewno wymyśli

Aga, nie ma za co przepraszać Im więcej pomysłów tym lepiej...

Graby mam już dwa w ogrodzie. Zrobiłam taki szybki rysunek z zaznaczeniem najważniejszych roślin i drzew w ogrodzie.

Wieloszka 12:24, 17 mar 2015

Ach, czyli ten grab z fotki jest jednym z 3 powtarzających się elementów?
W każdym razie nie sadziłabym roślin kolumnowych naprzemiennie - kiedyś też tak robiłam, ale odchodzę od tego, bo lepiej wyglądają "w kupie"
Może po jednej stronie (od strony red barona) w "tylnym" rzędzie miskant (niekoniecznie ML), a przed nim berberysy, a po drugiej stronie ten sam miskant, a przed nim cisy?
edit: gdyby miskanty miały się zetknąć - te które już są z nowymi (od strony red barona) to lepiej żeby były te same, czyli ML.
lojalna_ 12:28, 17 mar 2015

Polinko nieustannie sie zachwycan Twoim grabem ...w ukladzie rabaty nie pomoge
polinka 12:55, 17 mar 2015

Wieloszka napisał(a)
Ach, czyli ten grab z fotki jest jednym z 3 powtarzających się elementów?
W każdym razie nie sadziłabym roślin kolumnowych naprzemiennie - kiedyś też tak robiłam, ale odchodzę od tego, bo lepiej wyglądają "w kupie"
Może po jednej stronie (od strony red barona) w "tylnym" rzędzie miskant (niekoniecznie ML), a przed nim berberysy, a po drugiej stronie ten sam miskant, a przed nim cisy?
edit: gdyby miskanty miały się zetknąć - te które już są z nowymi (od strony red barona) to lepiej żeby były te same, czyli ML.

Tak, w całym ogrodzie będą trzy graby w kostce z bukszpanu.

Aga, zrobię na jutro lepszy plan ogrodu bo np.nie zaznaczyłam, że za kulami bukszpanowymi są hortensje i Red Baron ani ML nie będą się stykać z tą planowaną rabatą.
Na początku też myślałam aby dać 3 cisy po jednej i 3 berberysy po drugiej ale mam drugą rabatę z grabem o tej samej długości i tam ML i red baron będą po całości. Ciężko to wytłumaczyć dlatego muszę zrobić porządny plan i wszystko zaznaczę gdzie co mam Ale to już jutro bo dzisiaj czas się ruszyć i trochę popracować...
polinka 12:56, 17 mar 2015

lojalna_ napisał(a)
Polinko nieustannie sie zachwycan Twoim grabem ...w ukladzie rabaty nie pomoge

Jolu, czekam na wiosnę i też się będą zachwycać Grab jeszcze troszkę i mam nadzieję, że pokaże liście
Juzia 13:03, 17 mar 2015

Jak myślałam z początku tak jak Aga.... żeby po jednej stronie dać cis, a po drugiej berberys.... ale nie chciałam Ci mieszać

A może coś takiego?

siakowa 13:12, 17 mar 2015

mi sie podoba najbardziej chyba ta wersja juzia