Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia 23:56, 20 lip 2014

Do góry
Witam
jestem pod wrażeniem strony i forum oraz życzliwości i bezinteresownej pomocy jaką służą sobie nawzajem jego użytkownicy.
Nasza przygoda z ogrodem zaczęła się dwa lata temu, gdy wprowadziliśmy się do nowego domu, wokół mnóstwo gruzu, gliny i pyłu. Dom położony w górach, na dużym pochyleniu, w pobliżu lasu. My z mężem oboje blokowe dzieci i jak tu ogarnąć temat ogród? Zaczęliśmy od siania trawy i wyznaczeniu minimalnej przestrzeni dla rabat, bo w założeniu miał być ogród mało pracowity. Później okazało się, że trzeba było ryć tą trawę bo apetyt na rabaty rósł Nie spodziewaliśmy się nawet, że czas spędzony w ogrodzie na sadzeniu, przycinaniu i obserwowanie efektów przyniesie nam tyle radości. Niestety nie wszystko wygląda tak różowo, czasu mało, praca, dwójka małych dzieci, których nie sposób spuścić z oka i które z radością wyrywają świeżo posadzono roślinki, albo sypią żwirek na rabaty gdy my próbujemy zbierać kamienie, które u nas rosną jak grzyby po deszczu
Nie wiedząc od czego zacząć zaczęliśmy od roślin, które dostaliśmy od znajomych z ich ogródków, to dobry pomysł na start aby obniżyć koszty, ale trudno wtedy trzymać się jakiś założeń albo stylu.
Moim marzeniem był ogród wiejski, a co wyszło t zobaczycie.
Niestety ciągle doświadczenie mamy małe, na roślinach i ich pielęgnacji słabo się znamy, ciągle podpytujemy mądrzejszych i czytamy internet,tak też trafiłam na Ogrodowisko.
Dosyć wodolejstwa, czas się odsłonić, więc z drżeniem serca zamieszczam zdjęcia. Będę wdzięczna za każdą nawet najbardziej krytyczną uwagę i radę.

Chyba najsłabszy punkt ogrodu wąska rabata przed wejściem jest tam kilka "dywaników", mieczyki, floksy, nagietki. Czy na takiej wąskiej rabacie 0,5m można zrobić coś ładnego? W waszych ogrodach przed wejściem widzę dużo wysokich iglaków czy też powinnam iść w tym kierunku czy może zostawić niską obsadę? Marzy mi się aby było kolorowo. Ostatecznie podjazd jeszcze nie gotowy można zmienić kształt rabaty

A co postawić przy ławce i stoliku obok drzwi wejściowych? U Pani Barbary widzę piękne hortensje. Podłoga i słupek będą w ciemnym kamieniu

Po wejściu przez bramę do środka po lewej stronie duża rabata założona zeszłej jesieni, jest tam wszystko co przywiozłam od kuzynki i kilka krzewów zakupionych, starałam się sadzić pasami albo półokręgami, są goździki, trochę małych skalniaków, hortensja biała i różowa, rododendron różowy, azalia czerwona, borówka amerykańska, sosenka, cis, wrzosy i wiele innych których nazw nie znam. Mam nadzieję, że jak trochę podrosną to będzie ciekawa naturalna (wiejska kompozycja), czy może jak się rozrosną to powstanie busz i chaos? Proszę o radę, dla lepszej orientacji zamieszczam zdjęcie z bliższa i jeszcze jedno z koszem na śmieci, który wygląda okropnie, ale nie mam pomysłu jak temu zaradzić, bo jak go obsadzę to odetnę sobie drogę do niego.

Widok z domu dokładnie z tarasu na już teraz budującego się sąsiada. W pierwszych planach nie chcieliśmy żywopłotu, był piękny widok na góry i las ale w obecnej sytuacji chciałabym zasłonić tą budowę, która mocno porosła polnym kwiatem ale jednak dekoracyjna nie jest. Mam duży problem z pomysłem, sprawę komplikuje skarpa a na górze tylko wąski pasek przy ogrodzeniu może 30cm. Brakuje mi róż w ogrodzie może to jest jakiś pomysł na pnącza na ogrodzeniu. Mam też do zagospodarowania dużo małych sadzonek sosenek ale to dopiero maleństwa.

i drugie zdjęcie trochę w lewo z widokiem na las ale deski też widać. Pod ogrodzeniem zasadzone są tylko 3 złote deszcze i brzoza która uschła, myśleliśmy że odpowiednio kształtowana w parasol da cień nad piaskownicą

sadzonki sosny

i zdjęcie w drugą stronę na dom i taras

Rabata na skarpie berberysy, irgi bukszpany i płożące zapomniałam nazwę (wybaczcie ale przyswojenie takie ilości nowych nazw jest dla mnie trudne) Schody mają być w kamieniu jak nie dokończone fragmenty elewacji. Czy powinniśmy coś dosadzić? Po prawej stronie schodów na samej górze przy wyjściu na taras zielnik, dalej w rabacie górnej barwinek na zmianę z rośliną o srebrnych liściach a w drugim rzędzie piwonie. W rabacie dolnej taki groch mydło i powidło, nie mam pomysłu. Przy słupach tarasowych chcieliśmy posadzić winorośl a pod tarasem przy wejściu do piwnicy zrobić gilla z wędzarnią.

rabata górna przy schodach

Miejsce na wiatę dla samochodów, po lewej na niewielkim wypłaszczeniu jeden mały bez i pewnie coś by się jeszcze przydało

A to lawenda przed wejściem
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 21:46, 20 lip 2014

Do góry
Przeglądając jakiś album ogrodowy natknęłam się na berberysy i hortensje

A dzisiaj u nas pięknie padało, ze 3 godziny , burza i deszcz, ale w miarę spokojny. Wszystko odetchnęło od upału i ogródek podlany z bani
Białe floksy zaczynają kwitnąć... Jeżówki się rozkręciły, rudbekie zaczynają popis. Obciełam dzisiaj szałwie, białą do zera reszta eksperymentalnie tylko kwiatostany. Zebrałam nasiona mojej wysokiej szałwi. Chcę ją powysiewać, bo jest naprawdę warta grzechu

Cały ogród zastawiony: 2 baseny, ślizgawka wodna, leżaki... materac do odpoczynku. No bajzlownik się zrobił
Bajkowy ogród Weroniki 00:52, 20 lip 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Piękne zdjęcia, tyle nowych roslin już kwitnie, aż kipi to wszystko a róże mimo to, nadal dają pokaz, pozdrawiam weroniko

Irenko!
Pomimo upałów "kipi" kwitnieniem ogród. O trawie pamiętam, wstawiłam u Ciebie jej stan na dzisiaj. Zakwitły moje 4 nowe róże
WALTZ TIME, pnąca - śliczne pełne i pachnące niebieskie różyczki,
EDEN - moja 3-cia próba zakończyła się sukcesem,
LAWINIA od Starkla
RAPHSODY IN BLUE jak Twoja, mnie cieszy.
Pachną róże i floksy. Spiewają i kąpią się w oczku ptaki, a na jeżówkach lądują barwne motyle.

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:44, 19 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Anek nacieszyłam oczy kiweciem a'la ZSZP
Buziam i aż mi się wyjśc nie chce na ten skwar za oknem...

Ja dziś cały dzień na tym skwarze na tempo biegałam z kosiarką.. jestem zgon...

I jeżówki..

Ula- telefon Ci dam.. może keidy sie przyda... a fotki morza obejrzę na forum jak wrócisz.. tylko daj znać że są

Teraz królują floksy i jeżówki... i najpóźniejsze lilie.. i rudbekie...

Liliowo i kolorowo:) 22:29, 19 lip 2014

Do góry
Bea napisał(a)
Ja zawsze na końcu, ale muszę powiedzieć, że garnek ma wszystkie garniki pod sobą. Takich już nie robią.

Takeigo samego floksa różwego kupiłam i stoi w doniczce bo bardzo smakuje ślimakom.

Pozdrawiam wakacyjnie

W garnku juz sa kwiatki i jest ozdoba ogrodu U mnie floksy o dziwo jakos maja spokoj od slimakow a tez mam ich mase Pozdrawiam i udanych wakacji życze
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 22:02, 19 lip 2014

Do góry
Masz racje Haniu w takie upały trzeba sie oszczędzac. U mnie borówki pojedyncze dopiero dojrzewaja i floksy dopiero zaczynają kwitnąc.Piesia zal w takie upały a im starszy tym bardziej zal ale on sobie jakiś cień pewnie zawsze znajdzie .Opoczywaj i posilaj sie zdrowymi borówkami . Buziaki śle.
Starorzecze na górce 21:14, 18 lip 2014

Do góry
cd. Holland Beauty

Orienpet SATISFACTION:

Lilie (trąbkowe PINK PERFECTION) i floksy

Białe ze smugą różu, pachnące obłędnie:

No i misz-masz liliowy, trzeba będzie to towarzystwo uporządkować w przyszłości:

A teraz idą liliowce - siewki.

Tych mam najwięcej:

Inne:

I to co lubi je zjadać w trakcie posiłku, który to posiłek odpadł pod jego ciężarem:

Mirkowy ogród (początki) 20:25, 18 lip 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Julitko u mnie poczta ok.Dwa tyg.temu Kindzia mi wysłała patyczki róż i floksy paczka szła 1 dzień roślinki ok.

Ok, będę się starała ogarnąć sytuację w niedzielę wieczorem i puszczę w poniedziałek rano. Jak wyślę dam Ci znać. Wrzuć namiary na pw.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:01, 18 lip 2014

Do góry
Gosia......floksy dzięki O. u mnie zagościły, jakoś do tej pory niespecjalnie za nimi przepadałam, zmieniam opinię, to świetne roślinki i na dodatek pachną, ja mocno zapachowa jestem
te pełne i pachnące lilie lubię za wszystko, w tym roku najpóźniej zaczęły

Eliza....ostatnio wszyscy w piętkę zagonieni, co za czasy, ale cieszę się, że wpadłaśpozdrawiam

Mala_Mi.....Aniu, no widziałam i zapomniałam o nim u ciebie napisać, cieszę się bardzo, niech owocuje i wstydu nie przynosi; u mnie znowu zatrzęsienie winogron, co z nimi robić, może soki?
jak chwalisz cięcie, to jeszcze te poleciałam, ale mi szło szybko, tylko nic nie podkładam, potem uschnie i wygrabię, bo 10 światów z tym zabezpieczaniem, nie na moją cierpliwość

od razu inaczej, jak nie ma poczochrańców
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:45, 18 lip 2014

Do góry
zawitka.........Halinko, są jeszcze czerwone, ale osobiście nie spotkałam, bo bardzo by mi pasowała do pomysłu z makami; moja to odmiana Scorpion
zgrała się z kolorami cynii, to zawsze niespodzianka, ale z liliowcami niekoniecznie
lubię tę fazę kwiatu limki, a lobelia dopiero teraz zaczyna, jak już ją miałam wywalić, coś mi z nią sianie nie idzie

Pszczelarnia......Ewa, na początku rośnie ładnie, potem się rozłazi, a kępa w środku łysieje, kwiatostan się pokłada mocno, może w cieniu będzie lepiej, ale zdecydowanie wodę lubi, jeśli regularne podlewanie, będzie ładniejszy; swój wykopałam, choć na pewno odbije znowu i mam pusty plac i myślę, co dać, chyba wolę dosadzić tam floksy

albo te lilie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:18, 18 lip 2014

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Irenko ale masz piekny ten przetacznik, posadzilam tez rozowy i ciekawe jak sie rozrosnie. Super masz te rabaty a szczegolnie te co najmniej pracy wymagaja, tez do tego zmierzam bo sil coraz mniej. W te suche i sloneczna miejsca to lawenda i trawy, rozchodnik jeszcze. U mnie floksy daja rade na takiej patelni. Bardzo lubie zapach lilii w ogrodzie no i floksow tez Ciekawe jak Ci bedzie rosl ten powojnik Solidarnosc bo u mnie kiepsko Najlepsze sa powojniki z grupy viticella albo dobrze rosnie i kwitnie Ville de Lyon. Pozdrawiam

Przetaczniki są szybkie ale rok temu dopadał je mączniak, w suchym i nasłonecznionym i przewiewnym miejscu, nie
te intensywnie pachnące lilie, to mój nr 1, dlatego dojdą kolejne, cały ogró ma nimi odurzać
floksy też fajne, ale zapach mniej intensywny

powojnik posadzony, zobaczymy, jak z nim będzie....doszło mi nowych powojników sporo, ale zastrajkowały, idą w zieleń, nie w kwiaty, a Veronica Choice w tym roku 1 kwiatek dała, 2 razy był uwiąd pnączy
w zakątku medytacji rosną Rubensy Frank jakiś i ten, bo miało się zgrać z żółcią i niebieskimi dodatkami

Danusiu, powoli zbliżam się do końca zmian, zostały mi kosmetyki w środku rabat, będzie mniej pracy, a to podstawa, sił niestety nie przybywa, a ogród stale wielki, pozdrawiam
Wichrowe wzgórze 13:03, 18 lip 2014

Do góry
Oj czosnków to zdecydowanie na przyszły rok nasadzę... i innych robalo-chronnych roślin, bo mam wrażenie, że moje róże są stołówką dla wszystkich okolicznych szkodników...

Czy te białe róże u Ciebie w rabatach to Aspirin? Tak obłędnie wszystko kwitnie, że już ciężko rozróżnić gdzie róże, gdzie floksy i jeżówki A to bardzo dobrze o spójności projektu świadczy

Chętnie obejrzymy tę nową rabatę...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:42, 17 lip 2014

Do góry
Buziaczki uśmiechnięta Irenko Nadrobiłam i jestem zachwycona jak zwykleFloksy u mnie jeszcze w powijakach a u ciebie w kwiatach cale. Myślałam że w tym roku wcześniej będą a jednak nie
Ogródek Iwony 16:04, 17 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
A może ładnym łukiem pojechać do narożnika, będzie rozszerzający się trawnik, potem drzewko kula może być też na wprost przęsła lub ekranu z cisa, żwirowa rabatka z kulkami rozrzuconymi, tyłem różowe żurawki już na korze, za nimi róże, trawy i jeżówki, pod świerkiem rozluźnić busz i wstawić lustro, by łan traw i jeżówek odbijał się w nim, ekranem z cisa zasłonić się i dać jednocześnie tło roślinom

ot mogę sobie pofantazjować

Małgosiu kochana, dziękuję, że myślisz o mojej rabatce. To baaaaaaardzo miłe. Kulki bukszpanowe i coś na nodze TAK, żurawki różowe TAK, lustro - fajny pomysł, ale nie w tym miejscu: rośnie tam forsycja , mam w planie (a właściwie mój M) wyautować ją stamtąd. Tylko, jak ostatnio weszłam pod jodełkę, to patrzyłam na nią i się zastanawiam, czy się da? Mocno się rozrosła, więc jak ją stamtąd się pozbędę, to krzaczka chyba nie uratuję, niestety . Muszę zostawić do jesieni, może coś z tego będzie. Żywopłot z cisa wolno rośnie, też o nim myślałam, ale posadziłam tam ostrokrzew, ten, co rósł przy chodniczku. ładnie się wybarwia jesienią, jest zimozielony (albo raczej czerwony ), ma ładne jagody, a wiosną ładnie kwitnie. Na murku wspina się bluszcz. Kiedyś cały murek był zarośnięty, ładnie to wyglądało, potem jednej mroźnej zimy zmarzł. Powoli odbija i się pnie. Rosną tam jeszcze floksy białe i różowe. I liliowce, ale podobają mi się ich liście. Zastanawiam się, czy je stamtąd przesadzić.

Kosolkowa Pasja 06:04, 17 lip 2014

Do góry
Ja lubię floksy. Może to jakiś sentyment? Nie wiem. Gdzieś będa u mnie na pewno, i to nie w jednej kępie
Kosolkowa Pasja 22:45, 16 lip 2014

Do góry
Floksy wcale nie muszą wyglądać jak z wiejskiego ogródka. Wszystko zależy jak się je wkomponuje na rabacie. U mnie rośnie bardzo dużo floksów, w wielu miejscach na tyłach rabat - uważam, że bardzo dobrze się komponują na rabacie bylinowej lub różano - bylinowej, ale trzeba je umiejętnie wpleść w całość.
Ogrodowiskowe inspiracje 22:39, 16 lip 2014

Do góry
Jeszcze kilka lat temu w moim ogrodzie królowały byliny, ogromne różowe i białe floksy, liliowce, kosmosy i naparstnice a jesienią astry i marcinki. Od wiosny do jesieni moja frontowa rabata była pełna kolorowych kwiatów. Gdy jesienią wycinałam ostatnie łodyżki przekwitłych marcinków, rabata zamierała, robiło się pusto a goła ziemia straszyła aż do wiosny gdy zaczynały pokazywac się tulipany. Wtedy nie miałam tej wiedzy co teraz,nie było Ogrodowiska, Danusiowych porad i inspiracji, nie myślałam o tym, że byliny powinny być wkomponowane w tzw zimozielony szkielet, który zdobi rabatę cały rok i podkreśla piękno następujących po sobie kwiatów. Gdy ruszyła budowa naszego domu, rośliny porozdawałam. A teraz gdy przeglądam piękne ogrody Ogrodowiczan w których znowu pojawiają się kosmosy, tojeść czy krwawniki z sentymentem wspominam te czasy bylinowej rabaty jednocześnie żałuję,że nie zachowałam choć części dawnych nasadzeń....

Ostatnia wizyta w ogrodniczym zakończyła się kupnem liatr, naparstnicy, piórkówek, turzycy frosted curls i.... dwóch opakowań nasion kosmosów

Różowe liatry posadziłam między cyprysikami

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:48, 16 lip 2014

Do góry
Floksy zaczęły spektakl

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:45, 16 lip 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)

w czym rosną szałwie??

Rozumiem, że pytasz z czym są zestawione?? Przed nimi rosną przywrotniki - jeden z moich najlepszych duetów napiszę lubieżnie nieskromnie Za nimi teraz kwitną jeżówki, za jeżówkami kocimiętki, trzykrotki i róże rabatowe. Obok nich są floksy, orliki, róże the Fairy i lawenda
Kosolkowa Pasja 14:57, 16 lip 2014

Do góry
Olu, ja osobiście darowałabym sobie floksy, one mają dla mnie klimat "babcinego" ogródka, może dlatego że pamiętam je z dzieciństwa a ja nie jestem sentymentalna w tych sprawach. Wydaje mi się że w ostatnim czasie pojawiło się tak dużo roślin, w tym bylin, że jest w czym wybierać i można stworzyć ogród kwietny w stylu klasycznym ale jednocześnie z nutką świeżości. Ale to tylko moje b. osobiste odczucia, Ty oczywiście możesz lubić floksy i jeśli tak jest bierz je śmiało.

Wrzucone linki przez Tess z rabatami - super, są kwieciste ale porządek jest nie ma przypadkowości. Dla mnie bomba. W dodatku ciągle odkrywam jakieś wątki które przeoczyłam na których jest tyle pięknych zdjęć.

lepiej się zastanowić dwa razy, rozrysowałaś sobie tę rabatę gdzie chcesz je posadzić ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies