Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:09, 20 cze 2023

Do góry
Makao napisał(a)
No warzywna bujne. Sporo już masz owocu. Moje chyba późniejsze niż Twoje bo dopiero mini pomidorki mam.

Juki to masz w słońcu bo widzę cień na rabacie z nimi?

Moje żółtoliściaste wyszły że mają więcej cienia niż słońca i nie chcą kwitnąć. Muszę je przesadzić. Ta zielona zwykła kwitnie ale tamte nie chcą.

Cień był, bo zdjęcie robione późno. O godzinie 15:00 jest tak
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:46, 20 cze 2023

Do góry
Kasya napisał(a)
Ile może kosztować lawenda ?
No jak myślicie ?

50 złotych?
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:40, 20 cze 2023

Do góry
Kasya napisał(a)
No jak myślicie ?

Nie wiem, ale u nas rozrośniete rośliny kosztują jakieś dwadzieścia parę zł
a ta lawenda ładna jest więc może nawet więcej kosztować. Teraz ceny powariowały
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:32, 20 cze 2023

Do góry
No jak myślicie ?
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 13:34, 20 cze 2023

Do góry
Pierwsza malina

Pierwsze borówki

W tunelu 44 stopnie mimo cieniówki...

Rosliny cierpią bo bardzo gorąco a nie byly podlewane...

Ogrod nad bajorkiem 13:18, 20 cze 2023

Do góry
Raczej nie sądze, caly front przede mną i tyły. Na razie robie okolice przy tarasie, by bylo na czym wzrok zawiesic. Czeka mnie przerzedzenie tej kępy brzoz widocznej na zdjeciu, tam zwyczajnie jest za gęsto i do tego siewki topoli sie plątają. Czekam na dziewczyny zeby pomogły ocenic, ktore wyciac, a ktore zostawic. Bo ze 3 szt chce zostawic, wiecej byloby szaleństwem.

tak patrze na fotach, ze trawa bosko wyglada po deszczu
Czubajkowy Ogród 13:06, 20 cze 2023

Do góry
Kontynuuję temat uprawy groszku cukrowego, wywołany u Sylwii. Mam w tym roku odmianę Bajka - zaczął właśnie kwitnąć, a kwiaty miałam na wysokości wzroku, więc na pewno będzie jeszcze wyższy. Dostał ostatnio dodatkowe tyczki 180 cm. Dlaczego tak? Bo w ubiegłym roku, gdy wysiałam go pierwszy raz i nie doczytałam, jak rośnie, jego wysokość totalnie mnie zaskoczyła! Wetknęłam po wysiewie gałązki porzeczek i derenia, jak zawsze dawałam do groszku - takie ok. pół metra długości. No i to był błąd, bo groszek się przechylił, położył na ziemi a tam go dopadły ślimaki W tym roku pilnuję, bo bardzo chcę go spróbować. Susza pomogła mu spokojnie wzejść - ślimaki nie buszowały. Mam nadzieję, że go nie podgryzą od dołu, jak to zrobiły z ogórkami i że spokojnie zaowocuje. Widać go z lewej strony zdjęcia za szparagiem.

Obok ciekawostka - kapustne, które rosną już drugi rok! Siałam je ubiegłej wiosny, sadziłam w czerwcu 2022, a dopiero w tym roku zaczęły nabierać masy Ciekawa jestem, czy będzie co zjeść Kupiłam im nawet siatkę, bo chyba już pora zabezpieczyć przed bielinkami.

A to część mojego nowego warzywnika pod jabłoniami, zakładanego po kawałku przez 3 ostatnie lata na kartonach. Metoda świetna - rośliny rosną bardzo dobrze. Poza tym to jest suchsze miejsce wiosną, więc mogłam na przełomie lutego i marca wysiać wczesną marchew, pietruszkę, wysadzić dymkę i przykryć włókniną - różnicę we wzroście widać ogromną w stosunku do starego warzywnika i terminu siewu przełom kwietnia i maja, gdy gleba obeschnie. Truskawki niestety poszły w liście, tylko kilka krzaczków owocuje, ale i tak muszę się ścigać ze ślimakami i zrywam takie ledwo zapalone owoce - dochodzą w domu. A dalej ściółka z miskanta cukrowego, bo nie mieścił mi się na wiosnę już do kompostownika. Ściółka świetnie spełnia swoją rolę - chwasty nie rosną, ale niestety posiane tam dynie i cukinie też nie rosną, kalarepka urosła, ale wygryziona - ślimaki Tak więc brakowało mi miejsca na dyniowate, to sobie je przygotowałam, ale co z tego, jak teraz miejsce jest, a dyniowatych brak. Tylko kardy dają sobie radę - oprócz mrówek nic ich tutaj jeszcze nie atakuje i pomimo wiosennego przesadzania z innej miejscówki (mają korzeń palowy) przyjęły się i nabierają masy.

A w truskawkach jeszcze wielki czosnek ozdobny, bo zima mnie zaskoczyła i sadziłam cebulowe, gdzie był tylko wolny skraweczek ziemi

Ogród z plażą 13:06, 20 cze 2023

Do góry
Mój plan na dzisiejszy wieczór:

przesadzić tawułki Cappuccino spod pęcherznic, które je dosłownie zjadły, w drugą linie za tawułkami Fanal. Takie biedne uduszone pod tymi krzakami.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 13:04, 20 cze 2023

Do góry
ewsyg napisał(a)

Nn

To może być róża Maxim

Nie wiem czy to nie Rosa der Einhert.
Kupiłam ją u Ćwieka i jest aktualnie w sprzedaży.
Opis jakby się zgadzał.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:50, 20 cze 2023

Do góry
edi75 napisał(a)
Hania dobrze widzę..Ty nasz przejście z ogrodu do warzywnego /z pegrolą/
Możesz pokazać jak to wygląda..
U mnie ...chciałabym zrobić takie przejście...nie wiem czy jakiś żywopłat czy co tam postawić żeby jakoś odgrodzić tę cześć. U mnie z tarasu mam widok właśnie na warzywnik

To nie do końca tak.
Plan działki wygląda tak. Fioletową linią oznaczona jest pergola widoczna na zdjęciu. Kiedyś była jeszcze druga pergola w narożniku budynku przy kamiennych schodkach na skarpie.

Warzywnik maskują nasadzenia w przedogródku oraz nasadzenia na półksiężycowej rabacie. Pergola z różami to takie ozdobne podkreślenie wejścia do warzywnika.

Na tym zdjęciu widać nasadzenia na tym półksiężycu od strony ogrodu ozdobnego (prawa strona)

a na tym ta sama rabata widziana z boku warzywnika

Tu widok na ścieżkę prowadzącą do pergoli

Ogrodowe wariacje 12:44, 20 cze 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
Przyszły zamówione turzyce Raureif z zupełnie przypadkowego dla mnie źródła i jestem zadowolona.

Jest z daleka bardzo podobna do Gold Fountain ale z bliska widać różnicę. Obie ładne Dzisiaj sadzenie ale wieczorem bo upał straszny.

Też mam tą turzycę przy hortensajch, fajna jest. Właśnie zastanawiam się czy nie dokupić jej w inne miejsce.
Do raju daleko - u Ewy 12:39, 20 cze 2023

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Kwitnie jeszcze mój największy rododendron.

Pojawiły się też pierwsze kwiaty Tereski

Rododendron prześliczny ☺
Pokażesz bliżej kwiatki Tereski jakie są w środku?
Przedogródek pod dębem 12:34, 20 cze 2023

Do góry
Waclaw napisał(a)

jeszcze irysy

Przepiękna odmiana irysów - niebieska! Ciekawa jestem czy ślimaki są bardzo zainteresowane Twoimi ostróżkami? Po raz kolejny hoduję w domu rozsadę i zastanawiam się czy po wysadzeniu do ogrodu trzeba je będzie czymś zabezpieczyć?
Ogrodowe wariacje 12:27, 20 cze 2023

Do góry
Przyszły zamówione turzyce Raureif z zupełnie przypadkowego dla mnie źródła i jestem zadowolona.

Jest z daleka bardzo podobna do Gold Fountain ale z bliska widać różnicę. Obie ładne Dzisiaj sadzenie ale wieczorem bo upał straszny.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 12:22, 20 cze 2023

Do góry

Nn

To może być róża Maxim
Pachnący różami, malowany bylinami 12:21, 20 cze 2023

Do góry
ewsyg napisał(a)

Asiu, Pacyfik Blue ma kwiaty wielkości talerzyka deserowego. Nic sobie nie robią z wody i słońca. Proponuję, zamów wszystkie

Kolejne różyczki

Szykuje się róża The Lady Gardener

bardzo jestem ciekawa jej koloru .

kolejna w kolejce Agnes Schillinger

Trochę się wacham co tej Pacific Blue bo doczytałam że lepiej sobie poradzi w lekkim półcieniu, ale po tym co piszesz to chyba zaryzykuję i zamówię.
Ewo, ja w koszyku mam 9 róż i teraz chodzę i patrzę gdzie mogłabym je upchnąć.
Ogród w malinówkach 12:20, 20 cze 2023

Do góry
Lawendę też uwielbiam
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:20, 20 cze 2023

Do góry
A tyle zostało po dzisiejszej nocy z moich dzwonków . Wredne ślimory wrąbały mi młode sadzonki brzoskwiniolistnych, karpackich i szerokolistnych, wrrrrr.
Pachnący różami, malowany bylinami 12:06, 20 cze 2023

Do góry
NN z kartonika

Pachnący różami, malowany bylinami 11:58, 20 cze 2023

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies