Impresje z mojej dzisiejszej pracy Miskant w roli stylowych literek. Jak widać róże mają się doskonale
A po prawej - truskawkowa róża. Dodam, że pod tą kamienną stajnią, zadekowałam 140 tulipanów 'Angelique'
Usunęliśmy z siatki winobluszcz pięcioklapowy, był to ogromny ciężar dla siatki, która zrobiła ...ufff
badyli cały stos..
była niemała zadyma...
przygotowania...
Bodziszek padnięty, jak kawka...
czas wykorować rabatę z borówkami...
kładłam kartony dla zaduszenia trawy..
i gotowe...tylko czekać aż urośnie trawka i wygładzi widok...
Dorotko - pierwszą zimę miałem siedem klonów palmowych, przetrwały wszystkie a na te chwilę mam 21 i mam nadzieję że przetrwaja także wszystkie do wiosny
Chashitsu - herbaciarnia japońska jesienią a na pierwszym planie odmiany acer palmatum; Ao konzashi, Katsura, Osakazuki, Sango-Kaku zaś w w oddali (te co są jeszcze w doniczkach) od lewej acer palmatum Wilson's Pink Dwarf, klon palmowy, potem Anaba Shidare, oraz Little Princes.
Są poprawne: rozkrzewione na kilka gałęzi, system korzeniowy porządnie ukrztałtowany. Giardina to szybko rosnaca róża. Pod koniec przyszłego sezonu już osiągnie ok 1,7 m. I kwiaty też będą, chociaż z wyraźnymi przerwami.
Giardina x 4 - będzie rosła przy pergoli tarasowej - moja sześciolatka po ich zobaczeniu stwierdziła: "mama, beznadziejne te róże kupiłaś" - to moje pierwsze golaski, więc nawet nie umiem ocenić czy ładne - najważniejsze, żeby się przyjęły i ładnie kwitły latem.
Nadchodzi czas zadumy i nostalgii....lampion ze szklaneczki...
ten sam, po zgaszeniu światła...
lampion z dawnego uchwytu na szklankę...
po zgaszeniu daje fajne refleksy świetlne, na zdjęciu tego nie widać...
Piękny, ja jakoś w ogóle lubię zarówkowe roślinki
Jakoś mnie berberysy nie kręciły do tej pory.Ale chyba warto mieć chocią ciuteńkę ich , bo ta cudnie na jesieni wyglądają
Hortensje jak będę cięła na wiosnę, juz nie będę wyrzucać .
Wszystkie patyczki do ziemi.Może chociaż jedna czy dwie ,, się przyjmą
Ania -ten klonik u Ciebie to może też być acer palmatum dissectum Garnet - a jak długo jest u Ciebie w ogrodzie? i jak się przebarwiają liście jesienią , a jak na wiosnę a jak latem bo w ten czas jest możliwość określenia tej odmiany. Z tego co wiem to że odmiana acer palmatum dissectum Rubrum jest raczej odmaną bardziej płożącą.
O to niezłe zdziwko było.Tyle pracy i nic,dobrze,że zaplanowałam i głośno pomyślałam.
A wy mi juz szybko złudzenia zdarłyście.Ale przynajmniej zdziwka smutnego nie będę przeżywać
dobrze, być na forum i z wami
To w nowym ogrodzie,,, chyba tawuła jakaś
Myślę od jakiegoś czasu o podmiance tych nieszczęsnych gracków na trzcinniki KF. Zielone trawy poszłyby w plecy zawilców a trzcinnikichyba nawet lepiej niż one wpasowałyby się kolorem w otoczenie. Co myślicie o tym pomyśle ?
Wstawię zdjęcia z lata bo na noch najwyraźniej widać ile tam jest miejsca dla nich.