Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Nasz przydomowy ogródek 16:04, 09 maj 2013

Do góry
Tawuły, kanciki, żurawki tu i ówdzie. O lalala! Do kancikowania to trzeba mieć zmysł techniczny i oko. Ja z długą deską po ogrodzie biegam a jak mam krzywizny do zrobienia - to wychodzą fale Dunaju.
Jurajski Ogród 13:37, 09 maj 2013

Do góry
Piękny poranek a kotki zaglądają aby dostać coś dobrego ,mam cztery i pilnują ogrodu a jeden też lubi leżeć na parapecie i zaglądać do kuchni .. Moje tawuły też są całe białe . mam ich kilka
Ogród Janiny 06:30, 09 maj 2013

Do góry
Siedzę całe dnie w ogrodzie bo po tych deszczach ziemia zbita i muszę ją poruszyć , .Posadziłam już mieczyki , krokosomię i część dali ,dzisiaj dokończę ich sadzenie ,bardzo ich lubię bo kwitną do samej zimy więc mam ich chyba z 50 .. Trochę pracy przy nich jest ale później sama przyjemność patrzeć jak kwitną .. zaczynają kwitnąć białe tawuły ..

Piękny biały krzew

magnolia cała w kwiatach

a moje prymulki coraz ładniej kwitną

i moje tulipany rozrzucone po całym ogrodzie ..

Bajkowy ogród Weroniki 22:18, 08 maj 2013

Do góry
Zuzo i Aniu, kolorowych snów życzę dodając fotki mojej ulubionej tawuły. Jutro będzie jeszcze piękniejsza.

Bajkowy ogród Weroniki 21:27, 08 maj 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
bosko u Ciebie wszystko kwitnie! pozdrawiam!

Karolino, nie zakwitły jeszcze wszystkie tulipany. Migdałek, takie duże drzewko, pokazał w tym roku 10 kwiatków, chyba więcej nie pokaże. Ale tawuły nadrobiły te braki i kwitną pięknie. Za chwile jednak biel tawuł i magnolii zniknie.

Dzisiejsze spojrzenie na pigwowca.

Kwitną niezapominajki,

kwitnące grupami żagwiny w zbliżeniu,

kończą kwitnienie fiołki fiołkowe, a zaczynają białe,

i zbliżenie kwiatuszka migdałka, jednego z dziesięciu niezawodnych.

Nasz przydomowy ogródek 17:06, 08 maj 2013

Do góry
Zbyszku, dawno mnie nie było, a tu tyle kolorów!
Tawuły też takie mam - i te żółte, i te pomarańczowe - bardzo wdzięczne roślinki, niekłopotliwe, a takie ładne, dają piękne plamy barw, można ciąć do woli i jeszcze łatwo je rozmnożyć.

Moja wiosenka dopiero powoli Twoją goni. Wczoraj rozkwitły wreszcie floksy. A oleander jeszcze w domu, zastanawiam się czy już wystawić, czy dopiero po zimnej Zośce.
Tawuła japońska - Spiraea japonica 10:40, 08 maj 2013

Do góry
Proszę o pomoc.
Założyłam rabatę, na której znajdują się tawuły japońskie, tawuła szara, budleja Dawida, brzoza brodawkowata. Chciałabym ją wysypać drobnymi jasnymi kamyczkami. Czy kamyki są odpowiednią ściółką dla tych roślin, czy lepsza byłaby kora?
Bajkowy ogród Weroniki 22:38, 07 maj 2013

Do góry
Aniu z Kamiennego Kręgu dla Ciebie dzisiejsza odsłona z białymi tawułami i parę tulipanków, z moimi pozdrowieniami.

Fioletowe tulipanki na tle tawuły japońskiej i kosodrzewiny.

Różowy delikatny, pełny tulipan.

Bajkowy ogród Weroniki 22:07, 07 maj 2013

Do góry
Polu, jeszcze nie jest bajkowo, ale już blisko. Do bajki brakuje pełnego kwitnienia floksów szydlastych. Z przyjemnością spełniam Twoją prośbę i pokazuję dzisiejszą bajkę, z pozdrowieniami.

Kwitną bratki, tulipany, białe tawuły, żagwiny i zaczynają floksy szydlaste.

Na tle białej tawuły pokażę jeszcze kwitnące wciąż szafirki.
Tawuły wczesne kwitną pięknie tysiącami białych kwiatuszków.

Jeszcze raz tawuła w towarzystwie magnolii i tulipanów.

Tawuła wczesna w zbliżeniu.

Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 21:34, 07 maj 2013

Do góry
W ogrodnictwie nic żółtego.... tawuły podobno jutro dojadą.
Ale za to sprawiłam sobie pelargonie angielskie na schody.
Na razie przymiarka bez donic ozdobnych :

Te ciemniejsze pelaśki pod schodami postawione na minutkę.
Powędrują do gruntu na kwietnik- tylko który ?
Ogród z platanem. 21:17, 07 maj 2013

Do góry
Tawuły aż świecą kolorkiem

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 19:43, 07 maj 2013

Do góry
Przetacznik napisał(a)
Tawuły z tulipanami - piękne zestawienie!

Bardzo się cieszę że Ci się podoba
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 18:13, 07 maj 2013

Do góry
Tawuły z tulipanami - piękne zestawienie!
Nasz przydomowy ogródek 17:25, 07 maj 2013

Do góry
Renatko to pytanie skieruj do Hani - co robiła z przyciętymi łodyżkami.

Agatko pozdrawiamy. Mamy teraz okres wiosennej pogody czyli deszczyk i słoneczko.

Gosiu w piwnicy temperatura w zimie jest ok. 12 stopni. Od czasu do czasu podlewałem. I uwaga - zaschnięte kwiaty usuwamy ręką i tyle! Sekator niech spokojnie wisi na haczyku i nic nie przycinamy gałązek.

Nabyłem drogą kupna tawuły i trzmielinę na pniu. Ale na razie o tym sza trala la la la la.

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 15:58, 07 maj 2013

Do góry
Deszcz, słońce, wszytko kwitnie jak szalone, ciężko się oprzeć żeby z aparatem nie pobiegać.
Tawuły, jeszcze nie w pełnym rozkwicie z tulipanami.

Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 11:41, 07 maj 2013

Do góry
Dziekuję Danusiu.
Dzis pojadę do ogrodnictwa po coś żóltego lub limonkowego.
Może jakimś cudem będą żurawki?- nie sadzę, więc szybciej tawuły i je posadze za konwalnikiem dla kontrastu. Konwalnik po podzieleniu może w trójkąt?
A pod samymi schodami dam kule thui- takie jak na rabacie żwirowej i mam nadzieje będzie ciekawie.
To jest to miejsce :

Dodam tylko, że miskanty widoczne na zdjęciu juz przeniesione a kulki przycięte !
Kraina Czarów w fazie projektów 20:11, 06 maj 2013

Do góry
A teraz przystąpię do prezentacji tego co mam. Jest mi wstyd niesamowity, prezentować to, ale chyba najważniejsza jest chęć zmiany

Część 1 z planu to część reprezentacyjna, ale jakoś nic mi tam nie podchodzi, mam jakiś pomysł, ale nie jestem nim zachwycona,a przecieżprzód domu, to powinien być efekt wow!

Z przodu na rabacie pomiędzy podjazdem a wejściem, pod ogromnymi tujami, były zasadzone tawuły i trzemielina. Trzmielinę przesadziłam na drugą stronę, a tawuły jeszcze dosadziłam, jest ich teraz 9 i mam zamiar formułować je w kule (podpatrzyłam takie na Ogrodowisku oczywiście: http://pinterest.com/pin/133137732706919144/).

Na pnie puściłam powojnik 'Ville de Lyon' oraz póki co wsadziłam po jednym bluszczu pospolitym, bo tyle akurat zakupiłam w zasadzie przypadkiem, ale będę chciała dosadzić kolejne, nie wiem natomiast w jakich odległościach je posadzić i czy nie zagłuszą one powojnika? Co ewentualnie mogłabym dosadzić do trzmielin? Jakieś pomysły?

Ta część prezentuje się tak - nie jest ona prosta jak na planie, tylko trochę do skosu:

Widok z ganku na wejście (paskudny koszt zostanie obudowany drewnem, a murek odnowiony, tak więc nie będa straszyć )

Po drugiej stronie wejścia rośnie sobie tuja… całkiem ładna, więc też tam raczej zostanie. A potem mam pas różnych nasadzeń, które zostaną wykopane i co dalej?
Myślałam tam zrobić nasadzenie tego typu: http://pinterest.com/pin/133137732706829180/ - zresztą proponowane przez szefową w jednym z wątków

Chodzi o to nasadzenie z kocimiętki, szałwi omszonej, pospolitego ostrogowca i ostnicy (bez palmy ) - to jest w ogóle szczyt moich marzeń! A na tuję puścić powojnik. Jak to widzicie?
Czy tą tuję w ogóle mogę przycinać, jak ona do tej pory rosła sobie jak chciała? Za niedługo zacznie wchodzić na chodnik i trzeba byłby ją przytrzymać trochę w ryzach

W tym ciemnym zakątku pod schodami wsadziłam póki co trzmielinę, którą przesadzałam z pierwszej rabatki i chyba dosadzę tam tawułę z odzysku - widok z ulicy:

Berberys zasłania studzienkę deszczową. Ja natomiast myślałam, aby berberys wykopać, o ten jest taki jakiś byle jaki i jego kolce zupełnie nie zniechęcają, aby się nim zająć i na studzienkę puścić bluszcz pospolity (znów jednak pojawia się problem gęstości nasadzeń), a na środku postawić dużą donicę ceramiczną z rojnikami, które uwielbiam zarówno ja, jak i mój mąż. Coś na kształt tego: http://pinterest.com/pin/133137732705185256/ tylko, że dużo większe.

Tu widac i trzmielinę i berberys i paskudną studzienkę:

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 15:09, 06 maj 2013

Do góry
Haniu!
Tawuły to się wręcz same ukorzeniają, nie wiedzieć kiedy. Gałązka poleży trochę na ziemi i zaraz korzonki wypuszcza. Tak je rozsadzam, bo szkoda wyrzucić. Takie ładne są
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 00:32, 06 maj 2013
Do góry
Ależ tawuły są piękne wiosną, ich młode przyrosty są ładniejsze w tym czasie niż kwiaty w porze kwitnienia. Pomarańczowa, jak w jesiennych barwach - nie spotkałam takiej jeszcze, albo rzadko ją można spotkać, albo ja mało widziałam
Pozdrawiam Grupę Tulipanową i ich Ogrodniczkę
Dobrej nocy i równie dobrego, pogodnego dnia... z uśmiechem

Ogród w Tarnowie 22:44, 05 maj 2013

Do góry
Zbyszku, tawuły i berberysy przycinam 2-3 razy w sezonie w zależności od przyrostów bo zarówno w Wysowej jak i u mnie jestem ograniczony powierzchnią. Łatwiej przycinać tawuły bo berberysy kłują. Najlepiej kupić gęste i większe żeby można było od razu uformować to potem będzie łatwiej a cięte szybko się zagęszczą. Powodzenia.
A na pierogi to się piszę bo ze śliwkami jak i z borówkami bardzo lubię

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies