Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:40, 19 lut 2013

Do góry
romka napisał(a)

ale wiesz Danusiu, mnie to jedno zastanawia, jak Wy to robicie, że te nalewki u Was stoją.... na gości czekają... kurcze u nas to jeszcze się nie zrobi do końca jak już jej nie ma.... dużo muszę się uczyć nie tylko w kwestii ogrodu

Roma, tych nalewek jest zawsze z jednego gąsiora po kilka-kilkanaście sztuk, więc zapasy sobie stoją i się dostawia do "nalewkarni" czyli przyściennika. A nieraz w roku stoją 3 gąsiory na oknach, czasem coś wybuchnie, albo pęknie sobie taki gąsior
Całkiem nowa i całkiem zielona....przyszła oby ! ogrodniczka 09:29, 19 lut 2013

Do góry
romka napisał(a)

Szefowo jakbyś mogła rozwinąć tę myśl bo jakaś mega ciekawa

Teraz myślę zupełnie inaczej, tzn. oczywiście nie żałuję że wysiewałam rośliny, kupowałam wszystko co się podoba, bo to było doświadczenienie ogrodnicze i każdy takie musi mieć, ale lepiej kupować rośliny wieloletnie, a najlepiej zimozielone, trwale (nawet zimą) zdobiące ogród.

Po prostu teraz nie poświęcam czasu na rośliny jednoroczne, czasem je kupuję (heliotrop. kosmos, Cleome) ale gotowe od ogrodników.

Ta myśl nie dotyczy oczywiście warzyw, absolutnie warto je wysiewać, ale to się robi do gruntu.

Mam ponad 30- to letnie doświadczenie ogrodnicze i dodatkowo fach ogrodnika i projektanta w ręku, to trudno żebym się cofała do początków
To były niezapomniane czasy i emocje. co z tego wyrośnie i jakim kolorem zakwitnie Piękne czasy, ale już nie dla mnie
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 00:38, 19 lut 2013

Do góry
Witaj Aniu, fajnie że się odważyłaś
Spotkanie Gardenia 2013 23:49, 18 lut 2013

Do góry
gaby3003 napisał(a)
mniej i wiecej tak
korygowac; dopisywac, odpisywac,

poznań;kwiatholandii gunia1990 zabaewa
wielkopolska;smska
słupsk;Magda70
warszawa;Gardenarium kaisog1
wojsławice;Krys
Enya73 anna_studio anita
grupa wrocław; Marzena2007 irena_milek noemi Wieloszka aga_pe Gabisia
kraków;Kondzio ell alinak Syla
łomza;ana_art
kaszuby;gaby3003
szczecin; monitka

plus osoby towarzyszace

fajnie ze mnie przygarniecie....ciesze sie ze Was wszystkich poznam do zobaczenia
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 23:33, 18 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poczytaj ten wątek to wyleczysz się z tego pomysłu. Ale moje słowo powinno wystarczyć bez dowodów.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Już się wyleczyłam!!! Nie spodziewałabym się że pod tą czarną " płachtą" może być taka niemiła niespodzianka
Całkiem nowa i całkiem zielona....przyszła oby ! ogrodniczka 23:18, 18 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Teraz myślę zupełnie inaczej.

Szefowo jakbyś mogła rozwinąć tę myśl bo jakaś mega ciekawa

witam nową ogrodniczkę!
Całkiem nowa i całkiem zielona....przyszła oby ! ogrodniczka 23:17, 18 lut 2013

Do góry
90 m2 to chusteczka do nosa, obrusik zaledwie, dacie radę jedną ręką i jedną nogą, żeby nie wiem co.
A z UK mamy kilka osób, a ja też bywam często i zwiedzam co roku kilkadziesiąt ogrodów w Anglii
Całkiem nowa i całkiem zielona....przyszła oby ! ogrodniczka 23:15, 18 lut 2013

Do góry
Witaj, rzeczywiście zachłysnęłaś się tym ogrodnictwem, ale to dobrze. Każdy przez to przechodził, ja też, tyle że w 1979 roku
Czyli ile to lat temu? Teraz myślę zupełnie inaczej.

Napisz albo narysuj planik ogrodu, czyli prostokąt ile na ile, gdzie domek jest, a gdzie furtka no i gdzie północ?
Postaram się pomóc.
W jednym poście nie da się napisać, ogrodnictwo to praca dla cierpliwych i zawziętych w bojach.

Mata przeciw chwastom 23:07, 18 lut 2013

Do góry
MarekW napisał(a)
No niby szef bo mają robić ogród u mnie ale się upierają że nie dam rady ogarnąć wszystkiego sam. Jest opcja jeszcze taka że położą tą włókninę a po roku sam ją usunę jak już się ich pozbędę i ich "opieki" nad ogrodem

Nie wiem jak to się skończyło, ale ja bym się z ogrodnikami pożegnała
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 23:05, 18 lut 2013

Do góry
Poczytaj ten wątek to wyleczysz się z tego pomysłu. Ale moje słowo powinno wystarczyć bez dowodów.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 23:04, 18 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ależ nigdy w życiu, folia? nic się nie kładzie, ściółka ma być.

Czyli dobrze doczytałam że to źle wpływa na roślinki. dzięki za odpowiedz i podpowiedzi
Iwona. Serdecznie pozdrawiam z małego ogrodu. 23:02, 18 lut 2013

Do góry
Tak, nasze forum jest chyba najbardziej aktywnym zbiorem ogrodników w necie
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 22:59, 18 lut 2013

Do góry
Betka napisał(a)

Chodziło mi o to czy pod te zrębki była kładziona jakaś folia czy agrowłóknina . czytałam że to może zaszkodzić roślinom. Z resztą u mnie to będzie chyba przeszkadzać w rozrastaniu się roślin.

Ależ nigdy w życiu, folia? nic się nie kładzie, ściółka ma być.
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 22:26, 18 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem o co chodzi z tym wyłożeniem?

Żwir odpada, bo będą leciały liście. Tutaj na zdjęciach to są zrębki - pocięte kawałki gałązek przemielone przez młynek do gałęzi.
Ale równie dobrze może być próchnica liściowa.

Chodziło mi o to czy pod te zrębki była kładziona jakaś folia czy agrowłóknina . czytałam że to może zaszkodzić roślinom. Z resztą u mnie to będzie chyba przeszkadzać w rozrastaniu się roślin.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 22:16, 18 lut 2013

Do góry
Jeśli robisz skrzynie z jednej deski czy dwóch to żadnych warstw nie ma przymusu robić.
Po prostu dostarczasz ziemię - najlepiej z kompostem wymieszaną, ale jak nie masz no to nie. W przyszłym roku to zrobisz.

Mieszasz różne rodzaje ziemi, żeby w sam torf nie siać warzyw I koniec, nie myśl o warstwach.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 22:14, 18 lut 2013

Do góry
Mazan nie bój się, nikt nie wapnuje.
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 22:13, 18 lut 2013

Do góry
Nie wiem o co chodzi z tym wyłożeniem?

Żwir odpada, bo będą leciały liście. Tutaj na zdjęciach to są zrębki - pocięte kawałki gałązek przemielone przez młynek do gałęzi.
Ale równie dobrze może być próchnica liściowa.
Ogród na Zawilcowej 22:03, 18 lut 2013

Do góry
Krzysztofie, daję Ci opinię profesjonalisty - jeśli chcesz mieć piękny ogród to następnym etapem w jego realizacji jest wytyczenie brzegu - linii rabat, jest to krawędź, gdzie kończy się trawnik a zaczynają rabaty. . Kosisz trawnik a rabaty masz wysypane korą lub żwirem.

Przymierzyć się do tej pracy można poprzez rozłożenie węża na trawniku, albo narysowanie prostego projektu na kartce papieru.

Wtedy dbasz o trawnik więc nawet jak będzie mało roślin a trawnik zadbany - będzie to ogród w dobrym tego słowa znaczeniu. Bo jeśli trawnik zachwaszczony i byle jaki to i rarytasy roślinne nie pomogą. Zacznij więc od trawnika. Masz u nas wiele artykułów, jak o niego zadbać. W razie czego pytaj.

Unikaj rozrzucania roślin jako wysepki w trawniku, po pierwsze dlatego że z kosiarką musisz "slalomować" pomiędzy krzewami, a po drugie nieciekawie to wygląda.

Robi się kolekcja, a nie kompozycja. Posłuchaj mej rady, mam spore doświadczenie.

Ponieważ ogród jest duży, możesz go podzielić na różne funkcje. Sad, warzywnik, łąka lub trawnik który rzadziej się kosi i prawdziwie ozdobny ogród najbliżej domu i na przedogródku od frontu.

Te funkcje musisz sobie sam określić, zastanowić się nad kompostownikiem, tarasem czy altaną, ławką wśród roślin.

O co mi chodzi pokażę na przykładzie dowolnego projektu ogrodu, zobaczysz jak podzielić ogród i jak poprowadzić tą linię.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies