Dzisiaj już sprzęty działają, mam podłączoną kuchnię i piekarnik i nowa bateria też już działa. Powoli, powoli nabiera wyglądu. Teraz czas na najważniejsze - czyli drzwiczki (fronty). Cały bajzelek trzeba przykryć,
Mario, zamiast wizytówki (której nie można komentować) polecam założenie wątku w dziale "Nasze ogrody". Załóż swój pamiętnik ogrodowy, aby wszyscy mogli u Ciebie pisać, wizytówkę zrobisz później.
Trzeba wiosną załozyć buty rybackie i pozbyć się tej mazi liściastej, posadzić w nurt też rośliny, potem będzie to jak w naturze, ale coś "musi zjadać" tę materię organiczną i oczywiście jej nadmiar trzeba usuwać.
co roku to robię na wiosnę zajmuje to sporo czasu ale chyba trzeba oczyszczać częściej?
Wyciąć siewki, drobne krzaki. Posadzić duże kępy roślin np. Iris pseudoacorus, Cerex elata "Aurea" (jest śliczny). krwawnicę o różowych kwiatach, tawułki, kaczeńce.
Popatrz na przydatne watki zakłądane przez Mariusza o roślinach wodnych i pytaj go, czy zdadzą egzamin u Ciebie. Ale nie tylko, sadź także rośliny szlachetne ogrodowe, które w tych warunkach będą rosły.
Trzeba wiosną załozyć buty rybackie i pozbyć się tej mazi liściastej, posadzić w nurt też rośliny, potem będzie to jak w naturze, ale coś "musi zjadać" tę materię organiczną i oczywiście jej nadmiar trzeba usuwać.
Pokaż jakieś drzewo, masz zdjęcie, albo zrób i wklej, muszę zobaczyć czy to w ogóle jest potrzebne
Danusiu oto zdjęcia drzew są tam brzozy, czereśnia i chyba olchy tych ostatnich to pozbyłabym się - wycięła nie są specjalnie ozdobne no i dużo liści mają
a te bym usunęła
Do okola domu mamy drenaż woda z niego wpływa do rowu ( płynie powolutku cały czas)
Przyznam, że nie sadziłam tego drzewa, ani nie zwróciło mojej uwagi w żadnej polskiej szkółce.
Ponieważ jest długowieczne, widziałam bonsai.
Na pewno zapytam polskich szkółkarzy na Gardenii, co sądzą o tym drzewie i jak to w Polsce wygląda.
Raczej poszerzaj teren łagodnie na boki, tak meandrując nieregularnie żeby rabata tak jak rzeka "leciała' a nie jak rów melioracyjny.
Zbierz te górki ziemi żebyś nie leciała na łeb na szyję do rowu.
te zdjęcia jakby "przed" i "po" Normalnie gotowiec!