Wyciąć siewki, drobne krzaki. Posadzić duże kępy roślin np. Iris pseudoacorus, Cerex elata "Aurea" (jest śliczny). krwawnicę o różowych kwiatach, tawułki, kaczeńce.
Popatrz na przydatne watki zakłądane przez Mariusza o roślinach wodnych i pytaj go, czy zdadzą egzamin u Ciebie. Ale nie tylko, sadź także rośliny szlachetne ogrodowe, które w tych warunkach będą rosły.
Trzeba wiosną załozyć buty rybackie i pozbyć się tej mazi liściastej, posadzić w nurt też rośliny, potem będzie to jak w naturze, ale coś "musi zjadać" tę materię organiczną i oczywiście jej nadmiar trzeba usuwać.
Pokaż jakieś drzewo, masz zdjęcie, albo zrób i wklej, muszę zobaczyć czy to w ogóle jest potrzebne
Danusiu oto zdjęcia drzew są tam brzozy, czereśnia i chyba olchy tych ostatnich to pozbyłabym się - wycięła nie są specjalnie ozdobne no i dużo liści mają
a te bym usunęła
Do okola domu mamy drenaż woda z niego wpływa do rowu ( płynie powolutku cały czas)
Przyznam, że nie sadziłam tego drzewa, ani nie zwróciło mojej uwagi w żadnej polskiej szkółce.
Ponieważ jest długowieczne, widziałam bonsai.
Na pewno zapytam polskich szkółkarzy na Gardenii, co sądzą o tym drzewie i jak to w Polsce wygląda.
Raczej poszerzaj teren łagodnie na boki, tak meandrując nieregularnie żeby rabata tak jak rzeka "leciała' a nie jak rów melioracyjny.
Zbierz te górki ziemi żebyś nie leciała na łeb na szyję do rowu.
te zdjęcia jakby "przed" i "po" Normalnie gotowiec!
Witaj właścicielko pięknej działeczki. Zacząć trzeba od planu działki, trzeba ją narysować i nanieść gdzie jest furtka, gdzie jest domek i co chcesz na niej pomieścić. Jakie funkcje ma spełniać.
Ojojoj, jak niesamowicie wiosennie Agatko Śledź dalej, czyli nie jest tak źle, powiesz kiedy na jakieś cebulowe w ogrodach można już ruszać do Holandii
Danusia, od 21 marca otwierają Keukenhof i to jest pierwszy moment, kiedy można sie szykować. ale będę się rozglądać i tak. Pozdrowienia
Ojojoj, jak niesamowicie wiosennie Agatko Śledź dalej, czyli nie jest tak źle, powiesz kiedy na jakieś cebulowe w ogrodach można już ruszać do Holandii