Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka

Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka

Ania74 14:09, 31 lip 2014

Pokażę trochę mojego chaosu rabatowego Zdjęcia poranne, godz. 6.20, słońce jeszcze nie wychyliło się z zza lasu...

Białe floksy się wściekły i urosły mi do szyi...
Hortensje mam nadzieję, że urosną a wtedy zrobię im miejsce... zresztą i tak będzie przebudowa
Ania74 14:09, 31 lip 2014

A te lilie miały mieć jakieś 60-70 cm i nie wiedzieć czemu tak strzeliły. Dostałam je od niani swoich dzieci i ona też jest tym zaszokowana...
elzbieta_g 14:45, 31 lip 2014

Ania74 napisał(a)
Pokażę trochę mojego chaosu rabatowego Zdjęcia poranne, godz. 6.20, słońce jeszcze nie wychyliło się z zza lasu...

ładny ten chaosik w soczystych barwach a ja nie mam floksa ani jednego mus do sąsiada się zakraść
15:18, 31 lip 2014
Rabata urocza
Aniu a jak z Twoimi floksami? Swojego czasu sporo ich miałam ale był problem z mączniakiem,co rok to samo i zrezygnowałam z nich chociaż nadal mi się bardzo podobają
Ewa_w_ogrodzie 17:11, 31 lip 2014

Ania74 napisał(a)

Białe floksy się wściekły i urosły mi do szyi...
Hortensje mam nadzieję, że urosną a wtedy zrobię im miejsce... zresztą i tak będzie przebudowa

wow wow wow miej litość aż mnie skręca w żoładku jak patrzę na te cuda. Mogę się na Tobie wzorować? Wysokościowo piękne wygląda ten kształt trójkąta. Podobają mi się też te iglaki. A czym obsadziłaś obwódkę?
Magdalenka 17:14, 31 lip 2014

Aniu kochana, szalejesz ze zmianami, że ho ho. Te rabaty są przepiękne, floksy i jeżówki...cud miód Ja bym niczego nie zmieniała.
Pozdrawiam.

Ewa_w_ogrodzie 17:15, 31 lip 2014

Ania74 napisał(a)

Zaraz do Ciebie zajrzę, ale powiem Ci że efekt bylinowego ogrodu to kwestia zaledwie 2-3lat. Moje pierwsze rośliny na skarpę sadziłam w 2012 roku. Najmłodsze dziecko przyssane do cyca jeszcze było... stąd pamiętam.
To też oczywiście sprawa gleby i dostępu do wody. Wtedy wszystko jeszcze szybciej rośnie. Tobie się właśnie taka rabata podoba i jest mi niezmiernie miło, ale ja właśnie dojrzałam to tego, żeby podosadzać więcej gatunków zimozielonych, bo wiosną jest tutaj za pusto. Potrzebuję jakiegoś szkieletu czy coś. Właśnie pod floksami dosadziłam trzmielinę np...

Tak wiem o co chodzi, jest pięknie ale chodzi o to żeby cały rok cieszyła oko. Dlatego ja dałam też tulipany, bo liczę na to że zaraz wiosną zrobi się kolorowo, niestety na iglaki nie bardzo mam miejsce bo za wąsko. Chyba żeby poprzeplatać, ale boję się że nie wyjdzie ładnie.
kosolka 19:55, 31 lip 2014

I to jest Aniu moja obecna zagwozdka własnie. Zrobić rabatę bylinowo-różaną tak, zeby cały rok było dobrze.
tabliczkazna... 21:43, 31 lip 2014

Ania74 napisał(a)
A te lilie miały mieć jakieś 60-70 cm i nie wiedzieć czemu tak strzeliły. Dostałam je od niani swoich dzieci i ona też jest tym zaszokowana...

)) Moze one ciekawskie takie i chcą zerknąć co jest za tym bambusem?
Rozumiem, ze to ten basen, w którym przesiadujesz i kontemplujesz rabaty planując trawiaste uzupełnienia? )) No blisko masz ))
Rabaty jak zawsze śliczne i nostalgiczne. Ciekawa jestem co tam wydumalas...
Ania74 21:45, 31 lip 2014

Aniulka napisał(a)
Rabata urocza
Aniu a jak z Twoimi floksami? Swojego czasu sporo ich miałam ale był problem z mączniakiem,co rok to samo i zrezygnowałam z nich chociaż nadal mi się bardzo podobają

Jak się przypilnuje i zrobi oprysk odpowiednio wcześnie tj, zanim liście pokryją się białym nalotem, to sytuacja jest do opanowania. Potem oczywiście trzeba powtórzyć zabieg, bo można się zdziwić. Powiem Ci, że chorują te które były zakażone na szkółce. I te które mają za gorąco i za sucho. A własnie w tym zacienionym trójkącie jest im idealnie . Trzeba dobrać odpowiednie miejsce Takie są moje obserwacje...