Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:18, 25 sty 2014

Do góry
Biały bez przed rozkwitem

jeszcze jeden zielony tulipan

kalina koralowa zanim zbieleje

azalia pontyjska zanim zżółknie

no i kwiat paproci

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 20:42, 24 sty 2014

Do góry
Selly, a może tak....

trochę poprzestawiałam Twojego klona i umieściłam go w samym rogu, zostawiłam szmaragdy i rh.
Obok klona "idą" bukszpan wieczniezielony (może być zastąpiony jakimś iglakiem), kalina i budleja dawida (biała). Przed rh są hortensje i jałowce (płożący i rozesłany).
Bukszpan dorastający do dużych rozmiarów 2,5-4 m to odmiana Rotundifolia, oczywiście może być cięty
Chociaż nie wiem, czy to się u Ciebie zmieści... (zestawienie raczej nie w skali)
Co z tym ogródeczkiem począć 21:15, 20 sty 2014

Do góry
A i tam po drodze będzie duża kalina ,rośnie koło grilla
Przedogródek - zmiana ksztaltu 20:18, 20 sty 2014

Do góry

wiosna od strony ulicy

Wczoraj jeszcze wymyśliłam coś takiego

myślicie że ma to sens, i jakie rośliny tam dosadzić .
Jest to strona północno-wschodnia -rano słońce potem cień.
Rosną 4 duże iglaki -świerki , magnolia, kalina i azalie , rododendrony 2 limki i jakieś drobiazgi.
Jest studnia i fontanna. Całość około 7 X 9 m.
Z jednej strony jest wjazd i płot obsadzony bukszpanami z drugiej ścieżka i wąska rabatka jakieś 0,6om
Proszę o pomoc
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:46, 19 sty 2014

Do góry
nebel napisał(a)
Aniu, wszystko mi jedno - jeżówki, kalina, irys, rh, róże... nie jestem w stanie wymienić wszystkich nazw roślin, które pokazałaś. Sam pomysł zaprezentowania jest rewelacyjny. Zamiast iśc spać, czekałam na następne zdjęcia

Ciesz, się Ewuniu, że podobały Ci się zdjęcia
Kwiatowy ogródek Monteverde 00:29, 19 sty 2014

Do góry
Aniu, wszystko mi jedno - jeżówki, kalina, irys, rh, róże... nie jestem w stanie wymienić wszystkich nazw roślin, które pokazałaś. Sam pomysł zaprezentowania jest rewelacyjny. Zamiast iśc spać, czekałam na następne zdjęcia
Pszczelarnia 15:52, 17 sty 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Grupo trzymająca ...
Ciemierniki - lubią wapń (skorupki od jajek) i towarzystwo liściastych. W zimie ciepło (czytaj zaciszne osłonięte miejsce) i słonecznie. Latem półcień liściastych im wystarczy/wskazany. U mnie rosną nawet pod brzozą ale oczywiście w lecie i jesienią dolewam przy okazji. Dużo zależy po prostu od dobrej żyznej ziemi - która trzyma wilgoć.
Mam min. posadzone ciemierniki kilka szt. za szopą - teraz w zimie i jesienią mają cień - nie jest to dobre miejsce. Muszą czuć promienie słoneczne jesienne i zimowe.
Inne tylko pod okapem liściastych (jaśminowiec, dereń, kalina, dziki bez koralowy) rosną znakomicie.

Leć i wykup wszystkie - ja tak zrobiłam, bo liczę na łączkę ciemierników. Ale wsadzę do ziemi dopiero w marcu - jak w tamtym roku, 100% przyjęcia i powodzenia.

Och Pszczółko... Ty jesteś nieocenioną skarboneczką wiedzy ... Nikt nigdzie nie napisał, że latem cień, a zimą słoneczko... jakie to proste... dziękuję Ciiiii
Pszczelarnia 13:07, 16 sty 2014

Do góry
Grupo trzymająca ...
Ciemierniki - lubią wapń (skorupki od jajek) i towarzystwo liściastych. W zimie ciepło (czytaj zaciszne osłonięte miejsce) i słonecznie. Latem półcień liściastych im wystarczy/wskazany. U mnie rosną nawet pod brzozą ale oczywiście w lecie i jesienią dolewam przy okazji. Dużo zależy po prostu od dobrej żyznej ziemi - która trzyma wilgoć.
Mam min. posadzone ciemierniki kilka szt. za szopą - teraz w zimie i jesienią mają cień - nie jest to dobre miejsce. Muszą czuć promienie słoneczne jesienne i zimowe.
Inne tylko pod okapem liściastych (jaśminowiec, dereń, kalina, dziki bez koralowy) rosną znakomicie.

Leć i wykup wszystkie - ja tak zrobiłam, bo liczę na łączkę ciemierników. Ale wsadzę do ziemi dopiero w marcu - jak w tamtym roku, 100% przyjęcia i powodzenia.
Zielony Punkt - ogród Finki 10:09, 16 sty 2014

Do góry
I jeszcze inna propozycja na nieuże drzewo : Kalina koralowa

i ta sama jesienią

Magnolia parasolowata (kiepskie zdjęcie)

Kolorowy ogród na piasku 22:58, 13 sty 2014

Do góry
Zarówno kielichowiec jak i ta kalina "chodzą za mną", ale skoro rzadko kwitną (szczególnie ten pierwszy) to przestanę o nich myśleć. Co do kaliny, to te "moje" wytrzymywały spore mrozy tylko zimą mało atrakcyjnie wyglądały.
Kolorowy ogród na piasku 22:10, 13 sty 2014

Do góry
Nie pokazywałam krzewów, które dzięki lekkiej, ubiegłej zimie miały szansę u mnie zakwitnąć

Kielichowiec wonny

Kalina sztywnolistna

hortensja, którą okrywałam przez kolejne trzy lata i nie kwitła. Poprzedniej zimy zbuntowałam się i nie okryłam jej a ona nie zbuntowała się i zakwitła Już była przeznaczona do wyrzucenia.

Szmaragdowy Zakątek 00:53, 11 sty 2014

Do góry
Znowu tylko gadam i gadam…..dawno nie było pisma obrazkowego.

Orzech olbrzym

Nie wiem co to za odmiana, ale ma wielgachne orzechy…jakieś 5-6 cm (ten mały orzech z prawej strony położony dla porównania)

Kalina, która miała odstraszać krety ….ale nie odstrasza

I pierwsza kulka w szmaragdowym (tuja WOODWARDII)

Ogród Janiny 13:48, 10 sty 2014

Do góry
Chyba i u nasz pogoda się psuje , u mnie wieje mocny wiatr Lepiej żeby spadł obiecany śnieg bo nadal wygląda jak na jesieni ,,.

tegoroczna choinka z Antosiem

stroiki dekoracyjne z poprzednich lat

wschodzące krokusy i inne cebulowe

obrazki włoskie

ciemiernik cuchnący

kwitnąca kalina

żarnowiec

formowana sosna ..

Lepiej aby to wszystko przykrył snieg , bo mrozek może im zaszkodzić ..

W ogródku Ani 22:58, 09 sty 2014

Do góry
annawu napisał(a)
Mam taki zacieniony róg, chcę tu posadzić rh. Alfreda, czy nie będzie za duży na to miejsce.
Rośnie tam katalpa, kasztanowiec różowy szczepiony i kalina.

maj

dziś

Aniu, to drugie zdjęcie wcale nie wygląda na dzisiejsze, styczniowe wow, jak tam czyściutko i świeżutko
W ogródku Ani 21:11, 09 sty 2014

Do góry
Mam taki zacieniony róg, chcę tu posadzić rh. Alfreda, czy nie będzie za duży na to miejsce.
Rośnie tam katalpa, kasztanowiec różowy szczepiony i kalina.

maj

dziś

Wilcza Góra 13:00, 09 sty 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Dzięki jaki ładny kfiatuszek, pączuszek jak lukrowany Czy to kalina bodnanteńska?

ma się rozumieć, że to właśnie ta panienka
Wilcza Góra 12:37, 09 sty 2014

Do góry
Dzięki jaki ładny kfiatuszek, pączuszek jak lukrowany Czy to kalina bodnanteńska?
Ogrodowy spektakl trwa ... 16:48, 31 gru 2013

Do góry
U mnie tez kalina ma pąki i nie tylko Wszystkiego dobrego i udanych dalszych realizacji ogrodowych w nadchodzacym roku Pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:10, 30 gru 2013

Do góry
Kalina angielska ma dorodne pączki

będę miała co ciąć aż mnie już nosi ale trzeba się chyba wstrzymać

to tyle wieści z mojego ogrodu w ostatnie dni roku

życzę Wam udanych przygotowań do jutrzejszej szalonej nocy

pozdrawiam

Liliowo i kolorowo:) 18:14, 28 gru 2013

Do góry
U nas dziś było prawie 15C i cały dzień piękne słonko, w nocy deszczyk no i przyroda idiocieje, mysli, że to marzec. Nawet przebisniegi wychodza, kalina ma pąki i tawuła biała, nawet hortensje bukietowe maja pąki oj chyba to nie jest dobrze bo jak przyjdzie mroz to chyba to przymrozi? Orliki wychądza, lilie, liliowce.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies