Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

edi75 08:12, 01 sie 2023

Przedogródek mega
Zdęcia przed i po lubię
Patrycja_KG_Lu 10:08, 01 sie 2023

DariaB napisał(a)

Aż musiałam zacytować w tej kolejności. Trudno uwierzyć, że to tylko rok różnicy.
DariaB 10:05, 03 sie 2023

edi75 napisał(a)
Przedogródek mega
Zdęcia przed i po lubię

Edi dzięki! Trochę pracy mnie to kosztowało
DariaB 10:06, 03 sie 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Aż musiałam zacytować w tej kolejności. Trudno uwierzyć, że to tylko rok różnicy.

Prawda? Nie tylko dzieci w rok potrafią zmienić się nie do poznania
DariaB 10:13, 03 sie 2023

Każde popołudnie po pracy spędzam na grzebaniu, pogoda sprzyja średnio więc łapię każdy w miarę pogodny dzień. Wyłożyłam kartonami rabatę z heptakodium, dosadziłam szałwie i stpię, jeszcze jeżówki muszę posadzić. Pasowałoby te kartony czymś zasypać, nie wiem po ile jest kompost w workach, muszę się zorientować.

Ogarnęłam też trochę rabatę przy garażu, posadziłam śś, nie na środku między oknami tylko na rogu.

Patrzcie ile mi się miejsca na nowe roślinki robi
Jeśli bym się nie zdecydowała na hortensje Anabell przy ścianie garażu to co mogłoby je zastąpić? Na pewno posadzę tam tawuły tor, ładnie kwitną wiosną na biało i sporobolusy, reszta tematu pozostaje otwarta.
W miarę jak będę plewić to będę rozkładać kartony, zasypię je korą i tak pewnie zostanie do wiosny.
MagdaLenka 10:30, 03 sie 2023

DariaB napisał(a)
Jeśli bym się nie zdecydowała na hortensje Anabell przy ścianie garażu to co mogłoby je zastąpić? Na pewno posadzę tam tawuły tor, ładnie kwitną wiosną na biało i sporobolusy, reszta tematu pozostaje otwarta.
W miarę jak będę plewić to będę rozkładać kartony, zasypię je korą i tak pewnie zostanie do wiosny.

Jeśli Anabelle, to odmiana Strong (nie pokłada się). A jeśli nie Anabelle, to ja na tle tej szarości widziałabym śliwę dziecięcą.
Judith 10:57, 03 sie 2023

Świetna jest ta brukowa ścieżka .
Ja w temacie hortensji jestem obecnie zdecydowanie na nie (potrzebują zbyt dużo wody i żadnych nowych już nie kupuję), jednak tegoroczne obserwacje pokazują, że Anabell strong dobrze znosi suszę - nie robi się smutna zbyt szybko, a jeśli tak się stanie - podlanie przywraca jej właściwy wygląd czyli oklapnięcie nie jest nieodwracalne. Zatem - idź w Anabelle strong, jeśli Ci ona w duszy gra .
DariaB 11:19, 03 sie 2023

MagdaLenka napisał(a)

Jeśli Anabelle, to odmiana Strong (nie pokłada się). A jeśli nie Anabelle, to ja na tle tej szarości widziałabym śliwę dziecięcą.

Przyjrzałam się tej śliwie i pomyślałam, że mam przecież o takim ubarwieniu krzewuszkę, też mogłabym je tam dosadzić. Zamysł miałam taki żeby wsadzić trzy Anabellki, trawy i te tawuły, ale Lidka zasiała mi wątpliwości żeby nie ruszać Anabellek z dotychczasowego miejsca i chyb rzeczywiście je tam zostawię, tylko przesadzę za buczka. Mogę zrobić sztorby z moich Anabellek i liczyć, że się ukorzenią. Mam oczywiście wersję strong.
DariaB 11:23, 03 sie 2023

Judith napisał(a)
Świetna jest ta brukowa ścieżka .
Ja w temacie hortensji jestem obecnie zdecydowanie na nie (potrzebują zbyt dużo wody i żadnych nowych już nie kupuję), jednak tegoroczne obserwacje pokazują, że Anabell strong dobrze znosi suszę - nie robi się smutna zbyt szybko, a jeśli tak się stanie - podlanie przywraca jej właściwy wygląd czyli oklapnięcie nie jest nieodwracalne. Zatem - idź w Anabelle strong, jeśli Ci ona w duszy gra .

Dzieki Judith marzyła mi się ta ścieżka odkąd podobną zobaczyłam u pewnej Gabrysi na insta
Tak Anabell daje w miarę radę podczas suszy, moje na grabowej podlała dwa razy w tym roku jak już były takie smętne podczas tych lipcowych upałów. Za ich plus uważam to, że wcześnie kwitną, długo są ładne i nawet zimą zachowują strukturę i formę. W plecy czyli najbliżej ściany garażu musiałabym dać coś co wytrwa suszę, bo tam jest dość suche miejsce, deszcz tam rzadko dociera, myślałam nawet o perovskiej bo z Anabellkami tworzy moim zdaniem idealne zestawienie kolorystyczne
edi75 11:41, 03 sie 2023

Daria...u mnie pogoda tez nie sprzyja..niestety
Kawał dobrej roboty wykonałaś