Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 09:39, 30 maj 2013

Do góry
Tydzień temu posadziłam rośliny w ogrodzie-hortensja, lawenda, trawy, wrzosy, tawuły, żurawki. Kiedy podlać pierwszy raz nawozami?
Ogród Janiny 16:08, 29 maj 2013

Do góry
Dzisiaj słonecznie ale mokro ,tyle wody to do niedzieli się nie obsuszy ,zielsko rośnie szybko ale i kwiaty ładnie podrosły a trawnik w wodzie pewnie trzeba go będzie kosa skosić ..
Bogusiu tak wyglądają moje żywopłoty ..

przycina trzmielina ładnie się zagęściła

Tawuły w stronę lasu też już stanowią pewną zaporę dla saren

młoda trzmielina z mahonią ..

i berberys w którym zadomowiła się malina z pysznymi owocami ..

Muszę tylko pilnować aby nie przełaziła do sąsiada i na trawnik dlatego na wiosnę opryskuję wokół nich aby zniszczyć młode narosty bo wszystkie roślinki z żywopłotu lubią wędrować coraz szerzej ..
Ogrodowy spektakl trwa ... 15:05, 29 maj 2013

Do góry
rabata przy tarasie, zasadniczo różowa ze sporą ilością kwiecia

tego świerka przesadzaliśmy w kwietniu, super wyszło zrobił kilkanaście kroków na wprost przez ogród i ma nowe odrosty może będzie dobrze

a to rabata zasadniczo niebieska moje plecy ogrodu- choć zywopłat z tawuły wczesnej biały

a tym perukowcem się cieszę bo w ub roku mi nie kwitł
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:19, 29 maj 2013

Do góry
przeczytałam u mnie ..ok to może do tego czasu moje przyjdą ....

(kupiłam te tawuły na brzeg,mają drobniejsze listki niż te złykłe...posadzę 5 zobaczymy jak sie rozrosną,najwyżej po cięciu powtykam gałązki i urosną)
Ogródkowy chaos u monitki 23:28, 28 maj 2013

Do góry
Madżenko nasadzenia dopiero w formie rozważań sama jeszcze do końca nie wiem co tam będzie

Pierwotnie według planu Gosi przed szpalerem tujek mają być trzy choiny kanadyjskie a przed nimi pieć RH. Ostatnio dumałam żeby je na horti zamienić. Przed nimi jakieś karłowe iglaki mają być i do tego obwódki z tawuły i lawendy bodajże. No a mi się klonik zamarzył ...tak sobie komplikuję

Gosia podumam zobaczymy co z tego wyjdzie

Widze że plan ambitny ale i wypoczynek zaplanowany pewnie wielkie skakanie bedzie
Sosnowo 20:05, 28 maj 2013

Do góry
Mariusz napisał(a)
Piękny ogród, macie już takie dojrzałe ogrody , żywopłocik z tawuły van Houtte'a? myślę o takim.

Witaj Mariuszu, miło Cie gościć Tak , to namiastka zywopłotu z tawuły - szkoda, że tak krótko zachwyca swoją bielą.
Zielony chaos u Dawida 10:15, 28 maj 2013

Do góry
Wczoraj przyszło mi też do głowy przytargać 3 tawuły 'Goldflame'. Teraz rozmyslam gdzie je posadzić. Niby mam pomysł, ale jak to bywa, będzie bieganie i dopasowywanie.

Z dnia dzisiejszego - w kroplach różanecznik 'Hachmann's Charmant'

Rozkwitł kolejny irys.

Kropelki na jagodzie kamczackiej.

W cieniu - zacieniona 22:50, 27 maj 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
kalina japońska Mariesii już duża u Ciebie??, a co kwitnie przy tawułce , czy to lilie niskie? a to ostatnie zdjęcie to? pozdrawiam, u mnie zaczęło lać znowu po nocy ok,16,00, akurat kosiłam trawnik, ale skończyłam, a potem znowu ok. 21.00 jak wsadzałam "myszki" do doniczek
Aniu...tyle pytań...a ja nieprzygotowana...
Kalinę Maresii kupiłam dzisiaj,bardzo mi się podobała,ma kwiaty podobne kształtem do hortensjii i delikatnie pachnie.Jest rozłożysta...myślę,ż e dosyć duża.
Obok tawuły jest różanecznik...Bad Baden {przynajmniej taki miał być}.
...ostatnie zdjęcie to różowe martagony.
...a tak wyglądają złote...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:02, 27 maj 2013

Do góry
Dziewczyny zanim miskant się rozrośnie to minie trochę lat a z kwitnącej tawuły będę się już cieszyć w tym roku
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:35, 26 maj 2013

Do góry
Edi00 napisał(a)
Anitko- wszystkiego naj Ja takie święto będę miała za pół roku...
Byłam U Ciebie już kilka razy, ale obiecałam sobie, że odezwę się dopiero wtedy jak przeglądnę cały wątek i oto jestem(chyba, że nie wytrzymałam i się wcześniej odezwałam...a mogło tak być, bo ostatnio skleroza mi dokucza)
Masz boski ogród...tyle pracy w niego włożyliście...Uwielbiam Twój mur oporowy i zwisające z niego jałowce i bluszcze i te ścieżki i ten staw...marzenie
Wiem ile mogą znaczyć niektóre rośliny...Ty masz swoje tawuły a ja mam piwonię po teściowej, zwykłą, najzwyklejszą ale najbardziej kochaną...
Twój ogród to jeden z najpiękniejszym na tym forum -SERIO

Baaardzo Ci dziękuję Edyto Takie słowa dodają skrzydeł

Oprócz tawułek mam jeszcze inne symboliczne rośliny w moim ogrodzie, jak bez, który kojarzy mi się z ogrodem moich dziadków i naturalną altaną ze starych bzów, w którym spędziłam całe dzieciństwo. To dziadek zaraził mnie miłością do grzebania w ziemi, za co jestem mu dozgonnie wdzięczna i macham mu tam w niebiosa, skąd patrzy dziś na swoją starą wnuczkę

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:28, 26 maj 2013

Do góry
Anitko- wszystkiego naj Ja takie święto będę miała za pół roku...
Byłam U Ciebie już kilka razy, ale obiecałam sobie, że odezwę się dopiero wtedy jak przeglądnę cały wątek i oto jestem(chyba, że nie wytrzymałam i się wcześniej odezwałam...a mogło tak być, bo ostatnio skleroza mi dokucza)
Masz boski ogród...tyle pracy w niego włożyliście...Uwielbiam Twój mur oporowy i zwisające z niego jałowce i bluszcze i te ścieżki i ten staw...marzenie
Wiem ile mogą znaczyć niektóre rośliny...Ty masz swoje tawuły a ja mam piwonię po teściowej, zwykłą, najzwyklejszą ale najbardziej kochaną...
Twój ogród to jeden z najpiękniejszym na tym forum -SERIO
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 20:52, 26 maj 2013

Do góry
kraania napisał(a)

Asiu to ubiegłoroczne, jesienne patyki. Bardzo łatwo się ukorzeniają, więc jeśli masz w planach tawuły to bez problemu sobie je rozmnożysz.

Ooo super
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 20:45, 26 maj 2013

Do góry
waska napisał(a)
Aaaale piekne hosty !

A sama robiłaś tawułki? Kiedy? Na wiosnę?

Asiu to ubiegłoroczne, jesienne patyki. Bardzo łatwo się ukorzeniają, więc jeśli masz w planach tawuły to bez problemu sobie je rozmnożysz.
Mój ogród - co dalej? 21:42, 25 maj 2013

Do góry
Cięte cisy:

Cięte tawuły

Ciety bukszpan:

Cięte cisy i berberysy:
Liliowo i kolorowo:) 18:56, 25 maj 2013

Do góry
Irysy w pąkach, piwonie kwitną, tawuły,pęcherznice zaczynają.Jedna z kompozycji pelargoni w donicach.
Pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 12:18, 25 maj 2013

Do góry
Witam,

Jestem tu nowa
Wczoraj trafiłam tu pirwszy raz i widzę, że macie piękne ogrody.
Jako, że doświadczenia z ogrodem nie mam żadnego, więc chciałabym Was prosić o doradztwo
w zaprojektowaniu mojego ogrodu. Załączam kilka zdjęć miejsc, które na początek chciałabym obsadzić, są to 2 miejsca z przodu domu. Po budowie są to pierwsze miejsca, w naszym ogrodzie, które zostały już oczyszczone i nadają się na posadzenie roślinek. Liczę, że mi pomożecie. Nie wiem czy dobrze, ale nie mogłam się powstrzymać i zakupiłam już kilka sadzonek. Mędz innymi 1 hortensja biała, 2 berbersy jeden zielony jasny drugi zielono-rdzawy, 3 żurawki bordowe, 1 różanecznik, 2 rozchodniki, 2 azalie, 2 rumiamki, 1 tuję kulistą, 1 pieris, 1 trzmielinę japońską, 4 tawuły gold, 4 żeniszki meksykańskie, 5 goździków, 3 żawciągi, 2 funkie, trawę ozdobną, 3 szt kostrzewy, 3 astry alpejskie.

Jak to teraz rozmieścić?
Chciałabym ogród, z niewymagającymi zbyt wiele pracy roślinkami.
Podobają mi się ogrody kolorowe, mi się marzy biało-różowo -fioletowy.

W jakich odległościach należy sadzić rośliny żeby za parę lat nie były zbyt upchane.

Oba miejsca, które teraz chciałabym obsadzić są nasłonecznione od południa.
Pomiędzy roślinami chciałabym też dać cebulki tulipanów, narcyzów, hiacyntów czy szafirków. i krokusów. Chiałabym, żeby te 2 rabaty były kolrowe i urozmaicone.

miejsce 1 do zagospodarowania przy domu

miejsce 2 do zagospodarowania przy płocie

Pozdrawiam
Ogród Karoli 11:04, 25 maj 2013

Do góry
Tawuły możesz w przyszłym roku obciąć równo z gruntem tak jak ja obcinam i piękne kulki się zrobią
Żurawki myślałem, żeby dać jedną odmianę np. 'Obsidian' po całości od tawuł w prawo, ale trawki też są fajnym pomysłem!
Ogród Karoli 09:33, 25 maj 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Witaj, ja bym nie dodawala kolejnych gatunków za dużo, bo wyjdzie misz-masz, dodaj z prawej strony te same tawuły, co z przodu z lewej - tak, aby były odbiciem prawej strony, ale w innej ilości. Przed hortensjami nasadź turzyc kremowo paskowanych lub innych delikatnych traw, by rozluźnić kompozycję - i to wszystko - bez przeładowania. Pozdrawiam

Witaj Agnieszko
Trawy to świetny pomysł, czekam aż w ogrodniczych pojawi się Zebrinus-, który pójdzie w prawy róg rabaty (jeszcze się waham co do tego nasadzenia). W przedogródku jest dosc przewiewnie, trawy nadałyby temu miejscu lekkości. Taki ruch w ogrodzie bardzo mi sie podoba, jednak nie bardzo wiem jakie gatunki traw dobrac.
Ogród Karoli 09:08, 25 maj 2013

Do góry
Witaj, ja bym nie dodawala kolejnych gatunków za dużo, bo wyjdzie misz-masz, dodaj z prawej strony te same tawuły, co z przodu z lewej - tak, aby były odbiciem prawej strony, ale w innej ilości. Przed hortensjami nasadź turzyc kremowo paskowanych lub innych delikatnych traw, by rozluźnić kompozycję - i to wszystko - bez przeładowania. Pozdrawiam
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:42, 24 maj 2013

Do góry
Dziś między jednym deszczem a drugim szybkie fotki w ogrodzie

W końcu - -bo jakoś w tyle zostałam....

Hortensje ogrodowe już mają spore pąki.

Vanille Fraise też już spore

Tawuły kategorycznie potrzebują fryzjera - tak w ogóle to ta rabata do przeróbki - nie podoba mi sie już...

Hakuro tez się dostanie po czuprynie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies