Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Piaskownia na zakręcie 13:56, 11 mar 2014

Do góry
Nareszcie widzę u mnie wiosnę

Kalina

Świdośliwa

Róże

Bez koralowy

Moje trudne początki, domek przy lesie. 18:23, 08 mar 2014

Do góry
Moje przedszkolaki wsadzone 2 tyg temu, tzrmielina, bukszpan, tawuła, kalina, dereń, niektóre gałązki znalezione w trawie i wsadzone, a co tam, jest duzo nowych pąków,

I dzisiejsze, świeżo ściete, z użyciem ukorzeniacza, berberysy Kasiu tez wsadziłam, sprobuje z takimi gołymi, mają tylko małe pączki, moze takie się ukorzenią

Rewolucje ogrodowe Pauli 18:46, 02 mar 2014

Do góry
To jeszcze zrobię spis roślin jakie mam na tych rabatkach z lewej strony:

cyprysik groszkowy nana 10 szt
świerk biały alberta globe 1 szt
wierzba iwa 2 szt
wierzba mandżurska 1 szt
wierzba Curly locke 1 szt
wierzba hakuro nishiki 2 szt
rododendrony 3 szt
cis densiformis 2 szt
tuja hoseri 13 szt
jałowiec stricta 3 szt
tuja hoseri 2 szt
świerk conica 10 szt
sosna himalajska 1 szt
sosna pinus mugo mops szczepiona 1 szt
klon czerwony szczepiony 1 szt
kosodrzewina 1 szt
świerk daisy white 1 szt
świerk nidiformis 5 szt
jodła koreańska 4 szt
bukszpany 6 szt
kokornak 1 szt
pęcherznica żółta 1 szt
pęcherznica czerwona 1 szt
thuja globosa 1 szt
cyprysik filifera 1 szt
świerk szczepiony Glauca compacta 1 szt
Lilak szczepiony 1 szt
Wiciokrzew Dropmore Scarlet 1 szt
Sosna żółta - Pinus Ponderosa 1 szt
kalina szczepiona 1 szt
modrzew szczepiony 1 szt
robinia szczepiona 1 szt
cyprysik lawsona alumii 5 szt
tuja aurera nana 6 szt
świerk Daisy White 1 szt
Jałowiec Blue Carpet 2 szt
Mikrobiota syberyjska 1 szt
Świerk Hopsi szczepiony 1 szt
buk pendula 1 szt
karagana pendula 1 szt
wiśnia kiku shidare 1 szt
kiścień 2 szt
sośnica 1 szt
arukaria 1 szt
cyprysik szczepiony (na pniu) 1 szt
tuje szmaragd 30 szt
Jałowiec płożący 3 szt

+ na rabacie z bukszpanami:
bukszpan x 3 szt (większe)
bukszpan kulka x 1 szt
tuja szczepiona x 2 szt (ok 50-60 cm)
Gracillimus x 8szt
+ żurawki

foto rabaty z bukszpanami:

Blaski i cienie nowego życia 15:09, 01 mar 2014

Do góry
tych fioletowych posadziłam chyba z 200
link text
a to kalina od Basi- ma pączki na gałązkach, co mnie bardzo cieszy

stokrotki w trawniku

Drzewulcowo 22:00, 28 lut 2014

Do góry
Buuu!!! Wszędzie czytam, że coś wychodzi i kwitnie , a u mnie cisza. Nawet tulipany nie wybijają i juz się zaczynam martwić, czy przypadkiem krecisko cebulek nie zgryzło, albo może za głeboko lub za płytko wsadziłam? Poczekam jeszcze ze dwa tygodnie, noże jednak coś? A na razie to jedyną pociechą są azalie i kalina, która zachowała pąki, mimo że nie zdażyłam jej okryć na zimę. Byliny na razie oglądam na allegro i na fotkiach na Ogrodowisku, zakupów więcej nie będzie, w aptece zostawiłam 400 złociszy...
ogrodoweimpresjejolki 19:12, 28 lut 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Jolu a nie za ciemno one tam mają może trochę tą tujkę podgolić a na ostatnim to kalina ma pąki? pozdrówka

Aniu, to zdjęcie zrobił M. jak akurat słonko za domkiem się schowało. Później znowu jest dobrze oświetlone. To miejsce jest dla cieniolubnych więc bezpośredniego nasłonecznienia nie potrzebuje.
Jutro wybieram się na działkę, więc zrobię zdjęcie porównawcze jak urosły przez tydzień. A na pierwszym planie azalia
ogrodoweimpresjejolki 20:01, 27 lut 2014

Do góry
jotka napisał(a)
Celinko, działka jest lekarstwem - w tej chwili choćby popatrzeć ...

Aniu, Monte - dzięki, że z karteczką fatygowałaś się do mnie - śliczna

Mariolka, widzę nowy avaterek No jeszcze w ten nowy sezon nie wierze, ale zajrzeć musiałam Chciałoby się już tej prawdziwej wiosny

Haniu, rabatka z uczepem, begoniami i rozkosznymi żabami uśmiech u mnie wywołała, a to cenne

M. wczoraj podjechał wygrabić liście spod gruszy, które zostały jako osłona na zimę. A pod nią pełno czubków przebiśniegów i puszkini

Mam nadzieję, w sobotę lub niedzielę sprawdzić ile urosły i zrobić lepsze zdjęcie

Jolu a nie za ciemno one tam mają może trochę tą tujkę podgolić a na ostatnim to kalina ma pąki? pozdrówka
Ogród Janiny 08:35, 27 lut 2014

Do góry
Wiosna i do mnie wreszcie doszła ale rano są jeszcze spore przymrozki więc w ogrodzie mało co robię bo boję się jeszcze odkrywać kwiaty .. Pomału tylko przycinam suche badyle .. Po zimie wcale nie mam siły ,tak się człowiek odzwyczaił od gimnastyki ogrodowej że trochę popracuje w ogrodzie i ledwie do domu wchodzi , ale za kopanie jeszcze się nie biorę bo ziemia za mokra ..

Kalina o zielonych liściach ładnie przetrwała.

derenia widać z daleka ..

goździki tez ładnie przetrwały

jasnota ładnie się płoży na rabacie ..

nawet się pokazały pączki na ligustrze i hortensji pnącej ..

Wiosna pomału wkracza w nasze ogrody ..

Ogródek Anity 21:19, 25 lut 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Ale rzeczywiście u ciebie ruszyło wszystko.. u mnie jeszcze większość roslin śpi... no nie bo kalina u mnie tez ma juz wydatne pączki.
Czy to sa te rozchodniki takie wysokie o jasno zielonych lisciach "kapusty" . Te które miałas w 3 kolorach ?
Chętnie bym sie poczestowała kawałkiem twoich rozchodników jesli bedziesz je rozsadzać, szczególnie tych białych i ciemnoczerwonych.

Mój peris nie jest taki ładny jak twój, przezył, przezimował - bo w tym roku zima licha była, ale poprzedniej zimy podmarzł mocno i prawie 2/3 musiałam wyciąc, potem jak tworzyłam rabate to przesadziłam go do innych kwasolubnych , tam jest nieco osłoniety wiec nawet jakby zima była ostra to da radę lepiej niz w starym miejscu. Tak wiec i tak ciesze sie że go uratowałam i że w ogóle zyje, nie narzekam........

Co do rozchodników to nie ma sprawy, jak sie zobaczymy to ci dam
Leśne Wzgórze 17:33, 25 lut 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Bardzo ładny pokrój ma ta kalina

Irenko dziękuję za wizytę.
Leśne Wzgórze 17:32, 25 lut 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Na zdjęciu ta kalina wygląda ładnie, pewnie to Roseum, Pytałam gdyż Twój ogród przypomniał mi kiedyś widziany ogród i zakątek w nim, gdzie drzewa były podsadzone kalinami Compactum plus trochę leśnej roślinności. Ta kalina rośnie tak fajnie kompaktowo, taka przysadzista kulka - próbowałam ją poźniej kupić ale nie mam jej.

Nie umiem Ci powiedzieć czy to Roseum, kupiona została jako kalina koralowa i nic więcej na etykiecie nie pisało. Ale fakt, że bardziej przypomina roseum niż compactum.
Leśne Wzgórze 17:25, 25 lut 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Zaglądam czy u ciebie też wiosna No i czy wiewióry już wszystkie orzechy ci wyjadły Kalina koralowa jest piękna, takie białe pompony Pozdrawiam i miłego tygodnia życzę

Dopóki moja babcia ma orzecha to wiewiórki będą miały orzeszków pod dostatkiem. Kalina z pewnością nie jest tak wytworna jak RH czy azalie ani tak efektowna jak hortki, ale jest mało kłopotliwa i też ma swój urok.
A tu wiosna:

Leśne Wzgórze 13:05, 25 lut 2014

Do góry
Bardzo ładny pokrój ma ta kalina
Leśne Wzgórze 13:03, 25 lut 2014

Do góry
Na zdjęciu ta kalina wygląda ładnie, pewnie to Roseum, Pytałam gdyż Twój ogród przypomniał mi kiedyś widziany ogród i zakątek w nim, gdzie drzewa były podsadzone kalinami Compactum plus trochę leśnej roślinności. Ta kalina rośnie tak fajnie kompaktowo, taka przysadzista kulka - próbowałam ją poźniej kupić ale nie mam jej.
Ogródek Anity 10:25, 25 lut 2014

Do góry
Ale rzeczywiście u ciebie ruszyło wszystko.. u mnie jeszcze większość roslin śpi... no nie bo kalina u mnie tez ma juz wydatne pączki.
Czy to sa te rozchodniki takie wysokie o jasno zielonych lisciach "kapusty" . Te które miałas w 3 kolorach ?
Chętnie bym sie poczestowała kawałkiem twoich rozchodników jesli bedziesz je rozsadzać, szczególnie tych białych i ciemnoczerwonych.

Mój peris nie jest taki ładny jak twój, przezył, przezimował - bo w tym roku zima licha była, ale poprzedniej zimy podmarzł mocno i prawie 2/3 musiałam wyciąc, potem jak tworzyłam rabate to przesadziłam go do innych kwasolubnych , tam jest nieco osłoniety wiec nawet jakby zima była ostra to da radę lepiej niz w starym miejscu. Tak wiec i tak ciesze sie że go uratowałam i że w ogóle zyje, nie narzekam........
Ogródek Anity 07:44, 25 lut 2014

Do góry
Małgoś
Porządki dopiero zaczęto! Jeszcze muszę derenie przyciąć i to radykalnie nad ziemią, żeby je odmłodzić, maliny, bo zapomniałam, przekopać warzywnik z obornikiem...kory dosypać na rabatach, a najpierw chwasty powyrywać....echh.....
A na razie jakby szła wiosna bez już ma takie pąki

Kalina też jakieś tam ma, muszę o nią zadbać, bo coś kiepsko rośnie

I byliny ruszyły co widać po uprzątnięciu zeszłorocznych pozostałości
Rozchodniki
Leśne Wzgórze 19:30, 24 lut 2014

Do góry
Zaglądam czy u ciebie też wiosna No i czy wiewióry już wszystkie orzechy ci wyjadły Kalina koralowa jest piękna, takie białe pompony Pozdrawiam i miłego tygodnia życzę
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 17:54, 18 lut 2014

Do góry
O, jak miło, że chciało się Tobie zawitać do mnie Właśnie wróciłam z ogródka, posprzątałam resztki liści, wycięłam co nieco i odkryłam, że moje zimozielone turzyce są ugniecione i pogryzione przez jakieś okoliczne kocury i jakby tego było mało, to zaczęły się w nie załatwiać. Lubię koty, ale muszę coś wymyślić, żeby je odstraszyć.
Aniu, w cieniu i półcieniu, to już wiesz, że niezastąpione są żurawki i hosty. Świetnie w takich warunkach sprawdzają się tawułki (na zdjęciu), które kwitną na różowo, karminowo i biało. Lubią wilgoć. Obecnie mam dwie i dosadzę jeszcze kolejną.
Do cienia na pewno jeszcze barwinek, który ładnie zadarnia podłoże, orliki, konwalie i bukszpany sobie poradzą. Aaaa, jeszcze paprocie i bluszcz, a z krzewów kalina, dereń kousa, który bardzo chcę mieć, cudowne cisy.
Na pierisy trzeba uważać, mogą przemarzać zimą. Swojego nie okrywałam niczym i ma się dobrze.
Pozdrawiamy z Fikusiem Ciebie i Twoja córeczkę

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 19:53, 17 lut 2014

Do góry
jeszcze raz dziekuję Danusiu za fantasytczną podpowiedz, chwilę mnie nie było bo zmarł teść i wcześniej nie odpisałam. A z miłorzębów zdjęte brudne kaptury i ogladam codziennie czy już jakies pączki wychodzą - na razie ładnie zaczęła magnolia i kalina, aż sie boję zeby nie przymroziło jeszcze w tej lutowej wiośnie...
Ogrodowe przygody 15:35, 16 lut 2014

Do góry
Dziś przeszłam się po ogrodzie, oprócz cebulowych wzeszły: floksy, 1 kiełek piwonii, laitra. Nabrzmiałe pąki ma już kalina. Sama jestem ciekawe co z tego będzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies