Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » 'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

bql3 20:01, 28 paź 2015

hanka_andrus napisał(a)
Czy te podesty są dodatkowo jeszcze na podwyższeniu, czy bezpośrednio na włókninie? Podoba mi się! Bardzo, bardzo, bardzo!

witam,

Haniu - najpierw wkopałem bloczki cementowe ale tak aby wszystkie były na jednym poziomie potem agrowłóknina przymocowana szpilkami do mocowania takiej agrowłókniny, potem kawałki papy w miejcsu gdzie opierać się będzie kantówka tworząca konstrukcję i następnie deski - które mocuję wkrętami do kantówki.
Niżej na prędko zrobiony przeze mnie szkic roboczy wrzucam - myślę że będzie czytelny a na dniach fotki z montażu ścieżek wrzucę

pozdrawiam
Jan
sylwia_slomc... 20:11, 28 paź 2015

Super i oryginalnie czyli te podesty będą dookoła trawnika?
bql3 20:35, 28 paź 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Super i oryginalnie czyli te podesty będą dookoła trawnika?

witam,

Sylwia - dookoła ogrodu raczej nie - jedna z nich będzie tzw "ślepą" trzeba będzie po niej wracać w kierunku herbaciarni albo zejść na ziemię.
zdjęcia poniżej pokazują ścieżkę tak że są po kolei wrzucone - od prawej strony ogrodu (czyli o wejscia na ogród) mijamy herbaciarnię a następnie idziemy do lewego naroża ogrodu.

.. myślę, że udało mi się to wyjaśnić Tobie w ten sposób .

pozdrawiam
Jan

Dorota123 20:36, 28 paź 2015

Ogród staje się co raz piękniejszy, a klony masz prześliczne. Będę obserwowała ich rozwój na wiosnę. Z ubiegłego roku w moim ogródku zimy nie przetrwało 3 nowe klony, mimo,że były zabezpieczone na zimę.
sylwia_slomc... 20:42, 28 paź 2015

Aaaa bo sobie wyobraziłam te podesty w alejce z drzew i chyba stąd tak mi się pomyślało, gdzieś widziałam takie ścieżki podestowe w Mai chyba, jak prowadziły pomiedzy drzewami i runem, tylko tam runo nie było trawnikiem , a jakimiś zadarniająco okrywowymi roślinami- fajny efekt był. Wydaje mi się , że w ogrodzie japońskim fajnie by to wyglądało
bql3 21:04, 28 paź 2015

Mathildis napisał(a)
Mam podobnego (mój to może to disectum Rubrum?-zajrzyj w wolnej chwili - liście strona 323, w całości strona 324 )

acer palmatum 'Anabe Shidare' - klon z rodziny dissectum o pięknych fioletowych i strzępiastych listkach

oraz fotka w całej okazałości

A takiego z wielką chęcią bym kupiła bo nie mam u siebie pomarańczu jesienią...

witam,

Ania -ten klonik u Ciebie to może też być acer palmatum dissectum Garnet - a jak długo jest u Ciebie w ogrodzie? i jak się przebarwiają liście jesienią , a jak na wiosnę a jak latem bo w ten czas jest możliwość określenia tej odmiany. Z tego co wiem to że odmiana acer palmatum dissectum Rubrum jest raczej odmaną bardziej płożącą.

pozdrawiam
Jan
hanka_andrus 21:09, 28 paź 2015

Dziękuję, Janie. Bardzo to przejrzyście wyjaśniłeś i naszkicowałeś. Tak myślałam, że kantówki nie są bezpośrednio na ziemi. Wszystko jasne.
A teraz idę na spacer chodniczkami Twoimi i będę podziwiać klony i otoczenie herbaciarni, a może i na herbatkę się załapię?
Pozdrawiam.
bql3 21:24, 28 paź 2015

Dorota123 napisał(a)
Ogród staje się co raz piękniejszy, a klony masz prześliczne. Będę obserwowała ich rozwój na wiosnę. Z ubiegłego roku w moim ogródku zimy nie przetrwało 3 nowe klony, mimo,że były zabezpieczone na zimę.

witam,

Dorotko - pierwszą zimę miałem siedem klonów palmowych, przetrwały wszystkie a na te chwilę mam 21 i mam nadzieję że przetrwaja także wszystkie do wiosny

Chashitsu - herbaciarnia japońska jesienią a na pierwszym planie odmiany acer palmatum; Ao konzashi, Katsura, Osakazuki, Sango-Kaku zaś w w oddali (te co są jeszcze w doniczkach) od lewej acer palmatum Wilson's Pink Dwarf, klon palmowy, potem Anaba Shidare, oraz Little Princes.

pozdrawiam
Jan
marzena 21:34, 28 paź 2015

witaj, bardzo interesująco i klimatycznie u Ciebie

a ja mam tylko 2 klony palmowe...czs chyba pomyśleć o nowych...
bql3 21:43, 28 paź 2015

marzena napisał(a)
witaj, bardzo interesująco i klimatycznie u Ciebie

a ja mam tylko 2 klony palmowe...czs chyba pomyśleć o nowych...

witaj,

Marzenko - zapraszam look'nij na stronkę 34 oraz 36 tam jest mini foto-sesja zjesiennej herbaciarni i jeszcze więcej do oglądania .

pozdrawiam
Jan